Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Minden, amit a hidrolizált kollagén peptidről tudnod kell

A kollagén kiegészítők nemcsak trendiek, de valóban hasznosak is, ugyanakkor tudjuk-e, hogy mire is használhatók? Cikkünkkel segítünk eligazodni a kollagén termékek között: mi is az a kollagén és miért hasznos? Milyet és mikor érdemes fogyasztani, hogy hatékony legyen? Mit jelent a hidrolizált kollagén és egyáltalán milyen típusú kollagének léteznek? Olvass tovább és megtudod a válaszokat!

Mi a hidrolizált kollagén vagy kollagén peptid?

A kollagén a fehérjék családjába tartozik és a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Amikor szilárd tápanyagból fogyasztjuk a kollagént (például állati bőrt), akkor a szervezetünk először lebontja azt. A hidrolizálás során a hidrolízis folyamatában a vízmolekulák megbontja a kémiai kötéseket. A kollagén három aminosav láncból áll, míg a hidrolizálás során kisebb, pár aminosav láncból álló fehérjék keletkeznek, ezeket hívjuk kollagén peptideknek.

Tehát az étrend-kiegészítő formájában fogyasztható hidrolizált kollagén egy jelentősen könnyebben emészthető és hasznosítható forma.

A teljes mértékben hidrolizált kollagén vízben oldódik. Színtelen és szagtalan, így sokféleképpen hasznosítható.

A kollagén hasznos a bőr rugalmassága, hidratáltsága szempontjából, fiatalos textúrát ad a bőrnek, táplálja a hajat. A belek egészségét is védi, mint ahogy segíti az izomszövetek regenerációját is. Az ízületek számára is hasznos, megtalálható az ínszalagokban is, krónikus ízületi fájdalom esetén is hasznos a fogyasztása.

Minden, amit a hidrolizált kollagén peptidről tudnod kell

Mi a különbség a kollagén és a kollagén peptid között?

A kollagén hosszú aminosav lánc, amiből a kötőszövetek, mint porcok és a bőr is ebből a fehérjéből épülnek fel. A kollagén 3 aminosavból áll, ami a prolin, hidroxiprolin és a glicin, ezáltal egyedülálló tulajdonsággal rendelkeznek, eltérően a többi fehérjétől. A különleges tulajdonságának köszönhetően egyedülállóan erős szövetet alkot a kollagén. Hidrolizálás nélkül emészthetetlen. A kollagén peptid vagy kollagén hidrolizátum már a korábban említett rövidebb aminosav lánc, amit a kollagénből nyernek a hidrolizálás során. Így található meg a táplálék-kiegészítőkben.

A kollagén peptidek és a zselatin is kollagén molekulákból jön létre, ugyanazokból az aminosavakból, de más tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kollagén peptid az emésztés után beépül a testünkbe, részt vesz a kötőszövetek újraépítésében. A szervezet tehát újra a megfelelő kollagént épít belőle, hogy a bőrünk, csontjaink, ízületeink normál működését és fenntartását támogathassa.

A kollagén peptid tehát biológiailag hasznosuló forma, amely rövidebb aminosav láncokból áll, mint a kollagén és a zselatin, így a vérárammal emésztés után gyorsan felszívódhasson.

Mit jelent a ‘hidrolizált’ kifejezés?

A hidrolizált kifejezés azt jelenti, hogy víz segítségével lebontott formula. A kollagén kontextusában pedig azt, hogy a kollagénben gazdag kötőszöveti formát kisebb molekulákra bontjuk a jobb felszívódás érdekében. A hydro vizet jelent, a lízis pedig a sejt membrán összetörése, lebontása. Az ipari folyamat során a következők történnek:

  • Szarvasmarha, csirke vagy hal kötőszöveti elemeit összegyűjtik
  • Hidrolízis vagy a kötőszövetek vízzel, enzimmel, savakkal történő lebontása
  • Kivonjuk és szűrjük a létrejött folyadékot
  • A folyadékból por állagú terméket is készítenek

Rengeteg kötőszöveti elem szükséges a kollagén por elkészítéséhez. 12 g por 1 kg kötőszöveti elemből készül.

