Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Mitől jó a futócipő?

Rengeteg cipő van a piacon. Sokan szinte csak futófelszerelésben utaznak, de jellemzően a nagy gyártók már kivétel nélkül foglalkoznak futócipővel és ruházattal.

Lehet, kicsit maradi vagyok, de én még mindig azokat a márkákat részesítem előnyben, akik szinte csak a futással foglalkoznak.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1705/o_iStock_000020364224_Full_20141125140307.jpg

Már itthon is van több olyan szakbolt, ahol lábdiagnosztika által választják ki számunkra a legjobb és legmegfelelőbb cipőt. Természetesen a jó futócipőnek is vannak ismérvei, de ránézésre azt mondani valakinek, hogy ez lesz számodra a megfelelő, talán kicsit könnyelmű lenne a mai hatalmas választék láttán. Amennyiben van rá lehetőségünk kérjünk tanácsot profitól egy üzletben, vagy menjünk el és végeztessünk lábdiagnosztikát.

Fontos a cipő stabilitása és a megfelelő méret. Más és más az emberi láb éppen ezért hatalmas a választék is a piacon. Kezdő futók gyakori hibája, hogy nem futócipőt vesznek fel az első időkben, illetve van a másik típus, aki egyből a legdrágábbat és legszebbet vásárolja meg. Nem a szín vagy a márka a lényeg, hanem a lábunk védelme.

A gyártók szerint egy cipőt maximum 800-1000 km-ig használjuk, én ezzel nem teljesen értek egyet, mert ugye sok cipő sok profit. Nyugodtan használjuk a cipőnket ameddig kényelmesnek érezzük, illetve nem fárad meg az anyag. Tartsuk szem előtt, hogy nagyobb súlyú emberek futócipője hamarabb fárad el a nagyobb terhelés miatt, ezért Nekik gyakrabban kell új cipőt befogni.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1705/o_fb_cover_nov_20141125140443.jpg

Ne ragaszkodjunk egy márkához és egy típushoz, hiszen a változatosság itt is nagyon fontos, mert lábunk szereti, ha a talaj és a cipő nem mindig ugyanaz. Válasszunk egy cipőt, vegyük fel és tegyünk meg benne néhány futólépést. Ügyeljünk arra, hogy melyik napszakban vesszük meg a cipőt, mert délutánra a lábunk akár egy centiméterrel is megnyúlhat.

Hallgassunk a tapasztalt futókra, valamint az eladóra és akkor boldogan róhatjuk kilométereinket még nagyon hosszú ideig sérülésmentesen.

Makár Tamás,

Ironman, edző