
Minden, amit a hidrolizált kollagén peptidről tudnod kell
A kollagén kiegészítők nemcsak trendiek, de valóban hasznosak is, ugyanakkor tudjuk-e, hogy mire is használhatók? Cikkünkkel segítünk eligazodni a kollagén termékek között: mi is az a kollagén és miért hasznos? Milyet és mikor érdemes fogyasztani, hogy hatékony legyen? Mit jelent a hidrolizált kollagén és egyáltalán milyen típusú kollagének léteznek? Olvass tovább és megtudod a válaszokat!
Mi a hidrolizált kollagén vagy kollagén peptid?
A kollagén a fehérjék családjába tartozik és a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Amikor szilárd tápanyagból fogyasztjuk a kollagént (például állati bőrt), akkor a szervezetünk először lebontja azt. A hidrolizálás során a hidrolízis folyamatában a vízmolekulák megbontja a kémiai kötéseket. A kollagén három aminosav láncból áll, míg a hidrolizálás során kisebb, pár aminosav láncból álló fehérjék keletkeznek, ezeket hívjuk kollagén peptideknek.
Tehát az étrend-kiegészítő formájában fogyasztható hidrolizált kollagén egy jelentősen könnyebben emészthető és hasznosítható forma.
A teljes mértékben hidrolizált kollagén vízben oldódik. Színtelen és szagtalan, így sokféleképpen hasznosítható.
A kollagén hasznos a bőr rugalmassága, hidratáltsága szempontjából, fiatalos textúrát ad a bőrnek, táplálja a hajat. A belek egészségét is védi, mint ahogy segíti az izomszövetek regenerációját is. Az ízületek számára is hasznos, megtalálható az ínszalagokban is, krónikus ízületi fájdalom esetén is hasznos a fogyasztása.
Mi a különbség a kollagén és a kollagén peptid között?
A kollagén hosszú aminosav lánc, amiből a kötőszövetek, mint porcok és a bőr is ebből a fehérjéből épülnek fel. A kollagén 3 aminosavból áll, ami a prolin, hidroxiprolin és a glicin, ezáltal egyedülálló tulajdonsággal rendelkeznek, eltérően a többi fehérjétől. A különleges tulajdonságának köszönhetően egyedülállóan erős szövetet alkot a kollagén. Hidrolizálás nélkül emészthetetlen. A kollagén peptid vagy kollagén hidrolizátum már a korábban említett rövidebb aminosav lánc, amit a kollagénből nyernek a hidrolizálás során. Így található meg a táplálék-kiegészítőkben.
A kollagén peptidek és a zselatin is kollagén molekulákból jön létre, ugyanazokból az aminosavakból, de más tulajdonságokkal rendelkeznek.
A kollagén peptid az emésztés után beépül a testünkbe, részt vesz a kötőszövetek újraépítésében. A szervezet tehát újra a megfelelő kollagént épít belőle, hogy a bőrünk, csontjaink, ízületeink normál működését és fenntartását támogathassa.
A kollagén peptid tehát biológiailag hasznosuló forma, amely rövidebb aminosav láncokból áll, mint a kollagén és a zselatin, így a vérárammal emésztés után gyorsan felszívódhasson.
Mit jelent a ‘hidrolizált’ kifejezés?
A hidrolizált kifejezés azt jelenti, hogy víz segítségével lebontott formula. A kollagén kontextusában pedig azt, hogy a kollagénben gazdag kötőszöveti formát kisebb molekulákra bontjuk a jobb felszívódás érdekében. A hydro vizet jelent, a lízis pedig a sejt membrán összetörése, lebontása. Az ipari folyamat során a következők történnek:
- Szarvasmarha, csirke vagy hal kötőszöveti elemeit összegyűjtik
- Hidrolízis vagy a kötőszövetek vízzel, enzimmel, savakkal történő lebontása
- Kivonjuk és szűrjük a létrejött folyadékot
- A folyadékból por állagú terméket is készítenek
Rengeteg kötőszöveti elem szükséges a kollagén por elkészítéséhez. 12 g por 1 kg kötőszöveti elemből készül.

A kollagén peptid fajtái
A szervezetben 40 különböző kollagén típus van, itt most az I-es, II-es és III-as típusú kollagént nézzük át részletesen.
I-es típusú kollagén:
Gyakran az I-es és III-as típusú kollagént egy csoportban említik, mert ezek a leggyakrabban előfordulók és hasonló funkciót töltenek be. Fontos a bőr, köröm, csontok, haj és izomzat felépítéséhez. Az I-es és III-as típusú kollagént az oszteoblasztok és fibroblasztok állítják elő, amelyek azokban a kötőszövetekben és sejtekben találhatók meg, ahol a csontképződés zajlik.
Az I-es típusú kollagén mindenhol megtalálható a szervezetünkben, kivéve a porcos részeket, ahol II-es típusú kollagén van.
Az I-es típusú kollagén a bőrszövetünk 70%-át teszi ki, feltölti a bőrt, hidratál és puhábbá teszi a bőrt.
A kollagénben 18 aminosav található meg, az I-es és III-as típusú kollagénben ebből 4 van jelen nagyobb mennyiségben, ami az egészségünk fenntartásához hozzájárul. Kettő közülük a glicin és a prolin. A prolin a kollagén szintézis folyamatában fontos elem, és antioxidánsként védi a sejteket az oxidációtól.
Másik két fontos összetevő az I-es és III-as típusú kollagénben a glutamin, ami egy kondicionálisan esszenciális aminosav és minden izomszövetben, így a bélfal szerkezetében is megtalálható, valamint az arginin, ami segíti a kreatin szintézist, illetve a nitrogén monoxid előanyagként jellemző hatóanyag az edzés előtti készítményekben is.