A kollagén hatásai és előnyei

A kollagén peptid fajtái

A szervezetben 40 különböző kollagén típus van, itt most az I-es, II-es és III-as típusú kollagént nézzük át részletesen.

I-es típusú kollagén:

Gyakran az I-es és III-as típusú kollagént egy csoportban említik, mert ezek a leggyakrabban előfordulók és hasonló funkciót töltenek be. Fontos a bőr, köröm, csontok, haj és izomzat felépítéséhez. Az I-es és III-as típusú kollagént az oszteoblasztok és fibroblasztok állítják elő, amelyek azokban a kötőszövetekben és sejtekben találhatók meg, ahol a csontképződés zajlik.

Az I-es típusú kollagén mindenhol megtalálható a szervezetünkben, kivéve a porcos részeket, ahol II-es típusú kollagén van.

Az I-es típusú kollagén a bőrszövetünk 70%-át teszi ki, feltölti a bőrt, hidratál és puhábbá teszi a bőrt.

A kollagénben 18 aminosav található meg, az I-es és III-as típusú kollagénben ebből 4 van jelen nagyobb mennyiségben, ami az egészségünk fenntartásához hozzájárul. Kettő közülük a glicin és a prolin. A prolin a kollagén szintézis folyamatában fontos elem, és antioxidánsként védi a sejteket az oxidációtól.

Másik két fontos összetevő az I-es és III-as típusú kollagénben a glutamin, ami egy kondicionálisan esszenciális aminosav és minden izomszövetben, így a bélfal szerkezetében is megtalálható, valamint az arginin, ami segíti a kreatin szintézist, illetve a nitrogén monoxid előanyagként jellemző hatóanyag az edzés előtti készítményekben is.

Az I-es és III-as típusú kollagén táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásának számos egészségre gyakorolt pozitív hatása van, mint például:

  • az egészséges haj és bőr működésre,
  • a keringésre,
  • a csontstruktúrák kialakulására,
  • a körmök normál állapotára

II-es típusú kollagén

A II-es típusú kollagént a kondrociták állítják elő és a porcos részekben találhatók meg. II-es típusú kollagénből áll a porcos fehérjék 50-60%-a. Csirkéből juthatunk hozzá a II-es típusú kollagénhez, ami hasznos a porcok és ízületek számára.

III-as típusú kollagén

Az I-es típusnál leírtakon kívül jellemző még a III-as típusra, hogy megtalálható az artériák falaiban és az üreges szervekben is. Gazdag glicinben, prolinban és glutaminban.

Szeretnél átfogó, személyre szabott életmód tanácsokat kapni? Akkor regisztrálj a BioTechUSA Lifestyle Programjára és vágj bele már ma! Legyen a célod fogyás, izomtömeg-növelés vagy egy egészséges életmód kialakítása, mi segítünk a következő szintre lépni!

BioTechUSA kollagén tartalmú étrend-kiegészítők

Kollagén kiegészítők a BioTechUSA kínálatában

A Collagen italpor egy laktóz-, glutén- és cukormentes étrendkiegészítő por, amely adagonként 13000 mg hidrolizált kollagént és emellett 90 mg hialuronsavat tartalmaz. A hozzáadott C-vitamin támogatja a szervezet normál kollagénképzését, míg az E-vitamin a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében segít. Ezek a hatóanyagok a bőr és az erek, de a csontozat, a porcok, a fogak, és a fogíny normál állapotának fenntartásához is hozzájárulnak. Hölgyeknek és uraknak egyaránt ajánlott a fogyasztása, hiszen a kor előrehaladtával a szervezet kollagéntermelése lelassul, a bőrön és más kötőszöveteken is látszani kezdenek az öregedés jelei. Mindezen hatások csökkentéséhez hasznos megoldást nyújthat egy kollagén kiegészítő. Limonádé és fekete málna ízekben kapható kellemes ital, amellyel a napi folyadékfogyasztásunk is növelhető.

