Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Kinek, mikor és mennyi fehérje szükséges?

Miért?

Sokféle fehérje létezik, amelyek különböző fontos feladatokat látnak el a szervezetünkben. Most az izomépítés szempontjából nézzük át a fehérje lényegét. Az izomzatunk fehérjéből áll, logikus, hogy a fejlesztéséhez fehérjét kell fogyasztani. A fehérje, amit elfogyasztasz, aminosavakra bontódik le az emésztőrendszeredben, innen pedig sokféle funkciót ellátva hasznosul, beépül. Ha rendszeresen edzel, akkor az izomzatod alkalmazkodni szeretne a terheléshez, vagyis fejlődni, erősödni, növekedni fog. Persze ehhez megfelelő edzésmunka szükséges. Az edzés során az izomrostok sérülnek, amelyeket aminosavakkal és más tápanyagokkal tudsz helyreállítani, regenerálni, amely folyamat során a szervezet felkészül arra (alkalmazkodik), hogy hamarosan újabb erős terhelést kell végigbírnia, tehát az izomrostok erősödni, növekedni fognak. Jobb lesz a tápanyag raktározás is, az erezettség is (hajszálerek) egy sportoló izomzatában, hogy jobb legyen a tápanyag ellátás és a salakanyagok is könnyebben tudjanak távozni.

Mennyi?

Attól függően, hogy milyen sportágat űzöl, milyen intenzitású edzéseket végzel és mi a célod, más-más fehérje mennyiség szükséges ahhoz, hogy megfelelő legyen a fejlődésed!

Silye Gabriella sporttáplálkozási szakértőnk ‘Sporttáplálkozás a maximális sportteljesítményhez’ című könyvében úgy fogalmaz, hogy „A fehérjeigény az állóképességi sportágakban a legkisebb, 1,4-1,6g/ttkg.” Hiszen itt hosszú távon kell „cipelni” az izomtömeget, így nem cél annak növelése, csak a sportághoz szükséges mértékben. „Ahol a gyorserőnek van kiemelkedő szerepe… ott a fehérjeigény 1,8-2,0 g/ttkg”, míg a maximális erőkifejtést igénylő sportágakban” – így a testépítésben, erőemelésben, súlyemelésben is a „napi fehérjeszükséglet meghaladhatja a 2,0g/ttkg értéket is”. Az életkor sem mindegy, mert „Fejlődésben lévő serdülő, junior sportoló fehérje igénye 1,5-2,0g/ttkg”

Párolt zöldségek és grillezett csirkemell

Milyen forrásból?

A legjobb fehérje források között a csirkemellet, pulykamellet, tengeri halakat, sovány tejtermékeket, tojást, turmixokat tartjuk számon azért, mert ár-érték arányban kiválóak. Magas fehérje tartalmuk mellett kevés egyéb, felesleges kalóriát tartalmaznak.

BioTechUSA