Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Miért olyan fontos a magnézium?

Ha megkérdezel egy sportolót, hogy melyik ásványi anyag a legfontosabb számára, biztosan megemlíti a kalciumot, vasat, cinket, krómot, de a magnézium sokszor hiányzik a felsorolásból. Pedig nagyon is fontos szerepe van az energiatermelésben, az egészség és teljesítmény fenntartásában. Ugyanakkor az étkezéssel bevitt magnézium mennyisége a 100 évvel ezelőttinek csaknem a felére esett vissza.

A sport területén pedig nem megengedhető, hogy a magnézium jelentőségét lebecsüljük!

Magnézium források

A magnézium megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban és az ezekből készült ételekben és a zöld levelű zöldségekben. Diófélékben, magvakban, borsóban, babban és lencsében. Az általános hiedelemmel ellentétben a a tejtermékek nem igazán jó magnézium források.

A főzés hatására a magnézium tartalom jelentősen csökken.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1764/o_Intense_Athlete_Workout_Pushup_20150416111639.jpg

A magnézium szerepe a szervezetben

A magnézium számos feladatot betölt, részt vesz több mint 325 enzimatikus reakcióban, mint például a zsírszintézis, fehérje- és nukleinsavak szintézise, idegrendszeri aktivitások, izomösszehúzódás és -ellazítás, szív és érrendszeri aktivitásokban, csontanyagcserében. Rendkívül fontos szerepe van az anaerob és aerob energia előállításban is, történetesen az ATP anyagcserében, ami a közvetlen energiaforrása a szervezetnek.

Magnézium hiány

A magnézium hiány olyan szív- érrendszeri problémákat okozhat, mint kóros szívverés, szénhidrát anyagcsere problémák, inzulin rezisztencia és magas vérnyomás. Számos betegséghez is van még köze a magnézuim hiánynak, mint a neuromuszkuláris rendellenességek, veseproblémák, migrén, premenstruális szindróma, csontproblémák, elhízás, izomgörcsök.

Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a tornászok, focisták és kosarasok a napi szükséglet nagyjából 70%-át vitték csak be magnéziumból. Így aztán főleg nem nehéz magnézium hiányos állapotba kerülni, főleg ha egy sportoló diétázik és megszorítja a gabona bevitelét, vagy ha nem is ehet gabonát. Ráadásul a nagy mennyiségű cukor és alkohol bevitel, vagy a zsírban, fehérjében és kalciumban gazdag étrend is hozzájárul a magnézium felszívódásának zavarához, illetve a megnövekedett magnézium kiválasztáshoz.

Foglaljuk össze a magnézium hiány legfőbb okozóit az étkezési szokásaink között

 • rendszeres fehér liszt fogyasztás
 • kevés zöld levelű zöldség fogyasztása
 • elégtelen dió- vagy mogyoróféle, mag, bab, illetve lencse fogyasztás
 • rendszeres cukor vagy cukros étel fogyasztása
 • rendszeres alkoholfogyasztás
 • kalóriamegszorításra és magas fehérje bevitelre épülő étrend

A nem megfelelő magnézium bevitel tünetei

 • izomgörcsök
 • éhségrohamok
 • letargia
 • hangulatváltozások, akár depresszió
 • premenstruációs szindróma
 • nyugtalan láb szindróma

A magnézium a legjobban kis adagokban fogyasztva szívódik fel. A napi bevitelt sportolók esetén kb. 400-500 mg-ra érdemes tenni, kisebb adagokban elfogyasztva lehetőleg! Ha fennáll az izomgörcs, vagy kemény edzés, eseteg versenyzés közben érzed a magnézium hiányát, akkor dobj be egy Magna Shotot, amit akár versenyre is magaddal vihetsz. Praktikus, ampullás kiszerelésű, folyékony, azonnal felszívódó magnézium forrás! Ráadásul remekül energizál, hiszen nem csak 300 mg magnézium található benne, de tartalmaz L-karnitint és zöld kávé kivonatot, valamint a felszívódást segítő B6 vitamint is!

A napi általános bevitelhez ajánljuk a Coral Calciumot és a Calcium Complete-et, amelyekkel napközben elosztva viheted be a megfelelő magnézium mennyiséget!

Nagy Dóri

BioTechUSA Testkultúra szakértő

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1764/o_IMG_4159__Nagy_Dori_20150416111707.jpg