Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Minden, amit az időszakos böjtről tudnod kell – útmutató kezdőknek étrenddel

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az időszakos böjtölés (intermittent fasting) táplálkozási módszere. Lényege az időszakos energiabeviteli korlátozás, amely időkeretben helyezi el a napi étkezéseket. Így az étkezések ütemezésében van egy böjt időszak és egy időszak, amikor táplálékot vehetünk magunkhoz. Többféle felosztásban oldhatjuk meg mindezt, akár úgy, hogy a hét napjait osztjuk be, akár a nap óráit osztjuk be ciklikusan.  

A tanulmányok számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak ennek a táplálkozási módszernek és a fogyásban is kiváló eszköz lehet. A cikkből megtudhatod, milyen módszerekkel lehet az időszakos böjtöt folytatni, hogyan működnek ezek és milyen előnyökre tehetsz szert általa. Fontos azt is tudni, miket ehetünk, mit kezdjünk az éhségünkkel és hogyan befolyásolja az edzéseinket? 

Az időszakos böjt leghatékonyabb módszerei

Az időszakos böjt leghatékonyabb módszerei 

Az 5:2 diéta 

Ez a módszer azt jelenti, hogy 5 napon át normál, megszokott módon eszel, 2 napon át pedig nagyon alacsony a kalóriabeviteled (kb. 500 kcal). Bármely két napot választhatod. A kutatások azt mutatták, hogy hatékony módszer a fogyáshoz és csökkenti a vércukor- valamint a koleszterin szintet.  

A hagyományos diétás étrendekhez képest úgy tűnik, hatékonyabban javítja az inzulin érzékenységet, ami csökkent vérzsír mennyiséghez vezet. Tehát csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Az 5:2 diétában könnyebbség, hogy a böjt napjain is engedélyez némi kalóriabevitelt. Ezeken a napokon fontos odafigyelni a megfelelő fehérjebevitelre, hogy a diéta ne eredményezzen izomtömeg csökkenést.  

Váltakozó napi böjt, vagyis ADF (alternate day fasting) 

Az ADF-et inkább gyors fogyáshoz alkalmazzák, kevésbé fenntartható hosszú távon, mint az 5:2. Lényegében naponta váltakoztatod a nagyon alacsony kalória bevitelű (kb. 500kcal) napokat és a normál napokat. A tanulmányok az ADF esetén 8-10 héten belül jelentős súlycsökkenést mutattak ki, azonban fontos problémaként említik meg, hogy idővel jellemző a böjti napokon a kalóriabevitel feljebb csúszása, aminek hatására csökken a kalória deficit és lassul a fogyás. Hosszú távon úgy tűnik, hogy a tradicionális diétához képest az ADF nem hoz jobb eredményeket, mert nehéz mellette kitartani az éhségérzet miatt. 

Időszakos megszorítás (TRE) 

Az időszakos megszorítás talán a legnépszerűbb módszer és a legrugalmasabban is alkalmazható. Ennek lényege, hogy a nap során kijelölsz egyben egy időtávot, amíg nem veszel magadhoz kalóriát, míg a nap hátralévő részében fogyasztod el a napi (a szűkebb időkeretnek köszönhetően csökkentett) kalóriamennyiséget.  

Dönthetsz úgy, hogy elkezded 12 órás időablakkal, tehát 12 órában étkezel például háromszor és a másik 12 órában nem eszel semmit, maximum kalóriamentes folyadékot fogyasztasz. Idővel ahogy hozzászoksz, csökkentheted az étkezési időablak hosszát. A legnépszerűbb verzió a 16:8, vagyis 16 óra böjt és a 8 órás étkezési időablak. Könnyen megvalósítható pl. a reggeli és a vacsora elhagyásával. A lényeg az, hogy a böjt időablaka mindig egyben legyen, tehát ne törd meg kalóriabevitellel.  

Az étkezési időszakban figyelj oda arra, hogy ne legyen túlzott a kalóriabevitel, csak a szervezted szükségletei szerint fogyassz ételt, így könnyedén eredményez ez a módszer fogyást. Ez a módszer remekül segíti a szervezet regenerációs folyamatait a böjt időszakában, segít szabályozni a vércukorszintet.  

