Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Miért válaszd a súlyzós edzést? Iránymutató kezdőknek

A súlyzós edzés egy ellenállásos erősítő edzés, amivel célzottan tudod az adott izmot fejleszteni, erősíteni. A legtöbbek számára ajánlható sportág, legyen szó fiatalról, idősről, nőről, férfiről, hiszen a gyakorlatokat és a terhelések mértékét rendkívül rugalmasan lehet a céloknak megfelelően variálni. Kevesen tudják, hogy nem csak az izomtömeg növelésében hasznos, de az erőfejlesztésben, a csontsűrűség növelésében, a szalagok erősítésében és a keringés fokozásában is rendkívül hatékony eszköz. Gépek és szabadsúlyok is a rendelkezésedre állnak, hogy az adottságaidnak és céljaidnak megfelelően a legjobb terhelést tudd megtalálni. Mindebben nem vagy egyedül, kérheted személyi edző segítségét is! 

Miért kezdj súlyzós edzésbe?

Miért kezdj súlyzós edzésbe?

A súlyzós edzéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhit az, hogy ha valaki elkezdi, abból biztosan egy izomszörny lesz, legyen nő vagy férfi. A hölgyeknél különösen erős ez a félelem, mert a köztudatban a testépítő nőkkel szemben erős előítéletek élnek. Ám a félelem teljesen alaptalan, hiszen egy versenyzői fizikum kialakítása rengeteg idő, akár 10 év is lehet, intenzív, folyamatos, következetes edzésekkel, maximális odafigyeléssel az étkezésekre, speciális kiegészítőkkel. Hétköznapi egyének számára hétköznapi eszközökkel az egészségesen atletikus izomzat elérhető inkább, de az is maximális türelem, kitartó edzésmunka és odafigyelés mellett.  

Tehát az előítéletekkel kár foglalkozni, ugyanakkor a súlyzós edzésnek sok nagyon előnyös hatása van a szervezetre! 

 • Nem csak a fizikai munkához szükséges kapacitásaidat növeli, de a mindennapi életben is javítja a teljesítőképességedet. 
 • Javul a csontsűrűség, ami a korral természetes módon csökken. Ezért is javasolt akár idősebbek számára is, ha nincs orvosi ellenjavallat.
 • Javítja a testösszetételt. Az izomszövet mennyisége csökken a kor előrehaladtával, így a fenntartásához szükséges az erőedzés
 • Nemcsak az izmok de a szalagok és kötőszövetek ellenállóképessége is javul, ami csökkentheti a sérülésveszélyt
 • Javítja az életminőséget is, hiszen pszichésen megerősíti az önbizalmadat a javuló énkép. 
 • Remekül kontrollálható a súlyzós edzés segítségével a testtömeg és a testösszetétel

A súlyzós edzés nagy előnye a változatosság

Rendkívül sok gyakorlatot tartalmazhat a repertoár, amit alkalmazol a súlyzós edzés során. Gépek, szabadsúlyok, a saját testsúlyod mind rendelkezésre állnak az edzéshez. Az egyes izomcsoportokat rengeteg gyakorlattal tudod megdolgoztatni, akár állva, ülve, fekve, izoláltan, izotóniás vagy izometrikus gyakorlatokkal, különböző tempóval végrehajtott ismétlésekkel, különböző ismétlésszámokkal stb. 

Lifestyle program BioTechUSA

A súlyzós edzés könnyen elérhető

Ma már nagyon sok a jól felszerelt edzőterem, így nem kell messzire mennünk és válogathatunk is a számunkra megfelelő edzőterem megtalálásához. Sok helyen plusz szolgáltatásokat is kaphatunk (mint pl a szauna) és más mozgásformákat is kiválaszthatunk (mint pl aerobik). Ha edzéstervre van szükséged, csatlakozz Lifestyle Programunkhoz, ahol kezdők számára is kínálunk edzőtermi és otthoni edzéstervet! 

Akár otthon is végezhető

Ma már könnyen beszerezhetők a súlyzós edzésekhez szükséges otthoni eszközök is, mint pl. Kézisúlyzók, de akár gépek is, ha van hozzá megfelelő méretű hely, akár otthon is berendezhetjük a saját konditermünket. 

