Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Kinesiology tape tanfolyam tapasztalatok

A kinesiology tape a bőrön keresztül ingerli az adott terület receptorait, ezáltal elősegíti a szervezet öngyógyító folyamatát. A felhelyezett területen növeli a vér- és nyirokkeringést, így az ízületi és izomfájdalmak is gyorsabban gyógyulnak, a problémás ízületeket pedig remekül stabilizálja. Fontos megemlíteni, hogy a tape csak a fájdalmat csökkenti, illetve szünteti meg, a kiváltó okot nem, ezért minden esetben forduljunk orvoshoz, ha a helyzet indokolttá teszi.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy attól, hogy nem érezzük a fájdalmat, attól a probléma még fennáll, tehát ha közben edzést folytatunk tudatosítsuk magunkban, hogy nem ez a megfelelő alkalom az edzés nehézségének növelésére. Ha azonban tudjátok, hoogy megterhelő edzés vár rátok, vagy olyan ízület fog terhelődni edzés közben ami nálatok gyengébb, nyugodtan tetessetek fel tapet, mert prevenciónak is nagyon jó, segíti az adott ízületet edzés közben!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1966/o_tape1_20160830110455.jpg

A kinesiology tape különböző színei más-más problémákra jók, ezért rossz hírem van a férfiak számára: ha a rózsaszínre van szükségük, akkor a rózsaszínt kell felragasztaniuk, hiába csajos szín.

Habár kinesio tapet nagyon sok helyen árulnak, győződjetek meg róla (ha ti veszitek meg), hogy olyan tapet válasszatok aminek van szabadalma Magyarországon, mert a nem szabadalmaztatott tape hiába olcsóbb, nem éri meg, ha egy nap után leesik igaz?

Kinesio tapet például minden BioTechUSA üzletben is be tudtok szerezni X-tape néven, mégis fontos, hogy szakemberrel rakassátok fel, mert ő tudja, hogy mikor nem szabad felrakni tapet, hogy a te problémádra az izomlazító, az ízületstabilizáló, és a nyirokkeringés serkentő technika közül melyiket kell alkalmazni, hogyan kell lemérni a tapet, mennyire kell megnyújtani, és hova kell hogy tapadjon ahhoz, hogy hatásos legyen.

Személy szerint szerencsére nekem nagyon ritka, hogy fájjon valamim, de kíváncsi voltam, hogyan hat az edzésemre, és hogyan fogom érezni, ha tapet használok a lábedzésemhez. A bal térdemre térdstabilizáló, a jobb térdemre pedig keresztszalag kímélő tapet tettem fel.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1966/o_tape2_20160830110510.jpeg

Míg egyes gyakorlatok mint például a lábnyújtás nehezebbnek tűntek, addig más gyakorlatok, mint a guggolás és a lábtoló sokkal könnyebben mentek mint általában. Meglepő, de az edzésen egyetlen egyszer sem fordult befele a térdem, pedig ez nálam nagyon gyakori, főleg nagyobb súlyoknál.

Összességében véve sokkal szabályosabban tudtam edzeni mint általában, adott egy tartást, de nem korlátozta semmiben a térdízületet. Azt külön plusz pontként el kell mondanom, hogy mivel a kinesio tape anyaga pamut, így nagyon kényelmes, nagyon jól szellőzik, nem izzadsz be alá, és nyugodtan lehet vele fürödni is. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni mindenkinek! Egyetlen negatívumként azt tudom mondani, hogy hősiesen közöltem, hogy nekem nem kell semmilyen olaj, vagy leáztatás a leszedéséhez, csak simán lehúzom és kész. Hát többet ilyet nem csinálok, mert igencsak fájdalmas volt leszedni.

Ha érdekel a technikai kivitelezés, itt tudsz jelentkezni a következő alkalomra: Jelentkezés

Tóth Lídia, dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem