Szénhidrátok

Bevásárlókosár teli zöldséggel és gyümölccselMi a szénhidrát?

A szénhidrátok testünk energiaellátásának fő forrása. Szervezetünknek és persze az agyunknak is szüksége van energiára, amelyet főleg szénhidrátokból, zsírból és ha kell, a fehérjéből nyeri. 1gramm szénhidrát 4,1 kalória

A szénhidrát olyan anyag, amely szénből, hidrogénből és oxigénből áll. Legegyszerűbb formái a cukrok, bonyolultabbak a keményítők és a legösszetettebbek a rostok.

Emésztés során a szénhidrátok lebomlanak egyszerű cukrokká, majd bekerülnek a véráramba. A szénhidrátok raktározása főleg az izmokban történik, kisebb mennyiség pedig a májban található glikogén (állati keményítő) formájában.

A fruktózt, vagyis gyümölcscukrot a szervezet nem tudja glikogénné alakítani, csak a máj tud körülbelül 40-50 grammnyit tárolni. Ezért ne fogyasszunk egyszerre sok gyümölcsöt, mert a fruktóz könnyen zsírrá alakulhat. Ha fogyni szeretnénk, akkor is érdemes kerülni a gyümölcsöket!

A szénhidrátok fajtái

Összetett, úgynevezett „jó“ szénhidrátok: nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat. Ilyenek például a rizs, teljes kiőrlésü kenyér, zabpehely, puffasztott rizs – búza, zöldségek. Ezeknek a termékeknek a glikémiás indexük is alacsony, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet és hosszan tartanak jóllakott állapotban.

Egyszerű szénhidrátok: ezek a „rossz“ szénhidrátok, melyeket kerülnünk kell! Ide tartoznak a cukrok, cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és cukros készítmények. Ezek semmilyen – a szervezet számára – hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, glikémiás indexük magas, mivel elfogyasztásuk gyorsan megemeli a vércukorszintet, nagy lesz az inzulinválasz. Ez pedig növeli a zsírrá alakulás kockáztát. Fogyasztása izomtömegnövelési célzattal edzés után indokolt a fehérje turmixhoz. Erre tökéletesen alkalmas a BioTech USA Carbox terméke! Így a fehérje a szénhidrát hatására megnyíló sejtkapuknak köszönhetően jobb arányban és tempóval szívódik fel és épül be.

BioTech USA Carbox táplálékkiegészítőA szénhidrátok tehát lassabban és gyorsabban is felszívódhatnak. Azért kell odafigyelnünk, mit eszünk, hogy energiaszintünket úgy tudjuk növelni, hogy csekély legyen a zsírrá alakulás kockázata. Ugyanis energiát mindenképpen nyerünk vele, de az egyszerű cukrok esetében  gyorsan és rövid időre, míg összetett szénhidrát esetében hosszabb időre lesz biztosítva az energiaszintünk!

Mi történik, ha szervezetünktől megvonjuk a szénhidrátot?

Csökken az energiaszint, fáradtságérzés lép fel, evési kényszer törhet ránk. Ez újabb kalóriabevitelre késztet, illetve annak le nem dolgozására.

Ezúton hívnám fel a kedves fogynivágyóknak a figyelmét arra, hogy a fogyókúra során is helye van a szénhidrátoknak! Reggeli és ebéd mindig tartalmazzon egy kevés szénhidrátot, hiszen szükségünk van energiára is és az agyműködés is igényli! Ez legyen alapvetően összetett szénhidrát, például zabpehely, zöldségek.

Amennyiben drasztikus módon vonjuk meg magunktól a szénhidrátot huzamosabb (néhány hét vagy hónap) időn keresztül, úgy agresszivitás, türelmetlenség, rossz közérzet, külső ingerek iránti apátia és nagymértékű fáradtság, levertség fognak jelentkezni.

Mennyi a szükséges mennyiség?

Az arányokat tekintve ebből kellene fogyasztanunk több, mint a felét (kb 55-60%) a napi étkezéseink során. Ajánlott mennyiség férfiak esetén 4-6 gramm testsúlykilógrammonként ideális testsúlyt tekintve és természetesen összetett szénhidrát formájában.Nőknek kicsit alacsonyabb 3-4 g a testsúlykilogrammonkénti szükséges mennyiség.

Növényi szénhidrát források:

A növényi rostoknak lehet kedvezőtlen hatása, hogy megkötnek olykor fontos tápanyagokat, és emésztési problémákat okozhatnak, de ezek a hatások csak igen nagy mennyiség elfogyasztása esetén jelentkezhetnek. Sok növényi szénhidrátot tartalmaz a borsó, káposzta, kelkáposzta, málna, paraj, zöldbab, szárazbab, szeder, spenót, sóska, és a teljes kiőrlésű kenyerek. A legjobb szénhidrát rostforrások pedig a nyers saláták. A nyersen fogyasztott növényi szénhidrátoknak természetesen sokkal magasabb a rost, vitamin és ásványianyag tartalmuk, mint a főzött, vagy akár a párolt alapanyagoknak.

Rostok lebontása:

BioTech USA Fat Control táplálékkiegészítőCikkünk elején szó volt arról, hogy szervezetünk egyszerű cukrokká bontja le őket, majd bekerülnek a véráramba. De mi a helyzet a növényi szénhidrátrészekkel, a rostokkal?

A rostok egy része vízben oldódik, másik része nem. Amelyik vízben oldódik, azok hozzákötődnek a bélben a zsírokhoz és kiviszik azokat a testünkből, így csökkentik a rossz koleszterinszintet. A vízben nem oldódó rostok végigmennek a beleken, majd távoznak testünkből – ezzel javítják a bélmüködést, tehát táplálkozás-élettani szempontból jelentősek.

Nagyon fontos, hogy sok zöldségfélét együnk, nemcsak a telítettségérzés miatt, ami a fogyókúrázóknak is nagy segítség, hanem mert rendkívül magas a vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Ezenkívül segítik a salakanyagok ürítését, bélműködést.

Nagyon sok betegség (elhízás, cukorbetegség, szív – és érrendszeri betegségek, bizonyos rosszindulatú daganatok kifejlődése) kialakulását előzhetjük meg, ha gondosan megválogatjuk, mit fogyasztunk.