Hatékony súlyzós gyakorlatok

Számos hatékony súlyzós gyakorlat van, alapvetően a célodtól függ, melyik lesz számodra a leghatékonyabb. A legnépszerűbb gyakorlatok olyan alapgyakorlatok, amelyek számos izomcsoportot és ízületet megmozgatnak és hatással vannak a teljes test vérkeringésére! 

Guggolás rúddal

Fontos, hogy megfelelő boka- és csípőmobilitással rendelkezz ehhez a gyakorlathoz. Állj csípőszéles terpeszbe, enyhén kifelé néző lábfejekkel, majd süllyeszd a medencédet a talaj irányába, mintha leülnél egy székre, csak igyekezz annál mélyebbre (legalább combvízszintig) ereszkedni. A rúd eközben a nyak mögött a vállaidon, trapéz felsődön legyen. Ha elérted az alsó pontot, ahol a sarkad is még a talajon van, a hátad egyenes és nem dőlsz túlzottan előre, onnan egyenesedj fel úgy, hogy a sarkadat a talajba nyomod, megfeszíted a farizmaidat és a combizmok segítségével kinyújtod a lábadat. 

Kiváló gyakorlat a láb minden részének erősítéséhez, de főleg a combok és a farizmok dolgoznak. 

Felhúzás rúddal vagy kézisúlyzóval

Állj csípőszéles terpeszbe, a törzsed előtt tartva a rudat vagy a súlyzókat. Húzd ki magad, majd hajlítsd a csípődet a medence hátra nyomásával és engedd a lábaid mentén lefele az eszközt, ami a kezedben van. A hátad végig legyen egyenes, a fejed ne lógjon! Addig menjen a törzsed lefele, amíg a hátad egyenes, majd gyere vissza a kiinduló helyzetbe. 

Remek combhajlító és hátizom erősítő gyakorlat.

Fekvenyomás rúddal

Feküdj hanyatt egy fekve nyomó padon úgy, hogy a rudat kényelmesen ki tudd emelni a mellkasod felett nyújtott karral és azt le tudd engedni teljesen anélkül, hogy a rúd vagy a karod bárminek nekiütközne. Feküdj stabilan, a talpak legyenek a talajon. A kiemelt rudat lassan engedd lefelé a mellbimbók vonalában, amíg megérinted a szegycsontodat, majd emeld vissza a kiinduló helyzetbe! A fejed végig maradjon a padon!

Kiváló mellizom erősítő gyakorlat. 

Vállból nyomás kézisúlyzóval

Vállból nyomás kézisúlyzóval

Végezheted állva vagy ülve is a gyakorlatot és akár a pad támlájának támaszkodva is! Emeld a kézisúlyzókat a vállaid mellé úgy, hogy a tenyerek előre nézzenek. Innen nyomd a súlyzókat a karod nyújtásával enyhén ívesen a fejed fölé, közelítsd is őket a fejed felett, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe! 

Hatékony vállizom erősítő gyakorlat

Lehúzás mellhez széles fogással

Fogd meg a fogantyút vállszélesnél szélesebb fogással, miután beállítottad a megfelelő súlyterhelést. Ülj le a padra, akaszd a combodat a párna alá, majd húzd le a fogantyút a szegycsontodig. A könyökök kövessék a törzsed vonalát. Enyhén dőlj hátra, ahogy húzod a fogantyút lefelé. A fejed tartására figyelj, az végig maradjon a gerinc meghosszabbított vonalában! 

Az egyik legnépszerűbb gyakorlat a hátizmok erősítéséhez, amit helyettesíthetsz akár húzódzkodással is.

Ha szeretnél videós edzésterveket és gyakorlatbemutatásokat, nézd meg a YouTube csatornánkon található lejátszási listát

