Zöld tea
A teacserje egy koffeintartalmú, antioxidáns hatású növény, melynek a latin neve a Camellia sinensis(1) és a teacserje részeiből készítik a különböző minőségű teákat. A Camellia sinensis levelek feldolgozásának technológiája minden teatípusnál más hatást fejt ki, és más biológiailag aktív összetevőkkel és egészségre vonatkoztatható tulajdonságokkal rendelkezik(2). A tea sok társadalomban az egyik leggyakrabban fogyasztott ital, a víz után a második helyen szerepel.(3)
A zöld tea az eljárásnak illetve a levélrésznek köszönhetően kapta a nevét, mivel a zöld tea nem erjedés eredményeként keletkezik, ellentétben a fekete tea előállításával, amelynek során az Oolongra erjedés történik (amely részben erjedtet jelent), így a zöld teát nem fermentálják(1).
A zöld tea levelek típusától és eredetétől függően antioxidáns tulajdonságaik egyenetlenek lehetnek. A zöldteában található biológiailag aktív vegyületek közül a fő antioxidáns szerek a katechinek. A katekinek erős tulajdonsággal rendelkeznek a reaktív oxigén és nitrogén fajok semlegesítésében. A katekinek természetesen előfordulnak a fekete teában, kávéban, bogyókban, szőlőben és borban is, de a vegyületeknek a legjobb forrása a nem erjesztett zöld tea(2).
A zöld tea kémiai összetétele több mint tíz vegyületcsoportot tartalmaz.(2) A fő összetevők a fenolos savak, polifenolos vegyületek (amelyek magukban foglalják a katechineket), valamint aminosavak, fehérjék és zsírok de tartalmaz vitaminokat ásványi anyagokat is(1).
Zöld tea előnyei
A zöld tea egészségügyi előnyei a természetes antioxidáns hatásnak tulajdonítható, például a polifenolok jelenlétéből származhatnak, amelyek a zöld tea száraz tömegének 30% -át teszik ki. A polifenolokról úgy gondolják, hogy kivételesen erős antioxidánsok, melyek hatása hasonló az olyan anioxidáns vitaminokéhoz, mint a C- és E-vitamin, a karotin és a tokoferol. (3)
Formái
A zöld tea számos változatban kapható: laza levelek formájában, teafilterekbe csomagolva, vagy porítva.(3) Sokféle zöld tea létezik, amelyeket ízük és antioxidáns tulajdonságaik szerint osztályoznak. A legnépszerűbb fogyasztott zöld tea a Sencha(2), amelyet leggyakrabban Japánban készítenek. Megfelelő kezelés után a Sencha teából Bancha, Matcha és Gyokuro típusok készülnek. A Bancha infúzió a Sencha infúzióhoz képest sokkal kevesebb koffeint, valamint L-theanint és neurotranszmittert tartalmaz. A Matcha zöld tea levelek infúziója, ellentétben más típusú infúziókkal, a legnagyobb mennyiségű koffeint és L-theanint tartalmazza. A japán zöld tea infúziók közül kiemelkedik a Mecha, a Genmaicha, a Kukicha, a Kamairicha, a Kariganech, a Konch, a Kokeicha, a Fukamushicha és a Tamaryokucha is. A kínai zöld tea típusok a következők: Gunpowder, Chun me, Lung Ching, Mao Feng és China Sencha, amely a japán Sencha infúzió kínai változata(2).
A teában található flavonoidok csoportjába tartozó katekinek (flavan-3-ol) csoportja a következő: (−)-epigallocatechin-3-gallát (EGCG), (−)-epikatechin-3-gallát (EKG), (−)-epigallocatechin (EGC) és (−)-epicatechin (EC). A flavonoidok a polifenolok egyik leggyakoribb és legváltozatosabb csoportja. Számos hidroxilcsoport jelenléte a molekulákban erős antioxidáns tulajdonságokkal ruházza fel őket(2). Ezek közül az EGCG bizonyult a leghatékonyabbnak(2).