A Hyaluronic & Collagen egy gluténmentes kapszulás formula, amely 280 mg kollagént és 60 mg hialuronsavat tartalmaz. Kapszulás formájának köszönhetően bárhol könnyedén fogyasztható. A kötőszövetek rugalmassága, a bőr és haj szépségének megőrzése érdekében hasznos a kollagén és hialuronsav táplálék-kiegészítőként történő fogyasztása.

A Collagen Liquid pedig egy azonnal fogyasztható, ízesített verzió, 11000 mg hidrolizált kollagénnel, vitaminokkal köztük D3-vitaminnal a normál csontozatért és C-vitaminnal, amely a kollagénképzésen keresztül segíti a porcok normál működését és fenntartását.

Collagen italporCollagen LiquidHyaluronic & Collagen
Laktóz-, cukor-, gluténmentesigenigenigen
Terhesség és szoptatás alatt is fogyaszthatóigenigenigen
Nők és férfiak is fogyaszthatjákigenigenigen
Hidrolizált kollagéntartalom (mg/adag)13000 mg11000 mg280 mg
Extra hatóanyagok90 mg hialuronsav
75 mg C-vitamin
2,7 mg E-vitamin
10 mcg D3-vitamin
28 mcg szelén
0,3 mg mangán
1,4 mg B6-vitamin
48 mg C-vitamin
60 mg hialuronsav
Mitől extra? Miben térnek el egymástól?Legmagasabb kollagéntartalommal rendelkezik a 3 termék közül, I-s és II-s típusú kollagéntartalommal bír, tartósítószer nélkül készülAzonnal fogyasztható formula, gazdaságos kiszerelés, I-s és II-s típusú kollagéntartalommal bír, szójamentesEgyszerű adagolás és gazdaságos kiszerelés, tartósítószer nélkül 
Kinek javasolt?Azoknak akik könnyen elkészíthető, ízletes kollagéntartalmú terméket keresnek

25 éves kortól javasolt, de fiatalabb kortól is fogyasztható
Azoknak akik azonnal fogyasztható, ízletes kollagéntartalmú terméket keresnek

25 éves kortól javasolt, de fiatalabb kortól is fogyasztható
Azoknak akik kapszulás készítmények keresnek

25 éves kortól javasolt, de fiatalabb kortól is fogyasztható
Felhasználás1 adag kollagén port (15 g = ½ adagolókanál = 2 púpos evőkanál) keverj el 200 ml vízben egy keverőpalack segítségével. Fogyassz naponta 1 adagot.

Étkezések után javasoljuk a fogyasztásukat, mert a gyomorsavra érzékeny peptidvegyület a kollagén.
Önmagában azonnal fogyasztható,
1 kupaknyit (25 ml), használat előtt felrázandó! Fogyassz naponta 1 adagot.

Étkezések után javasoljuk a fogyasztásukat, mert a gyomorsavra érzékeny peptidvegyület a kollagén
Naponta 1 kapszula javasolt.

Étkezések után javasoljuk a fogyasztásukat, mert a gyomorsavra érzékeny peptidvegyület a kollagén.
Vegán termék?Nem létezik növényi eredetű kollagéntartalmú termék!Nem létezik növényi eredetű kollagéntartalmú termék!Nem létezik növényi eredetű kollagéntartalmú termék!
Kiszerelés 300 g1000 ml60 kapszula vagy
100 kapszula
Adagok száma
kiszerelésenként
20 adag40 adag60 vagy 100 adag
Ízfekete málna, limonádétrópusi gyümölcs, erdei gyümölcs