Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Gerincvédelem – I. rész

Gerincoszlopunk a törzs vázát alkotja, 33-35 csigolyából – nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti és farkcsonti részből – áll. A legnagyobb terhelést viseli, ezért a legsérülékenyebb terület is egyben. Négy görbületi része van, melyek biztosítják a gerincoszlop függőleges rugózását, s ez által a koponya alátámasztását; különböző mozgások közben.

Minthogy végtagjaink is erre a vázra épülnek, és mellkasunk a bordákkal kapcsolódik hozzá, ha ezeken a területeken tapasztalunk fájdalmat (kar, nyak, váll, mellkas, has, láb), könnyen előfordulhat, hogy a gerincünkből sugárzik ki, így a megoldás is annak kezelésében keresendő.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1969/o_spine_20160905104726.jpg

Okok és megoldások

A hátfájásnak léteznek olyan okai, amit józan paraszti ésszel is ki tud sakkozni az ember, azonban az is lehet, hogy olyan, az életmódban keresendő indok húzódik meg a háttérben, amire nem is gondoltunk:

Ülőmunka – az irodai robotolás

Figyelted már, hogy a nyolcórás (vagy még hosszabb) munkaidőben hányszor állsz fel az asztalodtól? Bizony van, hogy egy-egy feladat akár órákra is odaszögez a képernyő elé, ugyanabba a testtartásba merevítve hátunkat. Ennek az eredményeképpen a fent említett „S” görbület kiegyenesedhet a nyaki és ágyéki szakaszon, míg a háti szakaszon fokozódik, a vállak előre esnek, a mellizmok megrövidülnek, miközben a hátizmok megnyúlnak. Megoldás: álljunk fel gyakrabban, sétáljunk egyet, nyújtózzunk, mozgassuk meg izmainkat (nyak-, váll-, törzskörzés). Fontos az egyenes testtartás, a monitor megfelelő elhelyezése, az ergonomikus kialakítású szék (váltva használhatjuk a térdelő változattal, vagy nagy gumilabdával), illetve ún. aktív ékpárna beszerzése sem árt. A szék magassága is meghatározó, a derekunk alátámasztásához pedig fontos, hogy a háttámlához simuljon (rakjunk oda egy kis párnát, ha szükséges), ill. arra is figyelnünk kell, hogy lábunknak van-e elég helye az asztal alatt, hogy kinyújthassuk őket bizonyos időközönként.

Álló munka – a vendéglátós hajsza

Álló munka közben a súlypontot hol egyik, hol másik oldalra tehetjük, így a terhelés ki tud egyenlítődni. Kulcsfontosságú a cipő megválasztása ez esetben – méghozzá a talp vastagsága. Nem szabad ezen spórolni a minőség rovására. Szintén szükséges legalább óránként pihenőt beiktatni (leülni), sétálni, nyújtózni.

Elhízás – a túlfogyasztás népbetegsége

Nagyon nem mindegy annak a szegény gerincnek – és lábainknak-, hogy mennyi súly nehezedik rájuk! A fölös kilók hatalmas terhet rónak a csípő ízületeinkre, térd ízületeinkre, bokánkra, a keringési rendszerünkről nem is szólva. A megoldást természetesen a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés és mozgás által elért ideális testsúly nyújtja.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1969/o_spine3_20160905104721.jpg

Mozgáshiány – a kimerültség ördögi köre

Sokan panaszkodnak arra, hogy állandóan fáradtak és ez az oka annak is, miért nem sportolnak. Pedig a testmozgással szerotonint termelünk, ami segít elűzni a fáradtságot, nem beszélve arról, hogy a mozgáshiány húzódik meg a gerincbántalmak 90%-ának hátterében is! Megoldás: fokozatosan alakíts ki egy aktívabb életmódot; használj a lift helyett lépcsőt, állva utazz a buszon, gyalogolj, biciklizz, kérd személyi edző segítségét, aki egy állapotfelmérés alapján tud megfelelő edzéstervet összeállítani.

Stressz – a lelki terheket a vállunkon cipeljük

Nem utolsó sorban a mozgás a stressz levezetésében is segít. Tipikus gócpontok (ahol a belső feszültségek megjelennek), a csuklyásizom és a deréktáji izmok. Amikor ezek az izmok befeszülnek, a vér- és oxigénellátásuk is romlik, a fájdalomtól kényszertartást veszünk fel, a kóros tartás miatt pedig a csigolyák közül kifutó idegek is nyomás alá kerülnek. Megoldás: rendszeresítsünk valamilyen hobbit, ami kikapcsol, elűzi a stresszt, ha ez kevésnek bizonyul, fordulhatunk pszichológushoz is a problémáinkkal. Végezzünk nyújtógyakorlatokat, és tudatosan próbáljuk „lent tartani” a vállainkat.

Hogy milyen mozgások, gyakorlatok segíthetnek a kezdődő gerincfájdalmakon, következő cikkünkben – többek közt – erről is olvashatsz.

Plézer Panna

Sportedző