Az I-es és III-as típusú kollagén táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásának számos egészségre gyakorolt pozitív hatása van, mint például:
- az egészséges haj és bőr működésre,
- a keringésre,
- a csontstruktúrák kialakulására,
- a körmök normál állapotára
II-es típusú kollagén
A II-es típusú kollagént a kondrociták állítják elő és a porcos részekben találhatók meg. II-es típusú kollagénből áll a porcos fehérjék 50-60%-a. Csirkéből juthatunk hozzá a II-es típusú kollagénhez, ami hasznos a porcok és ízületek számára.
III-as típusú kollagén
Az I-es típusnál leírtakon kívül jellemző még a III-as típusra, hogy megtalálható az artériák falaiban és az üreges szervekben is. Gazdag glicinben, prolinban és glutaminban.
Szeretnél átfogó, személyre szabott életmód tanácsokat kapni? Akkor regisztrálj a BioTechUSA Lifestyle Programjára és vágj bele már ma! Legyen a célod fogyás, izomtömeg-növelés vagy egy egészséges életmód kialakítása, mi segítünk a következő szintre lépni! |

Kollagén kiegészítők a BioTechUSA kínálatában
A Collagen italpor egy laktóz-, glutén- és cukormentes étrendkiegészítő por, amely adagonként 13000 mg hidrolizált kollagént és emellett 90 mg hialuronsavat tartalmaz. A hozzáadott C-vitamin támogatja a szervezet normál kollagénképzését, míg az E-vitamin a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében segít. Ezek a hatóanyagok a bőr és az erek, de a csontozat, a porcok, a fogak, és a fogíny normál állapotának fenntartásához is hozzájárulnak. Hölgyeknek és uraknak egyaránt ajánlott a fogyasztása, hiszen a kor előrehaladtával a szervezet kollagéntermelése lelassul, a bőrön és más kötőszöveteken is látszani kezdenek az öregedés jelei. Mindezen hatások csökkentéséhez hasznos megoldást nyújthat egy kollagén kiegészítő. Limonádé és fekete málna ízekben kapható kellemes ital, amellyel a napi folyadékfogyasztásunk is növelhető.
A Hyaluronic & Collagen egy gluténmentes kapszulás formula, amely 280 mg kollagént és 60 mg hialuronsavat tartalmaz. Kapszulás formájának köszönhetően bárhol könnyedén fogyasztható. A kötőszövetek rugalmassága, a bőr és haj szépségének megőrzése érdekében hasznos a kollagén és hialuronsav táplálék-kiegészítőként történő fogyasztása.
A Collagen Liquid pedig egy azonnal fogyasztható, ízesített verzió, 11000 mg hidrolizált kollagénnel, vitaminokkal köztük D3-vitaminnal a normál csontozatért és C-vitaminnal, amely a kollagénképzésen keresztül segíti a porcok normál működését és fenntartását.
Collagen italpor | Collagen Liquid | Hyaluronic & Collagen | |
---|---|---|---|
Laktóz-, cukor-, gluténmentes | igen | igen | igen |
Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható | igen | igen | igen |
Nők és férfiak is fogyaszthatják | igen | igen | igen |
Hidrolizált kollagéntartalom (mg/adag) | 13000 mg | 11000 mg | 280 mg |
Extra hatóanyagok | 90 mg hialuronsav 75 mg C-vitamin 2,7 mg E-vitamin | 10 mcg D3-vitamin 28 mcg szelén 0,3 mg mangán 1,4 mg B6-vitamin 48 mg C-vitamin | 60 mg hialuronsav |
Mitől extra? Miben térnek el egymástól? | Legmagasabb kollagéntartalommal rendelkezik a 3 termék közül, I-s és II-s típusú kollagéntartalommal bír, tartósítószer nélkül készül | Azonnal fogyasztható formula, gazdaságos kiszerelés, I-s és II-s típusú kollagéntartalommal bír, szójamentes | Egyszerű adagolás és gazdaságos kiszerelés, tartósítószer nélkül |
Kinek javasolt? | Azoknak akik könnyen elkészíthető, ízletes kollagéntartalmú terméket keresnek 25 éves kortól javasolt, de fiatalabb kortól is fogyasztható | Azoknak akik azonnal fogyasztható, ízletes kollagéntartalmú terméket keresnek 25 éves kortól javasolt, de fiatalabb kortól is fogyasztható | Azoknak akik kapszulás készítmények keresnek 25 éves kortól javasolt, de fiatalabb kortól is fogyasztható |
Felhasználás | 1 adag kollagén port (15 g = ½ adagolókanál = 2 púpos evőkanál) keverj el 200 ml vízben egy keverőpalack segítségével. Fogyassz naponta 1 adagot. Étkezések után javasoljuk a fogyasztásukat, mert a gyomorsavra érzékeny peptidvegyület a kollagén. | Önmagában azonnal fogyasztható, 1 kupaknyit (25 ml), használat előtt felrázandó! Fogyassz naponta 1 adagot. Étkezések után javasoljuk a fogyasztásukat, mert a gyomorsavra érzékeny peptidvegyület a kollagén | Naponta 1 kapszula javasolt. Étkezések után javasoljuk a fogyasztásukat, mert a gyomorsavra érzékeny peptidvegyület a kollagén. |
Vegán termék? | Nem létezik növényi eredetű kollagéntartalmú termék! | Nem létezik növényi eredetű kollagéntartalmú termék! | Nem létezik növényi eredetű kollagéntartalmú termék! |
Kiszerelés | 300 g | 1000 ml | 60 kapszula vagy 100 kapszula |
Adagok száma kiszerelésenként | 20 adag | 40 adag | 60 vagy 100 adag |
Íz | fekete málna, limonádé | trópusi gyümölcs, erdei gyümölcs | – |