Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Mi az a „zsírégető pulzus”?

Ideális tartomány, Aerob edzés

A „zsírégető pulzus” nem más, mint egy ideális pulzustartomány, melyet aerob edzés során célszerű fenntartani annak, aki kifejezetten fogyni szeretne. Kedvelt aerob gyakorlat a futás, kerékpározás, úszás, gyaloglás. Ezek az edzésfajták javítják a keringés funkcióit és az energianyerési folyamatokat. Rendszeres és tudatos használatukkal megnő az állóképesség.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1854/o_iStock_000057437404_Double_20160108132018.jpg

Mikor kezdenek „lebomlani” a zsírok?

A zsír, mint energiaszolgáltató valójában nem akkor kezd el bomlani, amikor ez a tartomány fennáll. Zsírt folyamatosan használunk a nap során, de ez nem olyan jelentős, mint az aerob edzés során. Ha ennek nekiállunk, 35-40 perc is eltelik, amíg átáll a szervezetünk arra, hogy hozzányúl a tartalékokhoz és megnöveli a felhasznált zsírmennyiséget. Persze mindez függ attól is, hogy edzés előtt mikor és mit ettünk. Ahhoz azonban, hogy ezt az edzés-időtartamot el lehessen érni, a közepeset nem meghaladó intenzitással kell edzeni, ugyanis a magas intenzitással nem lehet végig dolgozni ennyi időt, ráadásul zsírt sem olyan arányban használunk, mint kisebb intenzitásnál.

Aerob vagy kardio edzés?

Az aerob edzésnél a szervezet oxigénfelvétele igen magas, ilyenkor beindulnak a zsíroxidációs folyamatok, azaz a zsírégetés Ilyenkor a testünk magasabb arányban használja energia felvételre a zsírt, mint a szénhidrátot és fehérjét. Diétában célszerű ezt az edzésmódot alkalmazni, így elkerüljük az izomvesztést.

Az aerob tartománynál magasabb pulzus szám már intenzívebb mozgást jelent, amikor is átesünk kardió tartományba. Ez már állóképességi edzés, kevésbé hatékony zsírbontásra. Ilyenkor a testnek hirtelen, magasabb mennyiségű energiára van szüksége, ezért nincs „ideje” a zsírsejteket bontani, helyette a szénhidrátokat és ha az nincs, akkor az izmot kezdi felhasználni.

Összességében tehát elmondható, hogy minden edzés során felhasznál a szervezet zsírt, fehérjét és szénhidrátot. Azt azonban a pulzustartomány határozza meg, hogy melyiket, milyen arányban.

Hogyan számítsuk ki az ideális pulzustartományt?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1854/o_cardio_20160108132349.jpg

Diéta esetén a megfelelő intenzitás megállapítására lehet kiszámolni a zsírégető pulzust.

A zsírégető pulzustartomány életkor függő:

A maximális pulzus = 220 – életkor.
Ennek a számnak a 65-75%-a a zsírégető tartomány.

Vagyis:

Példa egy 30 éves sportolónál:

220-30=190   190×0.65-0.75  vagyis 124-142 ütés/perc.

Kezdőknél, túlsúlyosoknál célszerű az alsó tartományban végezni az edzést, míg edzettebbeknél lehet a felső tartományt alkalmazni, esetleg kicsit feljebb is menni akár 80%-ig.

Juhász Ádám

Testépítés-Fitness edző