Tippek kezdők számára

Tippek kezdők számára

Íme néhány tipp, ha kezdőként állsz neki az edzéseknek

 • Mindig melegíts be alaposan: a szervezetednek szüksége van arra, hogy felkészüljön az elkövetkező terhelésre. A bemelegítés épp erre szolgál, mind a keringési rendszeredet, mind az ízületeket, izmokat felkészíti az edzésre. Ez fontos, hogy tartalmazzon gimnasztikai gyakorlatokat, aerob jellegű gyakorlatokat, dinamikus nyújtógyakorlatok.
 • Mindig könnyebb súlyokkal kezdj: talán evidens, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy könnyebb súlyokkal indítsd a sorozatot és fokozatosan emelj a terhelésen, hogy elkerüld a sérülésveszélyt
 • Edzésről edzésre is fontos a fokozatosság és az is, hogy figyelembe vedd az aktuális állapotodat, erőszintedet! 
 • A sorozatok között pihenj 30-60mp-et, ez alatt az izmok visszatöltődnek energiával és újra képes leszel nagyobb erőt kifejteni
 • Edzés után ne felejtsd el a levezetést és a nyújtást, ami szintén fontos az izomzat állapotának megőrzésében, a fejlődésben!
 • Az edzésnapok között vagy pihenj 1-1 napot vagy variáld az edzéseken megdolgozgatott izomcsoportokat egymás utáni napok esetén. Pl egyik nap felsőtest, másik nap láb edzés. 

Hibák, amiket kerülj el!

Lendülettel végrehajtott gyakorlat!

A lendülettel végrehajtott gyakorlat során nem történik meg az az izomösszehúzódás, amit szeretnél, ezért fontos a megfelelő gyakorlatvégrehajtásra odafigyelni és lendület nélkül végezni. Pont ilyen fontos megválasztani a megfelelő tempót is a gyakorlat során és inkább a lassabb de pontosabb végrehajtásra törekedni, főleg kezdőként! 

Izomcsoportok kihagyása

Gyakran előfordul, hogy a nem túl kedvelt, nehéz gyakorlatok miatt bizonyos izomcsoportokat kihagyunk vagy épp egy-egy adott izomcsoportra (pl. Mellizmok) jelentősen nagyobb hangsúlyt fektetünk, mint a többire. Ez nem helyes megközelítés, ugyanis könnyedén kialakulhat az izomegyensúlytalanság, aminek következtében a testünk egyensúly eloszlása megváltozik (pl előre eső vállak és fej, amire másképp hat a gravitáció) és ennek következtében a hétköznapi életvitel során is túlzott terhelést kapnak bizonyos izomcsoportok, ízületek. Gyakran a gerincmerevítő izmok, ami pl. derékfájáshoz vezethet! Ezért törekedj a kiegyensúlyozott edzésmunkára.

Súlyzós túledzés

Túledzés

Kezdőkre különösen jellemző az óriási lelkesedés és türelmetlenség, aminek a következménye könnyedén túledzés lehet! Figyelj a tested jelzéseire és a fokozatosságra, hogy elkerüld a sérüléseket és a lelkesedésed hosszú távon kitartson! Az eredmények évek munkájával lesznek igazán láthatók, így fontos, hogy türelmes legyél! 

A fájdalom nem feltétlenül a barátod!

Sokan gondolják azt, hogy az izomláz, a fájdalom egy jó dolog, de könnyedén jelezhet gyulladást, sérülést. Amíg nem ismered a tested pontos jelzéseit, nem lehet elégszer elmondani, hogy  figyelj a fokozatosságra. Érezd, hogy edzettél, hogy bedurrant az izomzatod, és az enyhe izomláz is jó jel, de ha már 3 napja tart, akkor esélyesebb, hogy gyulladás keletkezett. A fejlődésed nem azon múlik, hogy meg sem tudsz mozdulni az izomláztól, sőt! 

Konklúzió:

A súlyzós edzés tehát a legtöbb ember számára ajánlott és kipróbálható sport, bár érdemes előtte az orvos véleményét kikérni, ha esetleg bármilyen betegséged, mozgásszervi vagy keringési rendszeri panaszod van! Ne felejtsd el, hogy az edzésmunka akkor éri el a legjobb eredményt, ha megfelelően táplálkozol is hozzá. A fehérjék hozzájárulnak az izomnövekedéshez és az izommegtartáshoz valamint a csontok erősségéhez! Ha szilárd ételből nem tudod biztosítani a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelt, akkor érdemes a kiegészítőkhöz fordulnod, annál is inkább, mert edzés után praktikus, könnyen kezelhető és finom fehérje forrás. Itt találod a BioTechUSA fehérje turmixait és itt a shakereket, amikben össze tudod keverni a turmixport vízzel!