Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Mindenki súlyt emel!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1790/o_IMG_3086_20150616121127.JPGAz ember testfelépítésénél fogva képes arra, hogy tárgyakat különböző magasságra, akár a feje fölé is emeljen, az emelés az egyik legősibb fizikai tevékenységeink közé tartozik.

A mindennapi aktivitásaink, munkánk, vagy éppen a hobbink során hányszor adódik olyan helyzet, hogy szükségünk van fizikai erőnkre, mondjuk éppen egy nagybevásárláskor a szatyrok cipeléséhez, vagy akár egy nagyobb tárgy felemeléséhez.

De a fenti állítás igaz lehet minden olyan sporttevékenységre is, ahol szerepe van a fizikai erőnek. Márpedig szinte nincsen olyan sport, amelyben – ha változó mértékben és formában – de ne lenne jelentősége az erőnek, erőfejlesztésnek. Éppen ezért az olimpiai súlyemelést és annak gyakorlatanyagát évtizedek óta alkalmazzák szinte minden olyan sportágban, ahol szerepe van az erőnek.

Sokan azt gondolják, hogy az olimpiai súlyemelés bonyolult mozgásanyaga nehezen tanulható, sérülésveszélyes, és nem alkalmas sportág specifikus erőfejlesztésre. Éppen ellenkezőleg!

A helyes pedagógiai módszertannal, és gyakorlott edző útmutatásaival viszonylag könnyen meg lehet tanulni az egyetlen súlyzós olimpiai sportág gyakorlatait is. Fontos, hogy a súlyemelő technikát kifogástalanul nem lehet megtanulni az internetes videókból, vagy éppen könyvből. A mozgás megtanulásához és a terhelés optimális kialakításához mindenképpen képzett edzőre van szüksége azoknak, akik meg akarják ismerni ezt a csodálatos sportágat.

Annak ellenére, hogy az olimpiai súlyemelés nem tartalmaz klasszikus sportmozgásokat (ugrások, futások, dobások, elkapások, irányváltások stb.), a mozgásanyagának sportágra szabott alkalmazása mégis alkalmassá teszi arra, hogy szinte minden sportág (beleértve akár a labdajátékokat is) alkalmazza erőfejlesztésre, gyorserő vagy éppen robbanékonyság fokozására.

Nem meglepő, hogy az atlétika szinte összes ágában (kivéve talán a maratonistákat és a gyaloglókat), vagy akár a küzdő- és állóképességi sportokban (birkózás, cselgáncs, kajak kenu, evezés stb.) is, előszeretettel fordultak az utóbbi évtizedekben a súlyemelés felé, ha erőfejlesztésről van szó.

De a „labdás” sportágakban is van helye a tudatosan alkalmazott súlyemelőedzésnek. Nem véletlen, hogy a legkülönbözőbb labdajátékokban (például vízilabda, kézilabda, kosárlabda) különösen eredményes egykori jugoszláv vagy korábbi „ex-szovjet” országok sportolói fizikai erejükkel kimagaslanak sportágukból. Ezekben az országokban már gyermekkoruk óta alkalmazzák az olimpiai súlyemelés gyakorlatait erőfejlesztésre, függetlenül az adott sportágtól.

Magyarországon az áttörés még várat magára. Külföldön már régóta elfogadott és alkalmazott módszer, hogy egyre több sportoló és csapat alkalmaz külön speciális felkészültségű erőnléti, súlyemelőedzőt a helyes súlyemelő- technika sportági alkalmazására, fizikális képességeinek maximalizálására.

A számtalan külföldi és egyre több hazai példa is azt mutatja, hogy a súlyemelés népszerűsége folyamatosan növekszik.  A külföldi élsportolók példájának és nem utolsósorban a CrossFitnek köszönhetően folyamatosan növekszik a súlyemelés népszerűsége itthon is.

Be kell látnunk, ha igazán eredményesek akarunk lenni azokban a sportokban, ahol szerepe van a fizikai erőnek, gyorserőnek, robbanékonyságnak, az eredményességhez az olimpiai súlyemelésen vezet az út!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1790/o_IMG_4157_20150616121151.JPG

Nagy Ákos