Fontos, hogy mindenki egyénileg találja meg a számára legkönnyebben kivitelezhető és leghatékonyabb verziót. A tapasztalatok szerint az ADF a leghatékonyabb, ha fogyásról van szó. A TRE pedig a leggyakrabban alkalmazott éppen azért, mert Te magad tudod belőni, hogy melyik étkezéseket hagyod ki, az életviteledhez igazodva.  

A böjt és táplálkozás időszakát tekintve az időszakos böjtöt szétválaszthatjuk rövid és hosszú időtartamúra. A rövid időtartamú estén a böjt időszakát 24 óránál kevesebb, a hosszúnál pedig több. A rövidebb időtartamú böjtök könnyebben fenntarthatók életmódszerűen, míg a hosszú időtartamú böjtök inkább időnként kerülnek alkalmazásra, pl. 1-2-3 napos folyamatos böjt időszakok havonta, félévente.  

Az időszakos böjt tagadhatatlan előnyei

Az időszakos böjt tagadhatatlan előnyei 

A tanulmányok és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy az időszakos böjtnek a fogyáson kívül is számos egészségügyi előnye van. Nézzük át ezeket az előnyöket! 

Testtömeg csökkenés 

Ha már említettük, akkor az időszakos böjt egyik előnye a testtömegünk csökkenése a csökkentett kalóriabevitel miatt. Sokan ezért is vágnak bele. Persze ebben az esetben is oda kell figyelni a szervezet tápanyag szükségletére, de ha a korábbi étkezéseidből kiveszel két alkalmat (pl. reggelit és tízórait), máris ennyivel kevesebb a kalóriabeviteled. Ha ugyanazt a kalória mennyiséget viszed be a rövidebb időszakaszban, várhatóan nem fogsz túlzott testtömeg csökkenést tapasztalni.  

Csökkent vérnyomás 

Egy, 23 alanyon végzett tanulmány azt találta, hogy a 16:8-as böjt hatására jelentősen csökkent a szisztolés vérnyomást. Mind az állatokon, mind az embereken végzett tanulmány hasonló eredményt hozott. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az eredmények addig voltak kimutathatók, amíg az időszakos böjt tartott! Amint az alanyok visszatértek a korábbi étkezési szokásaikhoz, a vérnyomás eredmények is visszatértek a korábbiakhoz.  

Csökkent gyulladás 

Állati és emberi tanulmányokban is kimutatták, hogy az IF és az általános kalóriabevitel csökkentés jó hatással van a gyulladásokra. Az 50 résztvevővel, Ramadán (muszlim ünnep) idején végzett tanulmány során azt találták, hogy a gyulladásjelzők alacsonyabbak voltak akárcsak a vérnyomás, testtömeg és testzsírszázalék.  

Alacsonyabb koleszterin szint 

ADF módszer 3 hetes vizsgálatában azt találták, hogy csökkent az LDL- és az összkoleszterin szint is állóképességi edzésekkel kombinálva.  

Csökkent inzulinrezisztencia 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az időszakos böjt segít a vércukorszint stabilizálásban diabéteszes egyéneknél. Ugyanakkor a dietetikusok óvatosságra intenek az időszakos böjt kipróbálásában azért, mert a böjt hatására leeshet a vércukorszint. Érdemes tehát az orvossal konzultálva belevágni az Időszakos Böjtbe!  

Jobb éjszakai alvás 

Sok időszakos böjtölő számol be jobb alvásról, jobb alvásminőségről. A böjt segít szabályozni a cirkadián ritmust, ami meghatározza az alvási mintánkat. Egy szabályozott cirkadián ritmus azt jelenti, hogy könnyen elalszol és frissen ébredsz. Ráadásul ha a böjt időszak úgy jön ki hogy lefekvés előtt nincs étkezés 1-2 órán belül, akkor a szervezet nem az emésztéssel van elfoglalva és nyugodtabban tudsz álomba szenderülni. 

Égető kérdések az időszakos böjtről

Égető kérdések az időszakos böjtről 

Beszéljünk akkor az időszakos böjt gyakorlati kérdéseiről. 

Mennyit egyek az evési időperiódusban? 

