Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Mikor igyak fehérje turmixot?

Tegyük tisztába azt a kérdést, hogy mikor javasoljuk a fehérje turmix fogyasztását.  

Ne felejtsük el, hogy egy dúsított élelmiszerről van szó, amelyek nem helyettesítik a változatos étrendet! Tehát hibás elgondolás a fehérje turmixra alapozni a napi tápanyag bevitelt. A megfelelő minőségű szilárd étel elfogyasztása mellett, amennyiben nem tudjuk megoldani a megfelelő mennyiségben történő tápanyag bevitelt, úgy indokolt lehet azt kiegészíteni a szükségleteink szerint. A fehérje mint makrotápanyag fogyasztása minden étkezésnél javasolt, mint az étkezés része (pl. hús, tojás, tejtermék formájában, de tartalmazza természetesen pl. a köret, a zöldség is kis mennyiségben). Így bármely étkezésnél lehetséges ez a tápanyag bevitel fehérje turmix formájában is, amennyiben máshogy nem megoldható! Törekedjünk elsősorban szilárd ételekből bevinni a szükséges mennyiséget!  

1. Edzés után 

Edzés után jól esik egy kellemes ízű, folyékony fehérje forrás elfogyasztása, hiszen a fehérje tápanyag hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához, valamint a normál csontozat fenntartásához. Folyékony formában könnyen csúszik.  

2. Reggelire 

Van, aki szeret müzlit vagy zabpelyhet fogyasztani reggelire, hiszen gyorsan elkészül egy kis tejjel megpuhítva. Ugyanakkor növelhetjük fehérjetartalmát egy könnyen oldódó, számos ízben elérhető fehérjeporral.  

3. Vacsorára 

Van, aki vacsoránál is a gyorsan elkészíthető ételeket kedveli. Sokan fogyasztanak ilyenkor lassú felszívódású kazeint tartalmazó túrót vagy egy gyümölcsös joghurtot. Ezek fehérjetartalma is növelhető és ízesíthető igény szerint fehérjeporral.  

4. Éjszaka 

Ha arra ébredsz az éjszaka közepén, hogy éhes vagy, akkor szintén gyors megoldást nyújthat egy shakerben összerázott fehérjeturmix. Az éjszakai alvás során történik a szervezet leghatékonyabb regenerációja, ami egyúttal a sérült izomrostok gyógyulását is jelenti, így az izom felkészül a következő terhelésre.(1)

4. Edzés előtt 

Felhasználható a fehérjeturmix az edzés előtti étkezéshez is, ha nem tudod másképpen megoldani. Akár egy turmix, akár a reggelihez hasonló energiadúsabb müzli részeként.  

Természetesen a fenti megoldások minimalizálása a cél, tehát igyekezz az étkezéseidet szilárd úton megoldani. Azonban amennyiben nem sikerül, egy-egy étkezésnél segítségedre lehet a fehérje turmix abban, hogy gyorsan juss magas fehérjetartalmú ételhez!  

Semmiképp se ess túlzásba, ha turmixról van szó! A fenti lehetőségek inkább vészhelyzeti megoldások, amiket alkalomszerűen célszerű alkalmazni! 

(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1440244021001328 (2023.09.18)