Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Kreatin kúra okosan

A kreatintól nem kell félni. Nem szteroid, hanem csupán több aminosav által alkotott szerves vegyület. Megeszed ételekkel is, mint amilyen a marhahús például, tehát egy teljesen természetes hatóanyag. Ugyanakkor az edzéseredmények fokozásához nagyobb mennyiségre és tiszta formában van szükséged, nem úgy, mintha húsban fogyasztva annak zsír- és fehérje tartalmával lassítanád a felszívódást.

Azt már tehát tudjuk, miért jó ötlet kreatint fogyasztani, a kérdés az, hogy mikor?

A cél, hogy a legnagyobb hatékonyságot elérd és a legtöbbet hozd ki a kreatinodból. A tápanyagok időzítése alapvető fontosságú, például a szénhidrát fogyasztás befolyásolja a regenerálódást, a növekedést, ugyanígy a glikogén visszatöltést és a fehérjeszintézist is. Miért lenne ez másképp a kreatin időzítésével?

A kreatint leginkább szénhidráttal érdemes kombinálni. Ha olyan kreatint választasz, amiben nincs szénhidrát, akkor egészítsd ki Carbox-szal a megfelelő hatás érdekében. Diéta idején ez természetesen elmarad, ilyenkor kifejezetten keress cukormentes megoldást, mint a Crea Zero, amiben más formában találhatsz energizáló komplexet, vagy válaszd az ízesítetlen, tisztán kreatin-monohidrátot tartalmazó 100% Micronized Creatine Monohydrate terméket!

Megdobja az edzést, ha a kreatinhoz energizálókat is használsz, mint amilyen a Supernova. Figyelj arra, hogy az adagolásnál az arginin és koffein mennyiség ne legyen túl magas, ha olyan kreatint választasz, amiben szintén van koffein.

Az edzés végénfehérje turmixot se felejtsd el, hogy ezzel segíthesd az izom regenerációját, amit kellően lefárasztottál a kreatin segítségével. Hogy az ízek ne üssék egymást, ilyenkor érdemes egy kapszulás kreatint választani.

BioTechUSA 100% Creatine Monohydrate - kreatin italpor

Mikor fogyassz kreatint? A kreatint fogyasztók általában az alábbi időpontokra esküsznek

Edzés előtt

Az edzés előtti kreatin fogyasztás lényege: több kreatin, több ATP, ami az izomzat számára az elsődleges energiaforrás. A több ATP több erőt jelent az izmoknak. A több erő nagyobb izom-összehúzódást és nagyobb súlyok megmozgatását jelenti. A nagyobb súlyok mozgatása pedig megfelelő táplálkozással kiegészítve egyenes út a nagyobb izomtömeg felé.

Edzés után

Az edzés utáni kreatinfogyasztás lényege a tápanyagok visszatöltése. Edzés után, köszönhetően a kiürült glikogén raktáraknak a kifáradt szervezet minden tápanyagot gyorsan feldolgoz és az izmok regenerálására fordít. A fehérje és szénhidrát tartalmú turmixodba dobj némi kreatint, hogy az energia raktárak visszatöltődhessenek!

Napközben

Főleg a feltöltés időszakában reggel és este fogyasztanak sokan kreatint. Ez nagyjából 7-10 napos periódust jelent. Bár vannak, akik úgy gondolják, hogy a lényeg, hogy a kreatin „bent legyen”, nem időzítenek különösebben.

A kreatin növeli a fizikai teljesítményt a rövid, sorozatos, nagy intenzitású mozgás során, így remek hatása van sprintereknél, távol- és magasugróknál, úszóknál, súlyemelőknél, testépítőknél. Más, olyan sportokban is hasznos, ahol a felkészülés során a fentieknek megfelelő tevékenységeket is végeznek edzéseken a sportolók, így például triatlonistáknál, futóknál, kerékpárosoknál, csapatsportolóknál, akik sprinteket, intervallokat végeznek.

Mit mond a legfrissebb tanulmány?

A legfrissebb tanulmány, amelyet a „Journal of the International Society of Sports Nutrition” végzett. 19 hobbigyúrósnak adtak vagy edzés előtt vagy edzés után 5 gramm kreatin monohidrátot. Heti 5 edzésük volt és a pihenőnapon is el kellett fogyasztaniuk 5 g kreatint a nap bármely szakában. Az edzések toló-húzó-láb felosztásban voltak. Az eredmény szerint sokkal hatékonyabb az edzés után fogyasztott kreatin. A kreatin kiegészítés súlyzós edzés mellett növeli a zsírmentes izomtömeg növekedés és az erőt. Az edzés után elfogyasztott kreatin pedig a testkompozíció és erő szempontjából hatékonyabb volt, mint az edzés előtt fogyasztott.

Szeretnél átfogó, személyre szabott életmód tanácsokat kapni? Akkor regisztrálj a BioTechUSA Lifestyle Programjára és vágj bele már ma! Legyen a célod fogyás, izomtömeg-növelés vagy egy egészséges életmód kialakítása, mi segítünk a következő szintre lépni!

Milyen kreatin kúrát javasol a BioTechUSA csapata?

Mit javasol a BioTechUSA csapata?

A fenti tanulmányban mindkét csoport fejlődött és valamilyen mértékben ki tudták használni a kreatin hatásait, tehát az edzés előtti fogyasztás sem volt felesleges. Ugyanakkor tény, hogy további tanulmányok szükségesek a kreatin eredményes használatának teljes feltérképezéséhez.

Na de mit javaslunk?

A legjobb az, ha edzés előtt és után is fogyasztod, hogy valóban a maximális hatékonyságot elérd.

Az első 5-7 nap feltöltési időszakában napi 4 alkalommal fogyassz 2-5 g kreatint. Edzésnapokon edzés előtt és után essen 1-1 adag. 7-10 nap után pedig csökkentsd a 2-5 g kreatint napi 2 alkalomra, ami edzésnapon továbbra is edzés előtt és után kerüljön elfogyasztásra.

Keresd kreatin termékeinket a Webshopon!