Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Futópad vagy szabad tér?

Beállítás

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1675/o_outdoors-vs-treadmill_20140818130638.jpgA futópadon be tudod állítani a sebességet és dőlésszöget. Így jobban tudod kontrollálni az edzést, főleg kezdőként. A szabadban a tájra, a terepre és a kedvedre vagy ítélve, hiszen olyan tempóval futsz, ahogy szeretnéd, vagy ahogy bírod. Bár manapság vannak programok, amelyekkel tudod kint is ellenőrizni a sebességet, de kezdőknek ez még nehéz feladat.

Terep

A futópadon egy szalagon futsz, amely körbe mozog, amíg haladsz rajta. Ez teljesen „sík” talajt biztosít. Kint ez maximum egy pályán fordulhat elő, egyébként kövek, gödrök, huplik, fadarabok és egyéb akadályok keresztezhetik az utadat. Főleg, ha például erdőben futsz.

Izommozgás

Akár futópadon, akár a szabadban futsz, ugyanazon izmok aktivizálódnak, csak nem teljesen egyforma mértékben. Ezek az izmok a farizmok, négyfejű combizom, hajlítók, vádli, csípő hajlító és a hasizmok. A hasizmok stabilizálnak. Ha hegyre felfelé futsz vagy dőlésszöget növelsz a futópadon, nagyobb terhelés jut a vádlira, a hajlítóra és a farizmokra.

Mivel a futógépet motor hajtja, így kicsit módosul a futóstílus kinti és benti futás esetén. A futópadon inkább a négyfejű combizom dolgozik (az ellökésnél), míg kinti futásnál többet dolgozik a hajlító, a hátul lévő láb emelésénél.

Folyadék- és szénhidrát bevitel

Aki már hosszabb távokat fut, és nem fogyás a célja, hanem a futásteljesítmény javítása, annak gondoskodni kell a futás közben energia- és ásványi anyag pótlásról. Futópadon ezt rendkívül egyszerű megoldani, hiszen ott tudod tárolni a futópad rekeszeiben. Szabadtéri futásnál viszont mindezeket magaddal kell cipelned, ami okozhat kényelmetlenséget.

Szélsebesség

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1675/o_446428-167-40_20140818130633.jpgA futópadot és a kinti futás közötti talán legnagyobb különbség a légmozgás. Futópadon, ami zárt helyen van, ezzel nem kell megküzdened. Kinti futásnál befolyásol sok mindent a légmozgás. Fázhatsz tőle, de kellemesen hűthet is, segíthet, de gátolhat is. És nem tudod befolyásolni.

Sérülés megelőzés

A futópadok szalagja többségében úgy van kialakítva, hogy a becsapódások egy részét elnyelje. Ez ugyanígy működik futópályán is. A kemény talaj, beton azonban erre nem képes, így az nagyobb hatással van az ízületekre.

Váltás benti és kinti futás között

Ha szinte csak bent edzel, akkor óvatosan ess neki a kinti edzéseknek. Fokozatosan szoktasd hozzá az izomzatodat és az ízületeidet a kinti edzéshez, hogy a sérülést elkerüld. Egy vagy két rövidebb, könnyebb kinti edzéssel kezdj, és fokozatosan gyorsíts, valamint növeld a távot.

A futópad előnyei:

–          időjárástól, hőfoktól, talajviszonyoktól független

–          bármikor megállíthatod

–          nézhetsz közben tévét, ha szeretnél

–          sima, biztonságos, ízületkímélő felület

Kinti futás előnyei

–          oda futsz, ahová csak akarsz

–          friss levegő, változó körülmények, természet – ezek szépségét élvezheted

–          nagyobb kihívás és több kalóriát használsz fel vele

–          motiváló teljesíteni egy távot – nem fogsz megállni, amíg vissza nem érték a kiinduló pontra

–          minden nap új tájat láthatsz, új terepeket fedezhetsz fel

 

BioTechUSA