Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Gépek, vagy szabad súly?

Természetesen mindenkinek vannak bevált módszerei, nem hinném, hogy valaki több vagy kevesebb lenne attól, hogy hogyan esik neki jól edzeni, nincs olyan, hogy csak az egyik féle módszertől lehet fejlődni. Aki esetleg mégis elbizonytalanodott, hogy helyesen edz-e, hiszen a srácok a teremben megmondták, hogy „csak szabadon szabad guggolni”, netalán még a kezdők táborát gazdagítja, azoknak most kicsit ezt a témát fogom boncolgatni, mindegyiknek megkeresve az előnyeit és a hátrányait is.

Nők szabadsúlyos edzés közben

Első körben is a fiatalokhoz szeretnék szólni

Nagyon jó, hogy fiatalon belekóstoltok a mozgás és az egészséges életmód világába. Higgyétek el, nem számít, hogy mekkora súllyal edzetek! Ha megnézitek egy saját testsúlyos sportot űző ember testfelépítését, mint például a street workout-ozókét, ők is nagyon-nagyon jó fizikummal rendelkeznek és izmosak is. 16 éves kor alatt kifejezetten csak a saját testsúlyos sportokat javasoljuk, mert ilyenkor még növésben vagytok, nem szükséges, hogy a növekvő csontozatotokra egy ellentétes irányban ható terhelést rakjatok, pláne nem, ha nem tudtok mértéket tartani a súlyokkal. Én tudom, hogy nagyon jól esik az ember egójának ha a lehető legnagyobb súlyokkal edz, higgyétek el az enyémnek is, de komolyan megijedek, amikor látom, hogy kisfiúk akkora súllyal nyomnak fekve, hogy még a lábujjukkal is erőlködnek, és úgy homorítanak közben, hogy hatalmas mázli, ha nem kapnak sérvet. Ez nem játék! Ha tudatosan edzel, és türelmes vagy, csak idő kérdése, és hidd el, képes leszel nagyobb súlyokkal is szabályosan végrehajtani egy gyakorlatot.

Folytassuk a szabadsúlyos  gyakorlatokkal

Ezeknél a gyakorlatoknál az egész tested dolgozik, a core izmok nagyon hatásosan fejlődhetnek közben, hisz a szabályos testtartáshoz ez elengedhetetlen. Azáltal, hogy nem vesz le rólad semmilyen gép sem terhelést, maga a gyakorlat is nehezebb, szerintem ezeket sokkal inkább lehet koncentráltan végezni. Fejleszti az egyensúlyérzékedet, a koordinációdat és nem korlátozza be a mozgáspályádat. Ha humorosan akarjuk felfogni, az az igazság, hogy egy súlyzóra sokkal kevesebbet kell várni, mint egy gépre. Az sem elhanyagolható, hogy a súly hozzád igazodik, nem pedig te a súlyhoz. Lehet csak nekem problémás ez, de vagy nincs olyan kicsi beállítás a gépen, ami nekem kell, vagy ha van, akkor biztos, hogy a 2 fokozat között félúton lenne nekem az ideális. Ami a hátránya, hogy sajnos nagyobb nyíróerőt is rak az ízületekre mint a gépek.

A konditermi gépeknél könnyebb lehet egy-egy gyakorlat kivitelezése, mint szabadon, mert nem kell figyelned az egyensúlyodra.

Vegyük például a guggolást.

– Szabadon: egyensúly, hasat feszít, popsi feszít, sarokra támaszkodik, a mozdulatot hátrafele indítjuk meg, térd nem megy a lábfej elé. Ismerős ugye?

– Guggolókeretben nyilván előny, ha ezekre ugyanúgy oda tudsz figyelni, de valljuk be, legtöbben csak beállunk a megfelelő helyre és a kötött mozgáspálya miatt minden úgy sikerül ahogy kell. Sőt, egy plusz erőt is tudsz bele vinni, ha neki támasztod a rúdnak a hátadat és nem kell félned, hogy kibillensz az egyensúlyodból és hátraesel.

Gép súlyzós edzés

Mégis több eset van, amikor érdemes a gépeket választani:

Például ha kezdő vagy, és fogalmad sincs mit, hogyan kéne csinálnod. Nem mindegyik, de sok gép nem is engedi, hogy helytelenül csináld a gyakorlatot, pont a kötött mozgáspálya miatt.

Másik eset, ha van valamilyen sérülésed, vagy valamelyik ízületed annyira gyenge, hogy nem tudod miatta kivitelezni a szabadsúlyos gyakorlatot. A gépek kiválóan alkalmasak rehabilitációra, illetve ha nekem nagyon gyenge a bokám, akkor sem kell kihagynom a lábedzést, ha emiatt nem tudom megcsinálni a szabadsúlyos gyakorlatokat.

Van még egy eset, kitaláltátok már? Ha lejön Géza bácsi a konditerembe aki 70 éves és most szeretne elkezdeni sportolni, akkor nem küldhetem rögtön kitörést és húzódzkodást csinálni, ugye? Tehát Géza bácsinak is a gépek fogják jelenteni az edzőpartnert.

Sikerült mindenkit kellőképpen összezavarnom?

Ha engem kérdeztek, nyugodtan kombináljátok a szabadsúlyos gyakorlatokat a kondigépekkel, attól függően, hogy melyik izomcsoport/ízület mennyire bírja a terhelést. Nem kell elmenni a végletekig, hogy én most csak gépet vagy csak szabadsúlyt fogok használni, nyilván attól is függ, hogy melyik izomcsoportodra melyik edzéstípust érzed hatásosnak. Jó edzést nektek!

 

Tóth Lídia, dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem