Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Minden, amit a hidrolizált kollagén peptidről tudnod kell

A kollagén kiegészítők nemcsak trendiek, de valóban hasznosak is, ugyanakkor tudjuk-e, hogy mire is használhatók? Cikkünkkel segítünk eligazodni a kollagén termékek között: mi is az a kollagén és miért hasznos? Milyet és mikor érdemes fogyasztani, hogy hatékony legyen? Mit jelent a hidrolizált kollagén és egyáltalán milyen típusú kollagének léteznek? Olvass tovább és megtudod a válaszokat!

Minden, amit a hidrolizált kollagén peptidről tudnod kell

Mi a különbség a kollagén és a kollagén peptid között?

A kollagén hosszú aminosav láncú fehérje, amiből a kötőszövetek, mint a porcok és a bőr is felépül. A kollagén is aminosavakból áll, prolint, hidroxiprolint és glicint találunk nagyobb mennyiségben az aminosavak közül. Hidrolizálásnak köszönhetően, egyszerűsödik, rövidebb aminosav láncú peptidet kapunk. Ez a hidrolizált kollagén vagy kollagén peptid.

A kollagén peptid aktívabb, egyszerűbb fehérje szerkezete az emésztés után jól hasznosul. A termékekhez hozzáadott C-vitamin pedig abban segít, hogy a testünk kollagéntermeléséhez hozzájárulva és azon keresztül a bőrünk, csontjaink, ízületei porcaink és fogaink normál működését és fenntartását segíti.

A kollagén peptid tehát biológiailag hasznosuló forma, amely rövidebb aminosav láncokból áll, mint a kollagén és a zselatin.

Mit jelent a ‘hidrolizált’ kifejezés?

A hidrolizált kifejezés azt jelenti, hogy víz segítségével lebontott formula. A kollagén kontextusában pedig azt, hogy a kollagénben gazdag kötőszöveti formát kisebb molekulákra bontjuk a jobb felszívódás érdekében. A hydro vizet jelent, a lízis pedig a sejt membrán összetörése, lebontása. Az ipari folyamat során a következők történnek:

  • Szarvasmarha, csirke vagy hal kötőszöveti elemeit összegyűjtik
  • Hidrolízis vagy a kötőszövetek vízzel, enzimmel, savakkal történő lebontása
  • Kivonják és szűrik a létrejött folyadékot
  • A folyadékból por állagú terméket is készítenek

Rengeteg kötőszöveti elem szükséges a kollagén por elkészítéséhez. 12 g por 1 kg kötőszöveti elemből készülhet.

A kollagén hatásai és előnyei

A kollagén típusokról

A szervezetben 40 különböző kollagén típus van. A kollagén egy szerkezeti fehérje, a kötőszövet egyik alkotó eleme. A szervezetünkben túlnyomórészt a kollagének közül az I-es típusú található meg. Számos szövetben előfordul, beleértve a bőrt, inakat, csontokat és porcokat. Míg a porcokat nagyobb részben a II-es kollagén típus alkotja.

I-es típusú kollagén:

Gyakran az I-es és III-as típusú kollagént egy csoportban említik, mert ezek a leggyakrabban előfordulók és hasonló funkciót töltenek be. Fontos a bőr, köröm, csontok, haj és izomzat felépítéséhez. Az I-es és III-as típusú kollagént az oszteoblasztok és fibroblasztok állítják elő, amelyek azokban a kötőszövetekben és sejtekben találhatók meg, ahol a csontképződés zajlik.

Az I-es típusú kollagén mindenhol megtalálható a szervezetünkben, kivéve a porcos részeket, ahol II-es típusú kollagén van.

Az I-es típusú kollagén a bőrszövetünk 70%-át teszi ki, feltölti a bőrt, hidratál és puhábbá teszi a bőrt.

A kollagénben 18 aminosav található meg, az I-es és III-as típusú kollagénben ebből 4 van jelen nagyobb mennyiségben, ami az egészségünk fenntartásához hozzájárul. Kettő közülük a glicin és a prolin. A prolin a kollagén szintézis folyamatában fontos elem, és antioxidánsként védi a sejteket az oxidációtól.

