Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Kardió edzés otthon? Íme a leghatékonyabb gyakorlatok!

Az edzőtermek zárásával egyre többen fedeztük fel, hogy otthon is kiválóan lehet edzeni. Ugyanakkor, ha nincs egy jó kis kardió gépünk, mint pl. kerékpár, futópad, taposó, akkor a fogyókúránkhoz szükséges mozgást, az aerob edzést nehezebben oldjuk meg. Ehhez szeretnénk néhány ötletet adni, hogyan oldd meg eszközök nélkül a zsírégetéshez szükséges kardió edzést otthon!

Mi a kardió edzés?

Sokan tesznek egyenlőség jelet a kardió edzés és a futás között. Pedig ez nem ilyen egyszerű.

Összefoglalva a kardió egy olyan edzésforma, amely megemeli a pulzust és a légzésszámot, valamint javítja a szív-, tüdő- és keringési rendszeri funkciókat.

A legtöbb kalóriát adott időtartam alatt kardió edzéssel tudod elégetni, ezért ha fogyni szeretnél, kiváló ötlet alkalmazni edzésként.


Tipikusan a nagyobb izomcsoportokat mozgatja meg ez a típusú edzés, főleg az alsótest tekintetében.

A kardió edzésnek többféle formája létezik, van, ami állandó intenzitású az edzés során, míg van, ahol intenzívebb és pihenőidőszakok váltogatják egymást különböző metódusok szerint. Ilyen például a HIIT edzés is, ami rendkívül hatékony kalóriaégetés szempontjából. A szükséges pulzusszám meghatározásához sokféle számítási lehetőség létezik, de ha egészséges felnőtt vagy, akkor próbáld 120 felett tartani a pulzusodat. Edzettségtől függően határozhatjuk meg a felső határt!

Fontos, hogy az intenzívebb kardió edzéseknek kizárólag egészséges keringési rendszerrel állj neki és kérd ki orvosod tanácsát.

Nézzük, hogy 30 perc alatt mennyi energiát használsz fel bizonyos sportok esetén (persze ez nagyban függ attól is, milyen keményen dolgozol és milyenek az adottságaid, így ezek átlagszámok csupán)

  • Tánc: 165 kalória

  • Sétálás: 140 kalória

  • Futás 295 kalória

  • Spinning: 295 kalória

  • Úszás: 255 kalória

30 PERC KARDIÓ EDZÉS NAPONTA ELÉG?

30 perc kardió edzés naponta elég?

A kutatók állítása szerint napi 30 perc mozgás már jótékony hatással lehet, ha fogyni szeretnél. Napi fél óra edzéssel az energiaszinted is magas marad napközben, így a normál tevékenységeid során is több kalóriát égetsz el. A kutatásod azt mutatták ki, hogy azok, akik 60 perces edzést végeztek, a nap során több kalóriát vettek magukhoz, hogy az energiahiányt kompenzálják.

A mérsékelt túlsúllyal rendelkezők a napi 30 perces edzésnek köszönhetően 3 hónap alatt átlagosan 4 kg-tól szabadultak meg, összehasonlítva a 60 perces edzést végzők 3 kg-jához képest.

Az eredmény meglepte a kutatókat is.

Akik 30 perces edzéseket végeztek a program során, több kalóriát égettek el egy nap alatt, mint azok, akik 60 percet edzettek. Tehát a plusz 30 perces edzés nem jelentett előnyt a fogyás tekintetében.

A 8 LEGJOBB OTTHONI KARDIÓ EDZÉSFORMA

A 8 legjobb otthoni kardió edzésforma

Nézzük, milyen gyakorlatokkal tudod otthon is megtartani a napi 30 perces kardió edzést! Az alábbi 8 feladatot akár egymás után vagy kisebb csoportokra szedve, többszöri ismétléssel is elvégezheted.

1. Jumping jack:

A legegyszerűbb, tesiórákról jól ismert mozgás. Zárt állásból indulj, karok szorosan a test mellett, majd szökkenj terpeszbe és fej felett tapsolj. Innen szökkenj vissza a kiinduló helyzetbe. Végezheted ismétlésszámra vagy időtartamra is, remekül megdobja a pulzusodat! Megdolgoztatod általa a teljes testet, minden végtagodat! Minél gyorsabban végzed, annál jobban megemeli a pulzusodat.

2. Burpees:

Magyarul: négyütemű fekvőtámasz, amely zárt állásból indul, majd leguggolsz és leteszed a két kezedet a talajra, nyújtott karral, hátraszökkensz a lábakkal fekvőtámasz pozícióba, ezután visszaszökkensz guggolótámaszba és felugrasz terpeszbe, tapssal a fejed felett. Sokan nem szeretik ezt a gyakorlatot, mert nagyon fárasztó, de persze annál hatékonyabb! Végezz 10-15 ismétlést, vagy akár időtartamra is lehet gyakorolni!

3. Mountain climber:

Magyarul hegymászó gyakorlat: ennél a gyakorlatnál kéztámasz pozícióban vagy és a térdeket szökkenéssel, váltva húzod a mellkasod irányába, vagy akár keresztbe a mellkasod előtt. Leggyakrabban időre végzik, tehát 20-30 másodpercig vagy a haladók akár egy percig. Fokozható az intenzitás, ha felpörgeted a lábaidat és gyorsabban végzed a gyakorlatot!

4. Guggolásból felugrás:

Nagyon fontos, hogy tudj helyesen guggolni ehhez a gyakorlathoz. Először lassan végezd el a guggolás mozdulatot, vállszélesnél kicsit szélesebb terpeszben, kifelé néző lábfejekkel. A térdek kövessék a lábfej vonalát ahogy engeded le a medencédet. A comb érje el a vízszintet. A sarkadat a talajba nyomva, feszítsd meg a farizmokat és emelkedj vissza az alapállásba. Ezután próbálj meg az alsó legmélyebb ponttól egy ugrással a magasba szökkenni és ebbe az alsó pontba visszaérkezni! Végezheted ismétlésszámra, ami lehet akár 15-20 ismétlés is, vagy időtartamra is mehet!

5. Dobozra ugrás:

Ha edzőteremben vagy, akkor rendelkezésedre fog állni ehhez egy stabil pad, kemény felszínnel, vagy erre a célra készült boksz, otthon pedig ugorhatsz egy stabil, kemény felszínű sámlira, padra, vagy valamilyen fából készült emelvényre! A magasságot a képességeidhez mérten válaszd ki. A talajról páros lábbal ugorj fel erre az emelvényre, vagy boxra. Visszafele, ha ügyes vagy, akkor ugorhatsz is, de biztosabb, ha egyesével lelépsz a lábaiddal a kiinduló helyzetbe!

6. Kitörésben felugrás lábváltással:

Az egyik legdurvább kardió gyakorlat, mert nem csak a keringésedre van hatással és a pulzusodat pörgeti fel, de a combokat, farizmokat is meglehetősen erősen terheli. Nagyon fárasztó, kemény gyakorlat. Kitörés pozícióból, lesüllyesztett medencétől ugorj fel, a levegőben válts lábat és ellenkező lábtartással érkezz meg kitörés pozícióba. Fontos, hogy maga a kitörés gyakorlat lépéssel is tökéletesen menjen, hogy érezd, hogyan kell a lábakat ugrás közben cserélni és lehelyezni a talajra stabilan!

7. Lábujjhegyes érintés:

Tegyél magad elé a talajra egy vastagabb könyvet, egy nagyobb párnát vagy bármilyen emelvényt. Akár az alsó lépcsőnél is végezheted. Kezdetben és az alacsony intenzitású cél érdekében csak érintsd meg az előtted lévő tárgyat váltott lábbal. Később, ha növelnéd az intenzitást, akkor szökkenéssel válts lábat.

8. Ugrókötél:

Az egyik leghasznosabb, eszközös kardió gyakorlat, amit akár otthon is végezhetsz, ha van egy olyan szobád, ahol nem csapsz meg vele senkit és nem vered le a csillárt. Versenyezz magaddal! Első nap próbáld 20 másodpercig és tűzd ki célnak, hogy 1 hónap múlva már két percig bírd! Meddig tudsz elmenni? Fél év múlva jöhet egy tízperces ugrókötelezés?