Ha a cél a fogyás, akkor a bevitt kalória mennyiséget csökkenteni célszerű kb. 500 kalóriával a megszokotthoz képest, ami kb. egy nagyobb reggeli vagy vacsora kihagyását jelenti. A többi étkezést illeszd be az időablakba.  

Milyen folyadékot ihatok a böjt időperiódusában? 

Célszerű vizet és abból is sokat. A böjt időszakában ne vegyél magadhoz kalóriát tartalmazó folyadékot és ételt, sem zöldséget, sem salátát, kizárólag üres kávé, tea és víz fogyasztható!  

Van olyan eset, amikor nem ajánlott az időszakos böjt? 

Minden, a normáltól eltérő egészségi állapot indokolja az orvosi jóváhagyást. Nem ajánlott azonban semmiképp terhesség esetén vagy bármilyen evési zavar (anorexia, bulimia) estén kipróbálni. 

Lehet edzeni időszakos böjt mellett?
Several people exercising on treadmills in a fitness gym.

Lehet edzeni időszakos böjt mellett? 

Az edzés javasolható, de célszerű a böjt elejére vagy végére tenni, tehát úgy beilleszteni, hogy előtte vagy utána legyen egy étkezés, így elkerülhető az izomvesztés.  

Hogyan lehet az éhséget kontrollálni a böjt alatt? 

Eleinte vélhetően éhes leszel a böjt időszakában, hiszen hozzá kell szoktatni a szervezetedet ehhez az új rendszerhez. Igyekezz az időablakokat az életmódodhoz úgy igazítani, hogy a legkevesebb korábbi étkezés maradjon ki a böjt időszakában. Kezdd az időszakos böjtöt úgy, hogy 12 óra étkezést és 12 óra böjtöt iktass be és fokozatosan óránként csökkentsd az étkezési ablakot! A böjt során igyál sok vizet, ha épp nem alszol!  

Fogyaszthatok táplálék-kiegészítőket a böjt ideje alatt? 

A böjt ideje alatt nem veszünk magunkhoz kalóriát vagy édesítőszert tartalmazó tápanyagokat, így maximum a vitaminok megengedettek. Az étkezési ablakban viszont nyugodtan fogyaszthatók a céljaidnak megfelelően. Ha fogyás céljából alkalmazod az időszakos böjtöt, akkor az étkezéshelyettesítő turmixok is segíthetnek.  

A böjtölés nem eredményez izomvesztést? 

A tanulmányok azt állapították meg, hogy ha az étkezési ablakban elfogyasztod a szükséges fehérje mennyiséget, akkor nem fog bekövetkezni izomvesztés. Az étkezési ablakban követheted akár a fehérje diétát is.  Egy tanulmány egyenesen azt találta, hogy az időszakos böjt kisebb izomvesztést okoz, mint a hagyományos kalóriamegszorításos étrend.  

Nem fog lelassulni az anyagcserém a böjt hatására? 

Nem. Sőt, a rövid időtartamú böjtök még fokozzák is az anyagcserét. A 3 vagy több napos böjtöknél már előfordulhat anyagcsere lassulás, de ez már egy speciális szegmense ennek a típusú étkezésnek.  

Összefoglalás 

Az időszakos böjt láthatod, nem egy túlzottan nehéz táplálkozási módszer, de igényel odafigyelést és főleg az elején, kitartást. Ha már nem félsz attól, hogy éhes vagy, akkor egyre könnyebbé fog válni. Az előnyei pedig elvitathatatlanok, így ha szeretnél odafigyelni az egészségedre, próbáld ki! Ha szükséges, kérj orvosi beleegyezést!  

Az étkezés periódusában gyakorlatilag bármilyen táplálék-kiegészítőt fogyaszthatsz, így a BioTechUSA termékeit is. Különösen ajánljuk (bármilyen diéta esetén egyébként) a magas fehérje tartalmú készítményeinket, mint a fehérje turmixok, fehérje szeletek, aminosavak, fehérje tartalmú italok! Figyelj oda a vitamin beviteledre is!  

A böjt időszakában lehetőleg ne fogyassz mást, mint tiszta vizet, így a szervezet öngyógyító folyamatai is könnyebben beindulnak és gyorsabb lesz a regeneráció!