Kémiai összetétel
Kémiai szempontból a zöld tea fehérjetartalma körülbelül 15–20%, amely olyan aminosavakat tartalmaz, mint az l-theanin, tirozin, triptofán, treonin, 5-N-etilglutamin, glutaminsav, szerin, glicin, valin, leucin, aszparaginsav, lizin és arginin(2). Nyomelemeket, például magnéziumot, krómot, mangánt, kalciumot, rezet, cinket, vasat, szelént, nátrium-kobaltot vagy nikkelt, valamint szénhidrátokat, például glükózt, cellulózt és szacharózt is tartalmaz(2). Ezenkívül a zöld tea gazdag szterolokban és lipidekben – linolsavban és α-linolénsavban, valamint vitaminokban: B2, B3, E- és nyomokban a K-vitaminban is, emellett C-vitaminban melyből a legtöbb a Gyokuro teában (kb. 10 mg) és a Sencha-ban (4 mg) található. Fontos továbbá, hogy a zöld tea rendkívül gazdag makroelemekben: fluor, jód és foszfor forrása. Ezenkívül a zöld tea gazdag xantin bázisokban, amelyek közé tartozik a teofillin és a koffein, valamint pigmentek, például karotinoidok és klorofill.
A zöld tea kémiai összetétele fenolos savakat is tartalmaz, amelyek magukban foglalják a galluszsavat és az illékony vegyületeket, beleértve az alkoholokat, észtereket, szénhidrogéneket és aldehideket. (2)
Koffeintartalom
A koffein a teaitalok alapvető összetevője, és felelős azok jellegzetes és kívánatos ízéért. Ugyanakkor erős antioxidáns, amely növeli az ital antioxidáns potenciálját. Szintje összefügghet a betakarítás idejével és a levelek korával – minél idősebbek a levelek, annál alacsonyabb a koffeintartalom.(3) A koffeintartalom függ a teafajtától, a vegetáció időjárási viszonyaitól, valamint a főzés módjától is. A koffein hatása antioxidáns potenciáljában gyökerezik, semlegesíti a reaktív oxigénfajtákat, fokozza az antioxidáns enzimaktivitást és a teljes glutation szintet. (3)
A teanin egy aminosav, amely a Camellia sinensis teanövényben található. Az l-theanin és a koffein kombinációja nagyobb mértékben növelheti a koncentrációt, az éberséget és a hatékonyságot, mint bármelyik vegyület önmagában történő használata, emellett enyhítheti a stresszt.(3)
A rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy az L-theanin jelentősen módosítja a koffein hatásait, csökkenti stimuláns hatását, pozitívan befolyásolja az agyi munkát, javítja a kognitív funkciókat, a hangulatot és a koncentrációt.(2)
Minősége
A teaitalokban található egészségre vonatkoztatható hatóanyagok mennyisége függ a tea típusától, az adagonkénti tealevelek mennyiségétől, a főzési hőmérséklettől és az időtől.(3)
A technológiai folyamat jelentős hatással van a zöld tea antioxidáns potenciáljára. A fekete teához képest a zöld tea sokkal magasabb katekin tartalommal rendelkezik. Ezenkívül megfigyelték, hogy minél magasabb a tea katekin tartalma, annál nagyobb az antioxidáns aktivitás.
A polifenolos vegyületek száma, beleértve a katechineket is, a Camellia sinensis termesztési körülményeitől függ – éghajlati és agrotechnikai feltételektől. Érdemes megjegyezni, hogy a hőmérséklet emelkedésével a zöld tea infúzió antioxidáns aktivitása nő.
A zöld tea százalékos tartalma nem állandó, hanem különböző környezeti tényezőktől függ, beleértve a termesztési feltételeket, a talajt, az éghajlati viszonyokat vagy más külső tényezőket, például: fénytényezők, földrajz, mikrobák vagy a hőmérséklet. (2) A fenolos savak, amelyek magukban foglalják a proantocianidineket, valamint a monoszacharidokkal rendelkező galluszsav-észtereket, óriási hatással vannak a zöld tea infúzió minőségére. (2)
Túlzott bevitel
Érdemes azonban figyelembe venni a katekinek oxidatív potenciálját, például zöld tea étrend-kiegészítők formájában történő alkalmazásakor, aminek következtében lehetőség van nagyon erősen reaktív metabolitok képződésére kinon szerkezettel. A kinonok a redox reakciók eredményeként nagy mennyiségű reaktív oxigénfajtát is képesek előállítani(2)
Jelenleg hatályban lévő határérték a következő: Az EGCG (epigallokatekin-3-gallát) napi fogyasztása nem érheti el, illetve nem lépheti túl a napi 800 mg-ot.
Források
1 https://hu.wikipedia.org/wiki/Tea_(ital) (Wikipédia,lehívás dátuma 2023.10.06.)
2 https://www.mdpi.com/1422-0067/21/5/1744 (International Journal of Molecular Sciences Claudia Musial, lehívás dátuma 2023.10.08.)
3 https://www.mdpi.com/1420-3049/26/1/85 (Humán Táplálkozástudományi és Metabolomikai Tanszék Joanna Kochman et.al.; lehívás dátuma 2023.10.06.)