Másik két fontos összetevő az I-es és III-as típusú kollagénben a glutamin, ami egy kondicionálisan esszenciális aminosav és minden izomszövetben, így a bélfal szerkezetében is megtalálható, valamint az arginin, ami segíti a kreatin szintézist, illetve a nitrogén monoxid előanyagként jellemző hatóanyag az edzés előtti készítményekben is.

Az I-es és III-as típusú kollagén táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásának számos egészségre gyakorolt pozitív hatása van, mint például:

  • az egészséges haj és bőr működésre,
  • a keringésre,
  • a csontstruktúrák kialakulására,
  • a körmök normál állapotára

II-es típusú kollagén

A II-es típusú kollagént a kondrociták állítják elő és a porcos részekben találhatók meg. II-es típusú kollagénből áll a porcos fehérjék 50-60%-a. Csirkéből juthatunk hozzá a II-es típusú kollagénhez, ami hasznos a porcok és ízületek számára.

III-as típusú kollagén

Az I-es típusnál leírtakon kívül jellemző még a III-as típusra, hogy megtalálható az artériák falaiban és az üreges szervekben is. Gazdag glicinben, prolinban és glutaminban.

BioTechUSA kollagén termékek

Kollagén kiegészítők a BioTechUSA kínálatában

A Collagen italpor egy laktóz-, glutén- és cukormentes étrendkiegészítő por, amely adagonként 13000 mg hidrolizált kollagént és emellett 90 mg hialuronsavat tartalmaz. A hozzáadott C-vitamin támogatja a szervezet normál kollagénképzését, míg az E-vitamin a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében segít. Ezek a hatóanyagok a bőr és az erek, de a csontozat, a porcok, a fogak, és a fogíny normál állapotának fenntartásához is hozzájárulnak. Hölgyeknek és uraknak egyaránt ajánlott a fogyasztása, hiszen a kor előrehaladtával a szervezet kollagéntermelése lelassul, a bőrön és más kötőszöveteken is látszani kezdenek az öregedés jelei. Mindezen hatások csökkentéséhez hasznos megoldást nyújthat egy kollagén kiegészítő. Limonádé és fekete málna ízekben kapható kellemes ital, amellyel a napi folyadékfogyasztásunk is növelhető.

A Hyaluronic & Collagen egy gluténmentes kapszulás formula, amely 280 mg kollagént és 60 mg hialuronsavat tartalmaz. Kapszulás formájának köszönhetően bárhol könnyedén fogyasztható. A kötőszövetek rugalmassága, a bőr és haj szépségének megőrzése érdekében hasznos a kollagén és hialuronsav táplálék-kiegészítőként történő fogyasztása.

A Collagen Liquid pedig egy azonnal fogyasztható, ízesített verzió, 11000 mg hidrolizált kollagénnel, vitaminokkal köztük D3-vitaminnal a normál csontozatért és C-vitaminnal, amely a kollagénképzésen keresztül segíti a porcok normál működését és fenntartását.

Collagen italporClear Collagen ProfessionalClear CollagenMarine Collagen
Kollagén forrásahidrolizált marhahidrolizált marhahidrolizált marhahidrolizált hal
Melyik kollagén típusokat tartalmazza?I és II típusI és II típusI és II típusI és II típus
Kollagéntartalom / napi adag13 g / 15 g>20 g / 25 g20 g / 22 g10 g / 12 g
Állaga hígítás utánhagyományos, krémesebbvíztisztavíztisztavíztiszta
Hialuronsav-tartalom / adag90 mg105 mgnincsnincs
Vitaminok száma212nincs1
Ásványi anyagok számanincs3nincsnincs
Szerves ásványi anyagok isnincsigennincsnincs
ChondrActiv: kizárólag II-s típusú kollagénra épülő formula is megtalálható bennenincsigennincsnincs
Laktózmentesigenigenigenigen
Gluténmentesigenigenigenigen
Cukormentesigenigenigenigen
Zsírmentesigenigenigenigen
Tejmentesnemigenigenigen
Adagok száma 20282820
Ízek száma2211