Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Erősítsd az immunrendszeredet

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1255/o_iStock_000005814306Small_20121031152404.jpgAmennyiben egyoldalúan táplálkozol, kevés értékes tápanyag kerül a szervezetedbe, amelynek eredménye, hogy gyengül az immunrendszered, tehát kevésbé leszel ellenálló a különböző betegségekkel szemben. Elég csak a téli influenza járványokra gondolnod.

A helytelen táplálkozás, alultápláltság, vagy vitaminhiány a védekező rendszered gyengülését vonja maga után. Ez a legyengült állapot pedig rendkívül kedvező a fertőzések számára. A gyenge védelmi rendszer miatt alakulhat ki például a szénanátha, asztma, allergia, daganatos betegségek. A betegségek kialakulását megakadályozhatod, ha a vércukorszintedet a normális érték alsó határához közel tartod, a vér oxigénszintjét pedig magas tartományba emeled.

Hogyan is működik a védelem?

Szervezetednek először fel kell ismerni a kórokozót vagy a hibás sejtet, majd el kell pusztítani azt. A felismerést követően a szervezet ellenanyagot termel, amivel blokkolja, elpusztítja, lebontja és kiüríti a szervezetből az idegen vagy káros anyagokat.

Mit tehetsz az erős immunrendszer érdekében?

A védelmi rendszer megerősítése érdekében az egyik legfontosabb a helyes táplálkozás: ügyelj a sok zöldség, olajos magvak fogyasztására. Étrended tartalmazzon megfelelő mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Fogyassz minél több lúgosító élelmiszert és folyadékot! Ètkezéseid során válaszd a minőséget a mennyiség felett! Például teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut egyél, ne egyszerű fehér lisztből készültet, az olcsóbb felvágottak helyett inkább fehér húsokat fogyassz, stb.

Az immunrendszerd óvása érdekében csak ritkán fogyassz kész-, illetve a félkész ételeket, mivel ezek sok esetben tartalmaznak olyan anyagokat, vagy vegyszereket, amelyek gyengítik azt.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1255/o_fb_cover_dec_20141218144402.jpg

Részesítsd előnyben az otthon elkészített ételeket és italokat, mert így könnyen elkerülheted a nem kívánt adalékanyagokat, ízfokozókat. Élvezd a nyers zöldség és gyümölcs ízét, kerüld a só használatát, amely egyébként is savasít.

Immunrendszered akkor működik megfelelően, ha sejtjeink jó minőségű tápanyagokat kapnak a megfelelő időben. Törekedj a rendszeres, lehetőleg napi ötszöri étkezésre, és fogyassz kevesebb savasító ételt (például fehér lisztből készült pékáru, vörös húsok, lekvárok, cukrok, felvágottak, stb).

További felesleges savképző a nikotin, alkohol, édességek, kávé.

A táplálkozás mellett természetesen a rendszeres mozgás is rendkívül fontos tényező egészséged megőrzése szempontjából! Legyél sokat friss levegőn! Élj aktívan, mozogj rendszeresen! Lehetőleg olyan mozgástevékenységet válassz, hogy minél jobban izzadj, mivel az izzadással nagyon sok savat választ ki a szervezet – az izzadás segít a méreganyagok kiürítésében.

A MOZGÁS HIÁNYA

A mozgás hiánya nem kedvez az egészségnek, mivel az izmok vérkeringése így nem megfelelő.

A mozgás után meg kell említeni az alvást is, hiszen a megfelelő pihenés és alvás szintén befolyásolja egészségünket. 7-8 óra alvás szükséges ahhoz, hogy a melatonin termeléssel kezdődő és a prolaktin termeléssel folytatódó ciklus befejeződjön. Ez a két hormon felelős a fehérvérsejtek termelődéséért, ők az immunrendszer „főszereplői“. Ha nem alszunk eleget, akkor nem tudnak megfelelő mennyiségben termelődni, amelynek következményeként kevesebb fehérvérsejt járul hozzá a betegségekkel szembeni védekezéshez.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1255/o_rostok_20121031152411.jpgHA EGÉSZSÉGESEN TÁPLÁLKOZOL

Ha egészségesen táplálkozol, annak hatására a védelmi rendszered megfelelően tud működni, a fehérvérsejtek fel tudják venni a harcot a káros sejtekkel szemben, így meg tudják védeni sejtjeidet, szerveidet.

A DIÉTA NEM ÖSSZEKEVERENDŐ A KOPLALÁSSAL!

A koplalás és a rendszertelen étkezés hozzájárulnak a szervezet túlsavasodásához. A zsírtartalékok fokozott lebontása révén ugyanis savas anyagcseretermékek keletkeznek. Arról nem is beszélve, hogy aki “nem evéssel” szeretne lefogyni, az nemcsak a tápanyagot vonja meg a szervezettől, de a vitaminok pótlására sem fordít gondot. Ily módon erősen hozzájárul a szervezete legyengítéséhez!

Érdemes tehát kellő gondot fordítanod étrendedre, és a fent említett dolgokra! Ha nem juttatjuk a megfelelő minőséget és mennyiséget a megfelelő tápanyagokból a szervezet számára, akkor bizony az immunrendszered egyre gyengébben fog tudni működni. Következésképpen nemcsak a betegségekre, hanem az elhízásra is fogékonyabbá fogsz válni, mivel a savas közeget már nem tudja a szervezeted semlegesíteni.

Szabó Noémi

Személyi edző

WBPF világbajnok testépítő

 

Szabó Noémi