Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Miért érdemes gombát enni?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1512/o_144118champignons_de_paris-b9cdc96bee6f92209ae1b8823466eb37_20130809131311.jpg

Több zöldséget is megvizsgáltak, hogy megnézzék, mekkora a csiperke aromatáz aktivitása. Az aromatáz enzim növeli az ösztrogén szintet, aminek hatására például megnő a mellrák kockázata. A vizsgálatok alapját képezték a hagyma, zeller, sárgarépa, paprika, brokkoli és a spenót. Az eredmény pedig az volt, hogy legnagyobb mennyiségű aromatáz inhibítort a fehér csiperke tartalmazza. További kísérletek során különböző gombafajokat vettek górcső alá: portobello, shiitake, barna csiperke, laskagomba, enoki, júdásfüle gomba, rókagomba és a fehér csiperke. Az eredmények alapján a fehér csiperkében találták meg a legnagyobb mennyiségben az aromatáz inhibítort.

A gombák többsége kiváló forrása a riboflavinnak, káliumnak, réznek, thiaminnak, niacinnak (B3-vitamin) és folsavnak. Ezek alapján joggal kerültek fel a szuperélelmiszerek közé a gombák és népszerűsége miatt kifejezetten a csiperkegomba.

A csiperkegombában megtalálható ásványi anyagok, antioxidánsok

A csiperke kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, potasszium (kalium)-és foszforforrás.

A szelén a szervezet antioxidáns funkciójához szükséges, ami csökkenti a szabadgyökök káros hatását. Ezekben a bonyolult antioxidáns folyamatokban a szelénnek igen jelentős a szerepe. Segít a vastagbélrák megelőzésében, mivel védi a bélsejteket a rákot okozó mérgektől. Emellett szerepe van a szívbetegségek, az asztma, és az ízületi gyulladások megelőzésében is.

A szelén után a másik alapvető fontosságú ásványi anyag a réz, ami csökkenti a reumás megbetegedések kockázatát, a mangánnal együtt pedig szintén a szabadgyökök káros hatásai ellen nyújtanak védelmet. A réz nélkülözhetetlen olyan enzimek működéséhez, amelyek biztosítják az érfal, a csontok, ízületek rugalmasságát, illetve erősségét.

A csiperkében sok vas is található, amely fontos alkotóeleme a hemoglobinnak. Ez a molekula szállítja az oxigént a szervezetben. A hemoglobin előállításához fontos a réz jelenléte is. Réz nélkül a vasat nem tudja megfelelően hasznosítani a vörösvértest.

A sampinyon gomba gazdag forrása a B-vitaminféléknek, amelyek nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez.

A B2-vitamin különösen fontos szerepet kap az oxigénhez kötött energia előállításban. A B2-vitamin átalakul, és fehérjeenzimekhez kapcsolódik. Ezek a szervezetben mindenütt megtalálhatók, de a legtöbb mindig ott, ahol éppen nagy szükség van az energiára, így például az izmokban, vagy a szívben.

A B-vitamin ahhoz is szükséges, hogy a szervezet ne merüljön ki. Különösen stressz hatásakor támogatja a mellékvesék működését. A B3-vitamin a megfelelő koleszterinszint kialakításában játszik szerepet, a B6 pedig az érfalak védelmében, mert ártalmatlanítja az azt károsító veszélyes anyagokat. Ezzel jelentősen csökkenthető az agyi katasztrófa és a szívinfarktus veszélye.

A cink az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges, ezen túlmenöen a sérülések gyógyulásához, a sejtosztódáshoz. Stabilizálja a vércukor-és anyagcsereszintet.

Az erős immunrendszerhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű cink jelenléte. A csiperkegomba véd a megfázásoktól, illetve egyéb fertőzésektől.

Miért hasznos a csiperke?/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1512/o_Champignons_20130809131417.jpg

A csiperke niacin tartalma védelmet nyújt az Alzheimer-kór és a demencia ellen. A niacinban gazdagon táplálkozók életkorral összefüggő értelmi hanyatlása jelentősen kisebb, melyet kísérletekkel is bizonyítottak.

A niacin értágító hatású, továbbá-hosszabb ideig, nagy adagokban alkalmazva-fokozza a koleszterin kiválasztását, csökkenti az LDL termelést és a koleszterinszintézist. Csökkenti a lipolízist és ebből adódóan a reészterifikációra kerülő szabadzsírsav szintet.

A csiperke remek kaliumforrás is. A kalium szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyának megtartásával, szükséges az idegrendszeri ingerületek átviteléhez, szerepe van a sejtek energiával történő ellátásában, részt vesz a fehérjékből és a zsírokból való energia felszabadításában, továbbá a méregtelenítésben. Számos enzimet és hormonfolyamatot befolyásol, hozzájárul az izmok, különösen a szív munkájához, oldja a görcsöket. Az agy oxigénnel való ellátottságában segédkezik, vagyis lényegében segíti az agy munkáját. Megakadályozza a kalcium gyors kiürülését, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és ezek összességében csökkentik a szívroham kockázatát.

A csiperkegombában találtak L-ergothioneint, ami egy nagyon erős antioxidáns. Korábban úgy vélték, hogy ennek az anyagnak a csirkemáj és a búzacsíra a legjobb forrása. Kiderült, hogy a gombában több L-ergothionein van. A shiitake, maitake gomákban és az osztrigában található a legtöbb. A csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban, és tizenkétszer több, mint a búzacsírában. Az L-ergothionein ráadásul hő hatására (főzés esetén) sem károsodik.

A csiperkében megtalálható két olyan anyag, ami két, a prosztatrák kialakulásával összefüggésbe hozható enzim, a szeroid-5-alfa-reduktáz és a aromatáz működését gátolja.

Több kísérletet elvégeztek annak kapcsán, hogy a gombák rendszeres fogyasztása, mint a koleszterin szegény étrend egyik kiváló alkotója alkalmas lehet–e a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Talán nem meglepő az eredmény: a fehér csiperkében jelentős mennyiségű lovasztatin nevű anyagot találtak (koleszterinszint csökkentő), ami aktívan gátolja a koleszterin szintézist végző enzim működését.

A csiperkegomba felhasználható nyersen salátákhoz, levesnek, mártásnak, vajban párolva fokhagymával  ízesítve, kalapját kivájva húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is kitűnő étel készíthető belőle.

Szabó Noémi

WBPF világbajnok testépítő

személyi edző