Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

A legjobb otthoni gyakorlatok gumiszalaggal

Számos eszköz létezik, ami hatékony segítség lehet az otthoni edzésedben. Egyik ezekből a gumiszalag, amiről most részletesebben is olvashatsz.

A gumiszalag egy rugalmas ellenállásos edzéseszköz, ami több formában és erősségben kapható. Bármilyen izomcsoportra rengeteg gyakorlatot tudsz vele végezni, így tulajdonképpen egy rendkívül sokoldalú és hasznos eszköz. Használhatod minden testhelyzetben, ülve, állva, fekve, négykézláb, de akár megcsomózva gumikarikaként is remek ellenállást biztosít. Fontos, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb erősséget minden egyes gyakorlathoz. Érdemes több erősségűt is tartani otthon, hogy minden izomcsoportod a számára megfelelő terhelést kapja. Ha van rá lehetőséged, be is akaszthatod valahova, vagy rögzítheted  és újabb pozíciókban végezhetsz vele gyakorlatokat. Különleges adottsága, hogy ahogy nyúlik, úgy egyre nehezebb vele dolgozni, tehát az egyes gyakorlatok alatt folyamatosan növekvő ellenállást biztosít, ugyanígy amikor visszaengeded, egyre könnyebb lesz a terhelés.

Edzés gumikötéllel

Edzés gumikötéllel

Többféle típusú rugalmas ellenállást vásárolhatsz a boltokban. Vannak sima gumiszalagok, amik akár méterre is kaphatók, vannak vastagabb gumikötelek, amikre akár fogantyúkat is rakhatsz és be tudod akasztani, vannak kisebb-nagyobb gumikarikák (loop-ok), amiket célzott feladatokhoz tudsz használni. Tulajdonképpen csak a fantáziád szabhat határt a rugalmas ellenállás felhasználásának.

Nézzük a gumiköteles edzés előnyeit és hátrányait:

Kicsi, szállítható eszköz:

Kicsi, könnyű, könnyen szállítható eszköz, így bárhova magaddal viheted, ha éppen utaznál, vagy otthon szeretnél edzeni.

Sokoldalúság:

A gumiköteles edzés gyakorlatok széles skálájának elvégzését teszi lehetővé, gyakorlatilag bármely izomcsoportra, amire súlyzóval vagy gépekkel edzeni tudsz. Minél rövidebbre veszed, annál erősebb és nagyobb az ellenállás. Hátránya, hogy pontosan nem tudod belőni a terhelést, és nem tudod pontosan ugyanolyan ellenállással ismételni, ha nem ugyanott fogod meg a gumiszalagot, de néha ez a változatosság kell, hogy kibillentsen a komfortzónádból. Számos különböző fogantyúval is felszerelhető a gumiszalag, ha olyan típus, aminek a végén erre megfelelő kiképzés van

Sokféle edzés kivitelezhető vele:

Akár izomépítő, erősítő jellegű edzéseket, de kardió jellegűeket és állóképességi gyakorlatokat is végezhetsz gumiszalaggal. Kisebb ellenállás, nagyobb ismétlésszám, nagyobb tempóval végrehajtott feladat és máris az izom állóképességét fejleszted.

A sérülésveszély kisebb:

A megfelelő használat nem rejt magában különösebb veszélyt, a túlhasználat vagy nem megfelelő tárolás viszont gyengíti a szalag anyagát és ha gyakorlat közben szakad el, okozhat fájdalmat. Ugyanakkor a terhelést tekintve a gumiszalagos edzés nagyobb stabilitást igényel, mint a súlyzós vagy gépes edzés, így idővel csökkenti a sérülésveszélyt az ellenállóbb ízületek miatt.

Folyamatos munka:

A súlyzós edzéstől eltérően a gumiköteles edzés folyamatos izomfeszülést okoz a gyakorlat alatt és az ellenállás folyamatosan nő a mozdulat pozitív szakaszában. Ha pl. Egy bicepsz gyakorlatot nézünk, akkor a karhajlítás során a gumiszalagos edzésnél a legnagyobb ellenállás a mozdulat legfelső részén van, míg kézisúlyzóval vagy rúddal ez a mozdulat közepén van.

Ha kezdőként a gumiszalaggal szeretnél edzeni, rengeteg hasznos videót találsz hozzá az Interneten. Érdemes gyengébb ellenállással kezdeni és fokozatosan erősebb gumiszalagokat választani. A gumiszalagok erősségét a színeik mutatják. Általában a zöld a közepes erősség, a piros gyengébb és a kék, fekete, valamint ettől felfelé ezüst és arany az egyre erősebb gumiszalagot jelölik. Persze egyes gyártóknál lehetnek eltérések. Kezdőként próbálj a nagyobb izomcsoportokra dolgozni, mellizmokra, hátizmokra, vállakra, lábakra!

Minél gyakorlottabb és edzettebb vagy, annál több gyakorlat szükséges az egyes izomcsoportoknak a hatékony edzéshez, így egyre több idő kell rájuk, tehát érdemes az izomcsoportokat felbontani külön edzésnapokra. Kezdőként heti 2, haladóként akár heti 4 gumiszalagos edzést is végezhetsz!  

