Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Étrend-kiegészítők magas vérnyomásra

Idegrendszeri eredetű magas vérnyomás esetén fontosak a B-vitaminok

Az alábbiakban felsoroltak mindegyike jelentős szerepet tölt be az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében, idegrendszeri közvetítőként segítik a vérnyomást befolyásoló tényezőket:

B1-vitamin (másnéven tiamin), B3-vitamin (niacin–Nikotinsavamid), B5-vitamin (pantoténsav), kiemelt fontosságú a B6 (piridoxin) és B12 (cobalamin).

A króm hiánya magas koleszterinhez és bizonyos szívbetegségekhez vezethet. A magas koleszterin okozta szövődmények táptalaja a magas vérnyomásnak. A réz hiánya idegrendszeri zavarokat eredményezhet, ez szintén kerülendő magas vérnyomás esetén.

Kalcium és magnézium

Ha enyhébb fokú hipertóniája, mindeképpen ajánlott változtatni az élet­módján. A vitaminok, ásványi anyagok nagy segítséget nyújtanak, például a kalcium, magnézium rendszeres fogyasztása mindig ajánlott. Fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, gyógyszeres kezelésre a legtöbbször szükség van.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a kalciumbevitel csökkenti a vér­nyomást, részt vesz az izom-összehúzódásban is, ezért igen jó hatással van a szívre és az erekre. A magnézium elernyeszti az ereket szabályozó izmokat, ezáltal sza­badabbá teszi az utat a véráramnak.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1471/o_what_is_hypertension_20130701115819.jpg

Emellett segít fenntartani a kálium és a nátrium egyensúlyát a vérben, jótékony hatást fejtve ki a vérnyomásra.

A kálium szintén hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Káliumtartalmú táp­lálékkiegészítőre azonban szinte soha nincs szükség, a legtöbb embernek elegendő, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.

Miért jó a C-vitamin magas vérnyomás esetén?

A C-vitamin és a galagonya nagyon jó értágító hatású, és ez utóbbi a pulzus­számot is csökkenti. A fokhagyma szintén vérnyomáscsökkentő hatással bír. Az előb­bieket érdemes kiegészíteni esszenciális zsírsavakkal – mint halolajak vagy lenmagolaj -, mert ezek jótékony hatást fejtenek ki a keringésre.

A citromfűtea nyugtató hatású, s általános keringésjavító, hasznos lehet azon magas vérnyomás esetére, mely idegességből származik.

Alternatív megoldás lehet a Q10 koenzim alkalmazása is, a magas vérnyomásban szenvedők harmadánál feltételezhető, hogy ebből az anyagból nincs megfelelő mennyiség a szervezetben.

Az életmódváltoztatásra az alábbiak javasoltak:

  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek, valamint sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, kevés zsiradékot és sót fogyassz. Az újabb kutatások szerint az ilyen étrend enyhe hipertónia esetén már önmagában hatékony a betegségre
  • ha a vérnyomás magas, de alacsony a renin szint (a vérnyomást szabályozó hormon szintje), a betegnek hatásos lehet a só-csökkentéssel járó gyógykúra, illetve a vízhajtó gyógynövények használata, a vízhajtó, magas kalium tartalmú táplálékok fogyasztása. A só és a folyadék csökkentése elősegíti, hogy az artériák izmai megpihenjenek
  • a sófogyasztást a minimumra kell csökkenteni. A B-komplex vitaminok és C-vitamin  segítenek, valamint pótoljuk a kalcium, kálium, magnézium és cink hiányunkat. Ezek az ásványok azok, amelyekből ha nincs elegendő a szervezetben, valamilyen hiányérzetet okoznak
  • természetes védekezést jelent a magas vérnyomás ellen minden zöld levelű  zöldségféle, melyek káliumot és kalciumot tartalmaznak. Hasznos továbbá a vöröshagyma a benne található prosztaglandin miatt, és a fokhagyma.

Szécsi Dávid

személyi edző