Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Helyes táplálkozás a mindennapokban

Aki sportol, tudja, hogy a legjobb teljesítményt akkor lehet elérni, ha minőségi tápanyag forrásokat fogyasztunk. De (nem?) meglepő módon, aki a hétköznapi emberek életét éli, 8-10-12 órákat dolgozik, iskolába jár, annak is fontos, hogy ne szemetet egyen, ugyanis szellemi teljesítményünket is befolyásolja, mi van a tányérunkon. Sokszor merül fel a kérdés az üzletben, hogyan lehetne a diétás termékeink hatékonyságát növelni, illetve a célsúlyt tartani, erre jön a válasz amit senki sem szeret: a diéta. Igen. A fogyás mindig a konyhában kezdődik. Fel szokott merülni annak a problémája, hogy egy ilyen étrendet lehetetlen betartani, mert:

 • sok időt elvesz a főzés
 • még többet a bevásárlás
 • drága
 • nem finom
 • nem lehet szállítani
 • hamar megunja az ember

Ezek érthető kifogások, de minimális utánajárással hamar rájön az ember, hogy közel sem ennyire bonyolult dologról van szó.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1846/o_IMG_9909-2_20160104151520.jpg

Idő: hatékonyan kell főzni, egyszerre több adagot, illetve az alapanyagokat érdemes porciózva tárolni (javasolt a mérleg használata!) Amikor bevásárolunk, akkor is lehet, hogy érdemesebb heti, és nem csak 1-2 napi adagokat összevásárolni.

Ár: rengeteg olyan élelmiszer van a hétköznapi bevásárló központokban, amik diétába illeszthetőek, finomak, és nem terheli jobban a háztartás anyagi keretét, mint ami nem pocakbarát.
pár példa, amiket előszeretettel fogyasztok:

 • mozzarella sajt – 300 Ft/100g
 • szemcsés sajt/cottage cheese – 300Ft/180g
 • abonett – 300Ft/csomag(100g)
 • tonhalkonzerv (aprított) – 300Ft/180g
 • tonhalkonzerv(darabok – jobban ajánlom)500Ft/180g
 • puffasztott rizs – 150Ft/100g
 • zabpehely – 550Ft/kg
 • kókuszzsír – 1500Ft/kg
 • fehérje turmix – 215Ft/adag (500g Iso Whey Zero lactose free)

A felsorolás nem teljes, de példának jó, hogy ebédre 200g mozzarella sajt, abonettel, egy fej paradicsommal, nem kerül sok pénzbe, és mellette finom, élvezetes elfogyasztani.

Persze, akinek ez kevés, annak még mehet mellé 100g prosciutto sonka is, de zsír nélkül!

Nem finom: ez pusztán nem igaz, egyszerűen sokan nem szeretnének a fincsi szószokról, cukros, krémes öntetekről és egyéb nyalánkságokról lemondani. Ezt a problémát egyszerűen lehet orvosolni, természetes fűszernövényekkel, mint a bazsalikom, oregano, kurkuma curry, chilli, fokhagyma, bors, és a többiek. Aki üres főtt húst, és üres rizst eszik, persze hogy hamar ráun, de amíg nem versenydiétát tartunk, addig a fűszerek nyugodtan maradhatnak az étrendünkben.

Szintén kukázhatjuk a cukrot is! Xyilit, Stevia, eritritol, természetes édesítők és alig adnak kalóriát az ételünkhöz, italunkhoz, amik utána is lehetnek annyira finomak. Előfordul, hogy iszom egy üveg kólát, de olyankor soha nem a cukrosat fogom meg, hanem csakis a light/zero verziókat, mert a sima kóláktól csömört kapok, olyan édesek!

Egyoldalúság: húsból, köretből, zöldségből is válogathatunk kedvünk szerint. Itt is az elkészítés a legfontosabb, plusz mindig tudjuk, miből mennyit, mit mivel eszünk. Jó barátunk lehet a konyhai mérleg! Nem mindenki szereti méricskélni, hogy miből mennyit eszik, de idővel rutinszerű gyakorlat lesz! Az alapanyagok tárháza pedig nagyon széles! A színhúsok állattól függetlenül mehetnek a fazékba, azok szeletekben, csíkokban, darálva is elkészülhetnek, párolva, sütve, rácson grillezve, húspogácsának legyártva! Köretből is, ha megvan, hogy mennyit enged a terv, utána ne fogjuk vissza magunkat. A legtöbb zöldség alig tartalmaz kalóriát, szénhidrátot (hüvelyesekkel vigyázni), rendkívül jól eltelítenek, tisztítják az emésztőrendszert, és Anyu sem idegeskedik, hogy nem eszünk semmi zöldséget a hús mellé.

Szállítás: a legtöbb munkahelyen van hűtőszekrény. Ott egy műanyag doboz, amiben egész napi elemózsiánk is elfér, nem fogja az összes helyet elfoglalni. Persze ha ez valamiért mégsem járható út, ma már nagyon sok ételfutár cég szállít diétás ételeket, így ha végeztünk az evéssel, a dobozt a kukába dobva meg is szabadultunk a tárolótól is, és a főnök is megdicsér minket, hogy nem megyünk el a világ másik végére ebédelni.

Megunjuk: a legjavát a változatosság pontnál elmondtam, minden csak fantázia és leleményesség kérdése, de itt nyitva maradt még egy dolog. Tudatosítani kell magunkban, hogy ezt nem kúraszerűen gondoljuk, mert ha megvan az álom alak, és visszatérünk a tróger kajákhoz, amiket előtte ettünk, a régi formánk is visszatér. Ez a jojó effektus.

Egyszerű a képletek vannak erre:

 • Kalóriadús étrend nem megfelelő alapanyagokból+kevés mozgás=elhízás
 • Koplalás+kevés mozgás=(izomvesztéssel járó)fogyás, nem tetszünk magunknak
 • Változatos, kiegyensúlyozott étrend+rendszeres mozgás=fogyás (zsírból), és izomtömeg gyarapodás-àtestkép javulás!
 • Álom alak/súly megvan, mozgás marad+vissza a régi kajákhoz= vissza hízunk

Ha egyszer belevágunk, életmódként kell ezt kezelni! Nem azt mondom, hogy nem szabad néha egy pizzát megenni, – én is eszem, mert imádom – csak az esti filmezés mellé ne legyen értelemszerű, hogy benyomunk egy 60centis négysajtost! Lehet enni rántott húst is, ha sütőben sütjük (nem olajban), és a zsemlemorzsa-fehérliszt párost a fűszeres zablisztre cseréljük. köretnek egy szép adag zöldség mehet (hisz maga a panír a köret)! Ha nassolni támad kedvünk, a gyümölcsök megoldást jelenthetnek (figyelve a mennyiségre).

Persze az első lépésekhez mindig kérjük szakemberek segítségét, ne féljünk kérdezni!

Később az elért sikerek (kitűzött súlyig fogyni, tetszeni magunknak a tükörben) lelki doppingként hatnak majd, és kedvet kapunk az elért célt túlteljesíteni!

Fegyi