A legjobb gyakorlatok gumiszallaggal

A legjobb gyakorlatok gumiszalaggal

Ahogy korábban már írtuk, minden izomcsoportra tudsz gumiszalagos gyakorlatot végezni. Oczella Eszter is mutat néhány hasznos gyakorlatot a BioTechUSA Magyarország YouTube csatornáján. Nézzük meg a kedvenc gyakorlatainkat:

Melltől nyomás gumiszalaggal:

ehhez a mellizom gyakorlathoz egy vállmagasságban lévő fogantyúba szükséges beakasztani a hosszú, erős gumiszalag közepét. Ez otthon lehet pl. Az ablak kilincs. Állj háttal a felfüggesztésnek és fogd meg a gumiszalag két végét feszesen a vállaid mellett, magas könyökkel, támadóállásban, enyhén előre döntött törzzsel. Nyomd a karokat előre és magad előtt közelítsd őket enyhén egymás felé, majd lassan engedd vissza a kiinduló helyzetbe.

Evezés ülve gumiszalaggal:

Ülj le a talajra, egyenes háttal enyhén hajlított térdekkel. Akaszd a gumiszalag közepét a talpadba, majd fogd meg a gumiszalag végeit mindkét kezedben és csavard a kezed körül addig, amíg a karokat előre nyújtva feszes lesz a gumiszalag. Húzd a könyöködet a törzs mellett, nyújtva a gumiszalagot, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe!

Guggolás:

Számos módon használhatod a gumiszalagot guggoláshoz. Pl. A térdek körül gumikarikaként aktiválva a kis- és középső farizmokat, de rálépve és a végeit a válladhoz tartva ellenállásként is nehezítheted a guggolásodat.

Lórúgás:

az egyik legnépszerűbb tricepsz gyakorlat, amit végezhetsz súlyzóval is. Állj támadó állásba, az elöl lévő lábad alá pedig akaszd a gumiszalagot. Ellentétes kézben fogd meg a másik végét úgy, hogy a felkarodat hátrahúzod vízszintes pozícióba és ott is tartod végig a gyakorlat során. A szalag legyen feszes. Nyújtsd ki a könyöködet, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe!

Karhajlítás:

bicepsz gyakorlat, amit sokféleképpen végre tudsz hajtani rugalmas ellenállással. A legegyszerűbb az, amikor ráállsz két lábbal a gumiszalag közepére, a két végét pedig a két kezedben fogod lefelé nyújtott karral. Húzd ki magadat, majd hajlítsd a könyököket a bicepsz segítségével és nyújtsd vissza a kiinduló helyzetbe!

Vállból nyomás:

Állj a gumiszalag közepére kis terpeszben. Hosszú gumiszalagot használj ehhez a gyakorlathoz! Húzd fel a gumiszalag végeit a vállaid mellé, könyökök hajlítva a törzsed mellett legyenek. Innen nyomd a gumiszalagot a fejed fölé és közelítsd egymáshoz a végeket, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe!

Kitörés karhajlítással:

ez egy összetett gyakorlat, ami megdolgoztatja mind a lábakat, mind a karokat. Állj egyik lábaddal a gumiszalag közepére, másik lábadat zárd mellé a talajon. A gumiszalag két vége legyen a kezedben és tartsd nagyon feszesen! A szabadon lévő lábaddal lépj egy nagyot hátra kitörésbe és süllyeszd a csípődet a talaj felé, közben pedig a karoddal végezz karhajlítást a bicepsz megfeszítésével, majd ugyanezen az úton gyere vissza a kiinduló helyzetbe!

Hátrarúgás gumiszalaggal

Hátrarúgás gumiszalaggal:

Az egyik legjobb farizom erősítő gyakorlat. Helyezkedj el négykézláb. A gumiszalag közepét akaszd az egyik talpadba, a két vége legyen a két tenyered alatt. Nyújtsd hátra a lábadat, amelyikbe a szalagot akasztottad, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe!

Kilépés oldalra gumiszalaggal:

kiváló gyakorlat a stabilizáló kis- és közép farizmok erősítésére. Ehhez gumikarika szükséges, amit tegyél a térdeid köré. Süllyeszd kicsit a medencédet félguggoló helyzetbe és lépkedj egyik irányba 15-20 lépést majd vissza.

Kitörés oldalra gumiszalaggal:

az előző gyakorlathoz hasonlóan tedd fel a térdeidre a gumikarikát és állj zárt állásba vagy kisterpeszbe. Innen lépj egy nagyot oldalra és guggolj bele mélyen. A törzsed maradjon középen. Innen lépj vissza majd jöhet a másik oldal!

Összefoglalás:

A gumiszalag tehát egy hasznos, olcsó, kis helyet foglaló hatékony edzés eszköz, amive bárhol megdolgoztathatod minden izomcsoportodat, így otthonra,  utazáshoz, de akár edzőterembe is az edzés változatosabbá tételéhez kiváló ötlet!

Edzés után pedig ne feledkezz meg a jól megszokott ízletes Iso Whey Zero fehérje turmixról, edzés közben pedig érdemes BCAA Zero aminosavat fogyasztani.