Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Miért jó, ha valami „kelát”?

 Miért jó, ha valami „kelát”?

A megfelelő ásványi anyag pótlás mindenki számára elengedhetetlen, de különösen fontos ez sportolók esetén. Akár az izzadással járó fizikai munka, sporttevékenység vagy szimplán egy hosszú séta a harminc fokban már bőven elég ahhoz, hogy ásványi anyagokat, nyomelemeket, vizet veszítsünk. Olykor ez a veszteség olyan mértékű, hogy a szervezet különböző funkcióiban zavar keletkezik, mint amilyen a szédülés, ájulás, izomgörcsök, kimerültség stb. A pótlás elengedhetetlen, de honnan tudjuk, mit kell választanunk?

Bele sem gondolunk talán abba, hogy amikor magnéziumot vagy cinket fogyasztunk, akkor tulajdonképpen fémekről beszélünk. A szervezetnek ezekre is nagy szüksége van a megfelelő működéshez.

Magnézium-kelát és cink-kelát, mire jók ezek?

A magnézium hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál izomműködéshez és az elektrolit-egyensúly fenntartásához valamint részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Tehát épp akkor, amikor kemény munkát végzel, izzadsz és az izomműködés is igen erőteljes, akkor bőségesen veszítesz a magnéziumból.1914850574382

A cink részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében. Szerepet játszik a normál fehérjeszintézisben, a normál termékenység és szaporodás fenntartásában. Hozzájárul a haj, köröm és bőr normál állapotának fenntartásához, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Hozzájárul a vér normál tesztoszteron szintjének fenntartásához, valamint az immunrendszer normál működéséhez.

Minőség és kémiai kötés?

1914856013870Amikor vitamint vagy ásványi anyagot választunk, nagyon fontos, hogy ne az ár legyen a választásunk elsődleges szempontja, hanem sokkal inkább az ár-érték arány. Vagyis megfelelő áron a megfelelő minőséget kapjuk meg.  A minőség egyik jelzője a termék hatóanyagában található kémiai kötés. Kémia óráról emlékezhetsz rá, mit is jelent ez. Az atomok összekapcsolódása, ami különböző stabilitású lehet. Nem kell természetesen bemagolni az egész kémia könyvet, hogy kiválasszuk, melyik étrend-kiegészítőt vásároljuk meg, de néhány gondolatot érdemes tudni az egyes formákról.

A kelát egy kémiai kötés , amivel egyre gyakrabban lehet találkozni, mert egy nagyon értékes újdonság, ami igen jó felszívódást tesz lehetővé.

Ráadásul nem csak jobb felszívódást köszönhetünk a kelát kötésnek, de azt is, hogy meggátolja a felszívódást akadályozó tényezők érvényesülését is, mint amilyenek a fitinsav vagy az oxálsav. Tehát ha kelát kötést tartalmazó étrend-kiegészítőt választasz, a minőséggel nem lesz problémád, hiszen az egyik legújabban alkalmazott, leghatékonyabb formáról van szó.

A BioTechUSA kínálatában már megtalálhatod a kelát kötésű hatóanyagokat is tartalmazó Magnesium + Chelate-ot és a Zinc + Chelate-ot!