Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Miért káros a cukor?

Immunrendszeri ártalmak: a sok egyszerű cukor árt az immunrendszerednek. Kutatások azt mutatták ki, hogy a nagy mennyiségű cukor fogyasztása blokkolja az immunrendszer megfelelő működését és akadályozza a fehérvérsejtek baktériumok ellen vívott harcát.

Koncentrációs zavarok: A gyors vércukorszint emelkedés után nagyon gyorsan le is cseng az energialöket, a cukorfogyasztás hullámhegye után következő vércukorszint zuhanás viselkedési problémákat, koncentrációs zavarokat okoz, ezért különösen fontos gyerekkorban figyelni a cukorbevitelre.

Vérnyomás: A nagy mennyiségű cukor bevitele magas vérnyomáshoz vezet, hasonlóan a túlzott sófogyasztáshoz. A cukor ugyanis csökkenti a nitrogén oxid mennyiségét a véráramban, amely az erek tágulását szabályozza. A nitrogén oxid hiányában az erek beszűkülnek, így a vérnyomás megnő.

Májbetegségek: a nagy mennyiségű cukor bevitele a máj elzsírosodásához vezet. A cukor inzulincsúcsot idéz elő, aminek hatására a cukorból képződő zsír a májban rakódik le, amely gyulladást és más betegségeket is okozhat.

Fogászati problémák: a cukor nyállal keveredve olyan savat alkot, amely a fogzománcot rombolja, így a szájban található kórokozók könnyebben bejutnak a fog mélyebb rétegeibe és ott okoznak további károkat

Cukorbetegség: A nagy mennyiségű cukor fogyasztása egyenes út a cukorbetegséghez. A cukor sejtekbe tereléséhez a hasnyálmirigy inzulin termelő képessége szükséges, ám ez idővel csökkenhet, vagy az inzulin cukorbontó képessége romlik, ha állandóan sok a cukorbevitel. A magas vércukorszint méreghez hasonlóan viselkedik a szervezetben, károsítva az érfalakat. A sejtekbe terelt cukor pedig a zsírpárnákat gyarapítja.