Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Izzadjunk az edzés után is

Mit is jelent pontosan a regeneráció?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1211/o_Foto-infrasauna_20120920152011.jpgTudom, ez most nem fog jól esni, de bármilyen sportot is űzöl, az edzés alatt majdhogynem „tönkreteszed” a szervezeted. Az izomrostokban szakadások keletkeznek, emelkedik a vérnyomásod, a vérkeringésed az aktív izomcsoportok felé koncentrálódik, ezáltal csökken a belső szervek munkája, nem is beszélve a vízveszteségről. Edzés után a szervezeted mindezen folyamatokat igyekszik a lehető legrövidebb időn belül a normális szintre visszahozni (ezt a normális állapotot nevezzük homeosztázisnak). És miért ne segítenénk neki, nem vagyunk önmagunk ellenségei, hiszen éppen most fejlődünk!

Milyen regenerációt elősegítő technikák vannak?

 • Táplálkozás
 • Folyadék-, elektrolit-pótlás
 • Pihenés (különösen az alvás)
 • Kiegészítő sportágak
 • Masszázs
 • Szauna

Szaunázás lépésről lépésre

Először is meg kell említeni, hogy a szaunáknak 2 fő típusa van: az infraszauna és a hagyományos szauna, mely alatt a finn, az orosz, a bio,  a fény, az aromaterápiás szaunát, a tepidáriumot és minden egyéb fantázianévvel ellátott szaunát értem. Az infraszauna és a hagyományos szauna között alapvetően az a különbség, hogy míg a hagyományos (finn) szaunában a meleg levegő fejti ki hatását, addig az infrakabinban az infrasugarak dolgoznak. Az infraszaunában alacsonyabb a hőmérséklet (40-60 °C a 80-100 °C-kal ellentétben) és a sugaraknak köszönhetően sokkal hatékonyabban fejti ki hatását a bőr rétegein áthatolva egészen a belső szervekig.

Mindkét típus esetén az edzést követő szaunázást egy rövidebb pihenő után kezdjük meg, várjuk meg, hogy a szervezetünk lenyugodjon, a pulzus a normál tartományba kerüljön.

A hagyományos szauna helyes használata:

 1. A szaunázást kezdjük zuhanyozással. Ennek leginkább higiéniai okai vannak, egyrészt saját magunkra nézve, hogy lemossunk minden szennyeződést, illetve az izzadságot, másrészt a társaink érdekében is. Ugye te sem örülnél, ha más izzadságával kéne találkoznod? Zuhanyzás után töröljük magunkat szárazra.
 2. A szaunában (persze ez alapvetően a hőmérsékletétől függ) 8-13 percet (de min. 5 és max. 15 percet) töltsünk (kinek mi esik jól) ülve, de még jobb, ha fekve. Fekvő helyzetben ugyanis a testet egyenlő mértékben éri a hőhatás.
 3. Ha letelt a számodra kellemes időmennyiség, fokozatosan hűtsük le magunkat. Ügyeljünk arra, hogy ha van merülő medence, akkor is levegőn való pár perces hűléssel, majd hideg zuhannyal kezdjünk. Egyrészt, hogy nagyon ne terheljük a szervezetet, másrészt az előbb már említett higiéniai okokból. Télen különösen jól esik a hideg levegőn való sétálás, illetve, ha módunk van rá, friss hóval is átdörzsölhetjük a testünket (tényleg friss legyen J)
 4. A lehűlés után szobahőmérsékletű levegőn relaxáljunk a pulzus megnyugvásáig, vagy annyi ideig, mint a szaunában való tartózkodásunk.
 5. Az első 4 pontot ismételjük meg 2-3-szor.
 6. Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, lehetőleg csak a szaunázás után, mivel, ha közben iszunk, azt a folyadékot fogjuk kiizzadni. Lehetőleg tiszta ásványvizet igyunk, kerüljük az alkoholos italokat (akármilyen jól is esne egy üveg sör 🙂 ).

Ügyeljünk itt is, mint mindenhol máshol a fokozatosságra, figyeljünk a testünk jelzéseire, csak azt csináljuk, ami jól esik. Ha nem esik jól a jéghideg merülő medence, akkor enyhén hideg vízzel tusoljunk le, ha már úgy érzed, hogy nem bírsz ki még 5 percet a szaunában, akkor ne menj be!

Az infraszauna helyes használata

Ez egy fokkal egyszerűbb lesz.

 1. Az első pont egy az egyben megegyezik, az infraszauna előtt ugyanúgy zuhanyozzunk le.
 2. Az infrakabinban 20-40 percet töltsünk el. Itt viszont fontos megjegyezni, hogy ülő helyzetben helyezkedjünk el az infracsövek elé, hogy a sugarak szimmetrikusan érjék a testünket és a gerincbe hatolva az idegrendszerünkre is kifejthessék pozitív hatásaikat. Ne feküdjünk, ne üljünk féloldalasan, ne fészkelődjünk sokat.
 3. A 20-40 perc leteltével lassan, fokozatosan hűtsük le testünket, de ellentétben a hagyományos szaunával, itt csak langyos vizes hűtés javasolt. Pihenjünk pár percet.
 4. Folyadékpótlás!

Mindkét szauna típusnál fontos még megjegyezni, hogy a szaunázás végeztével lehetőleg kerüljük a kemikáliákat, a szappant, tusfürdőt, mivel a pórusok kitágultak, a bőr érzékenyebbé válik.

Milyen pozitív hatásai vannak a szaunázásnak a fejlődés szempontjából

 • /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1211/o_sauna_20120920151837.jpgFelgyorsul az anyagcsere, így az anyagcseretermékek hamarabb lebomlanak, csökken a fáradtságérzet.
 • Javul a vérkeringés és az oxigén ellátás, mely az izmok regenerálódását segíti (hiszen gyorsabban jut az építőelemeihez).
 • Segít a méreganyagok kiürítésében, ez főleg a diétázók számára jelentős.
 • A fent említett tényezők együttesen csökkentik az izomlázat (egyrészt a tejsav elszállításával, másrészt a szabad gyökök eltávolításával)
 • Ellazítja az izmokat.

Kinek nem ajánlott?

 • Betegség, láz esetén tilos
 • Szív-és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás esetén
 • Epilepsziában szenvedőknek
 • Bármilyen gyulladás esetén
 • Bőrbetegségek esetén
 • Kezdő szaunázók konzultáljanak orvosukkal!

Nyugodtan szaunázzunk nyáron is, de fokozottan figyeljünk testünk jelzéseire!

VinAgi