Ugrás a tartalomhoz
Expert Questions Main categories: BioTech USA Expert Questions Main categories: BioTech USA
Táplálkozás / Dietetika

Sószegény, fehérje dús étrend

Doris
Kedves Szakértő, Terhességem miatt só szegény és fehérje dús diétát javasolt az orvosom, azonban teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit ehetek és mit főzhetek magamnak és a családnak. Segítségedet kérném a témában, szívesen olvasnék reggeli, ebéd és vacsora ötleteket. Köszönöm szépen!😊
Kiss Olívia Laura
Dietetikus
Kedves Doris! Sószegény étrendnél arra kell figyelni, hogy a felvágottakban szalonnákban és feldolgozott húskészítményekben sajtokban, juhtúróban nagy mennyiségű só(NaCl) található, ezért azok helyett inkább válaszd a házi alternatívákat reggelire és vacsorára. A sajtok közül a mozzarella, ami kevésbé sós és különböző zöldségkrémeket is egyszerűen tudsz készíteni otthon (padlizsánkrém, cukkinikrém, brokkoli vagy karfiolkrém, humusz) emellett a húspástétom, tojáskrém túrókrém szintén jó alternatíva és ezekkel a fehérjebeviteledhez is hozzájárulsz.  A sovány húsokat grillezve, rostonsütve, alufóliában vagy sütőzacskóban kevés sóval, inkább zöldfűszerekkel (rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, oregano, petrezselyem stb) ízesítve ajánlott elkészíteni. Akár jénai, vagy római (európai) tálban egytálételként, sok zöldséggel, együtt-sütve/ rétegezve, vagy klasszikus rakott ételként (darálthús, rizs, zöldség+ tejföl,tojás vagy besamel mártással és mozzarella sajttal a tetejére), sőt akár gyümölccsel, a só kerülése végett (ananászos csirkemell, narancsos kacsa, szilvás pulykamell, citromos hal stb) is elkészítheted. Egyébként, ha szeretitek, akkor az ázsiai konyhában található receptek is kevesebb sófelhasználással készülnek, hangsúlyosabbak az egyéb természetes fűszerek, itt a szójaszósz, inkább ami kerülendő, vagy csak kisebb mennyiségben javasolt, például a wok-os ételeknél és pirított tésztánál. Az olasz recepteknél is a zöldfűszerek hangsúlyosak illetve a paradicsom, így ahhoz is kevesebb sófelhasználás indokolt. Alapvetően a kenyérfélékkel (pizzatésztával) is viszünk be sót ezért azt is készítheted otthon ha biztosra szeretnél menni.  Emellett a különféle főzelékek ( a borsó bab lencsefélék a fehérjebevitelhez is hozzájárulnak), zöldségkrémlevesek is beilleszthetőek. Nagyjából egy-egy teáskanál sót használj a főzésekkor és utósózás illetve a sós nassolnivalók nem ajánlottak. Nem tudom pontosan az okát a sószegénységnek, de ha a Nátriumbevitelt kell mérsékelned (vese vagy szívműködés miatt) akkor érdemes az alapanyagok natriumtartalmát figyelembevenni: pl a gyökérzöldségek, burgonya általában magasabb mennyiségben tartalmazzák, illetve palackozott ásványvizet is érdemes megnézni, hogy milyen a Na tartalma. Üdvözlettel Olívia