Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Gerincvédelem – III. rész

Aludj ’jól’!

Előző cikkünkben beszámoltunk róla, mely mozgásformák, miért és hogyan válnak hátunk- derekunk hasznára. Ha túl vagy a gerinctornán, jóga órán, vagy egy kiadós hasazáson, következhet a jól megérdemelt pihenés. Nem mindegy azonban, hogy milyen matracon és milyen pozitúrában hajtjuk álomra fejünket.

  • Válassz közepesen kemény, teljesen vízszintes matracot/fekhelyet, váltogasd az anatómiai és a henger párnát, amik nem törik meg túlságosan a nyakad. Fontos, hogy ne egy netes hirdetés alapján rendeld meg a fekvő alkalmatosságot, hanem próbáld is ki előtte. Egy jól megválasztott matrac kb. 8-10 évig tudja majd szolgálni az egészséged.
  • Igyekezzünk rászoktatni magunkat az ortopédiai szempontból helyes alvó pózra, ami az oldalfekvés felhúzott térdekkel (ún. magzatpóz). Elfogadható még a hanyatt fekvés, azonban a legnépszerűbb, a hason való alvás sajnos tovább terheli a gerincet, ami így képtelen regenerálódni az éjszaka során.

(Részletesebben a helyes alvási szokásokról itt olvashatsz: katt)

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1983/o_gerincvedelem3_20161016154543.jpg

Gerincvédő táplálkozás

Bizony ám, nem csak az egészséges testsúly fenntartása (a gerinc túlterhelésének elkerülése) miatt érdekes, hogy mit eszel, éppoly lényeges a kellő kalcium bevitel is étkezéseid során, ami a csontok – így a gerinc – épségéért is felelős. Természetes forrásai a tejtermékek, a banán, az olajos magvak, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök, brokkoli, de plusz mennyiségre tehetsz szert tabletta formájában is. A kalcium felszívódásához elengedhetetlen D-vitamint pedig az őszi napsugarakból, májból, tojásból, halból vagy D-vitamin cseppből szerezheted be.

Kikapcsolódás és gyógyítás egyben

Bízd magad egy gyógymasszőr értő kezeire: dörzsölés, simítás, lapogatás, ütögetés, gyúrás, kimozgatás… Ezen módszerek hatására kilazulnak az izmok, rugalmasságuk és teljesítőképességük nő, a csomóvá alakult görcsösség csökken. Az érzőidegek stimulálása által a masszőr ujjai szinte kommunikálnak a testünkkel. A javuló vérellátottság miatt több tápanyaghoz jutnak a szövetek, valamint a hátfájdalom egyik okát a stresszt is elűzi e kezelés. A szakemberek speciális illóanyagokat, gyógyító hatóanyagokat tartalmazó olajat használnak az eljárás során, a gerinc melletti ingerpályák átmasszírozásához.

186Alternatív ötletek

  • Kiropraktika: többezer éves múltra visszatekintő gyógyászati eljárás, melynek során a kórfelvétel, a röntgen és a neurológiai vizsgálat után, csak a problémás csigolyákkal foglalkoznak. Az 5-15 percet igénybe vevő, fájdalommentes kezelés alatt az elmozdult csigolyákkal, megnyúlt szalagokkal és a sérült izomrészekkel dolgozik a kiropraktőr.
  • Akkupunktúra: sterilizált, vékony tűket szúrnak a test meghatározott pontjaiba, mellyel a test öngyógyító folyamatainak beindulását – és bizonyos, ehhez szükséges hormonok termelődését- serkentik.

Gerincoszlopunkat egy életre „kaptuk”. Ahhoz, hogy évtizedeken keresztül fájdalommentesen használni tudjuk, óvnunk kell. Ne terheljük túl, óvakodjunk a hirtelen mozdulatoktól, kíméljük és tápláljuk testünket és lelkünket is, tornázzunk, nyújtsunk, pihenjünk – ám, ha mégis valamiféle fájdalmat tapasztalunk, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak enyhítésére. Reméljük, ebben egy kis segítséget mi is tudtunk nyújtani!

Plézer Panna

Sportedző