Ugrás a tartalomhoz
Hírek

Interjú Kovács Alexandra MMA világbajnokkal

Kovács Alexandra MMA világbajnok

Ha csak egyetlen okot emelhetnél ki, mit mondanál, miért szerettél bele a harcművészetek világába? A rengeteg ágazat közül miért pont az MMA-t választottad?

Teljesen megfogott a (Zen Bu Kan) kempo sportág, olyannyira, hogy elkezdtem fejleszteni magam mind földön, mind állásban, hogy jobb lehessek benne. Aztán mikor már versenyszerűen kipróbáltam sokféle szabályrendszert (birkózást, judót, thaiboxot, brazil jiu-jitsut, stb.) és sikeresen helyt is álltam, edzőm, Palotás Ferenc, feltette a kérdést, hogy nem próbáljuk-e meg az MMA-t. Az MMA (ketrecharc), tulajdonképpen a kempo szabályrendszerén alapszik, ugyanis lehet ütni, rúgni, földre vinni, kopogtatni csak kisebb a kesztyű és folyamatosan lehet ütni a földön is. Minden alapképességünk meg volt hozzá csak a falmunkát (a ketrec falánál történő technika) kellett hozzátennünk. Azért tetszett meg a ketrecharc, amiért a kempo is, mert ki tudtam teljesedni. Ugyanis semmit se űztem olyan magas szinten, de mégis mindenhez értettem annyira, amennyire szükségem volt rá. Tehát, ha az ellenfelem jó volt ütésben, akkor a földre viteleket és fölharcot erőltettem, ha pedig jó volt levitelekben, feltartottam lábbal. Mindig tudtunk mit elővenni.

Küzdősportot űzni – már a kifejezés is a folytonos küzdést vetíti előre. Kivel kell jobban megharcolnod: önmagaddal vagy az ellenfeleiddel?

A legfontosabb, hogy magamban higgyek. Amiatt, hogy ez nem volt meg már vesztettem el mérkőzést. A tavalyi bahrain-i világbajnokságon nem hittem el, hogy képes leszek legyőzni a brazil ellenfelemet.  És nem is sikerült, pedig az utolsó menetben fordítottam. Ha hamarabb kezdek el bízni magamban és a gátakon túllendülni, meglehetett volna. Nagyon bántott. Most tapasztaltam meg igazán, milyen komoly munka felkészíteni magamat mentálisan. A fizikai munkát mindig elvégeztem. Nem éreztem magamban hiányérzetet egyik felkészülés után sem, viszont fejben nem voltam mindig ennyire felkészült. Most ez is beérett, le tudtam győzni a gátjaimat.

Milyen a viszonyod a versenytársaiddal? Vannak-e akikre felnézel?

Úgy érzem mindig jó kapcsolatban tudtam maradni az ellenfeleimmel, mert tiszteltem őket. Ahogy az edzőmet és a páromat, Kárászi Balázst. Felnézek rájuk, rengeteget tanultam tőlük. Hálás vagyok Nekik azért, amit elértem!

Kovács Alexandra MMA világbajnok - Bahreim

Ami a ringben történik, az ott is marad? Van-e rá esély, hogy egy kemény ketrecharc után barátságosan elbeszélgess az ellenfeleddel egy csésze kávé mellett?

Előfordulhatna akár. A kempon belül sok társammal küzdöttem már, akikkel jóban is vagyok. Ők ugyanis az ellenfeleim és nem ellenségeim. Nagy különbség. A meccs végén általában ölelkezés és a küzdelem megköszönése történik. De a verseny előtt nem szeretek barátkozni, akkor a feladatra koncentrálok, hogy jobb legyek nála. Utána gratulálunk és elismerjük egymás teljesítményét. A tunéziai ellenfelem pl. odajött hozzám az elődöntő után, hogy sok sikert kívánjon a döntőhöz és készítsünk egy közös fotót. Ez a sport.

A tavalyi vébén “csak egy gongon múlt” a világbajnoki döntőd. Hogyan érintett akkor ez a nagy pech? Milyen tanulságokkal indultál neki  a mostani versenynek?

Nagyon fájt. Hiányérzettel jöttem haza és azt se éreztem, hogy egy jót küzdöttem. Nem csináltam azt, amit az edzőm kért tőlem, mert nem hittem, hogy sikerülhet. De tanultam belőle.  Tudtam, hogy mentálisan fejlesztenem kell magam, hogy jobb eredményt érjek el. Az idei VB fejben dőlt el!

Légsúlyú bajnok vagy egy nagyon kemény sportban: a mérleg nem mutathat többet az optimálisnál, viszont az edzések rengeteg energiát követelnek. Hogyan lavírozol a kettő között? Mennyire vannak segítségedre ebben a táplálékkiegészítők?

Mindenképpen nélkülözhetetlen részei a táplálékkiegészítők a profi felkészüléshez. Első sorban a vitaminok, mert egy betegség miatt akár több időre is fel kell függeszteni az edzéseket. Nem is rémlik mikor voltam utoljára beteg. A vitaminbevitelre nagyon figyelek, szerencsére nem szenvedek hiányt belőlük!  A másik kiemelten fontos kiegészítők a fizikai terhelés miatt, alatt szükséges edzést segítő, izmok karbantartásáért, regenerálódásáért, figyelem fenntartásáért, aminosavak pótlásáért felelős táplálékkiegészítők és fogyasztás nehéz perceit átsegítő fehérjék és müzli szeletek.

Kovács Alexandra MMA világbajnok - Janika Antinmaa ellen