Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Ne (sz)edd vissza!

Tegyük fel, hogy szeretnél megszabadulni pár felesleges kilótól. Nem hangzik nehéznek, ugye? Elkezdesz mozogni, odafigyelni az étkezéseidre és ha minden klasszul megy a kilók elkezdenek fogyni, te pedig hétről hétre büszkén figyeled a mérleg nyelvét. A legtöbb ember, amikor eléri a kívánt súlyt, visszatér az eredeti étrendjéhez, a megszokott kerékvágásba. Egy a bökkenő: ha pár hónap után ismét ráállnak a mérlegre azt fogják tapasztalni, hogy nemcsak visszahíztak, hanem esetleg néhány kilócskával még nehezebbek is lettek.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1853/o_iStock_000021154067_Double_20160108125341.jpg

Miért történik ez?

Azzal, hogy lefogytál, a szervezeted energiaigénye csökkent, tehát kevesebb lett az alapanyagcseréd. Az alapanyagcsere az az energia, amelyet a szervezet naponta minimálisan felhasznál az életfunkciók fenntartásához nyugalmi állapotban. Tehát ennyi kalóriát akkor is elégetsz, ha egész nap csak fekszel.

A szervezetednek nemcsak az izom, hanem a zsír fenntartásához is szükséges energia. Tehát, ha sikeresen leadtál pár kilót és ebben az állapotban visszatérsz az eredeti életedhez, étrendedhez, akkor több tápanyagot fogsz bevinni a szervezetedbe, mint amennyire annak szüksége van, így a tested elkezd tömeget növelni. Eltelik pár hónap, te pedig pont ugyanott fogsz tartani, mint ahonnan elkezdted. Ilyenkor a legtöbben elkeserednek és többet nem is próbálkoznak mondván: „Nekem ilyen a genetikám”. Hidd el, hogy nem így van.

Ha ki szeretnéd számolni az alapanyagcserédet azt ezekkel a képletekkel teheted meg, de vigyázz! Az alapanyagcseréhez még hozzájön a napi aktivitásod energiaigénye, tehát ezek a képletek nem alkalmasak arra, hogy kiszámold hány kalóriát is kell fogyasztanod a fogyáshoz! Mire használható: változatlan életvitel mellett a kezdeti alapanyagcseréd és a lefogyott alapanyagcseréd különbségével kell kevesebb kalóriát bevinned, ha az elért súlyod meg szeretnéd tartani.

Férfiak esetében: BMR(kcal/24 óra)=66,5+13,8*testtömeg(kg)+5*testmagasság(cm)-6,8*életkor(év)

Nők esetében: BMR (kcal/24 óra)=655+9,6*testtömeg(kg)+1,9*testmagasság(cm)-4,7*életkor (év)

A legpontosabb kalóriaszükséglet kiszámításhoz használd a BioTechUSA weboldalán található kalkulátort, amit itt találsz.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1853/o_iStock_000030111558_Large_20160108125421.jpg

Hogyan kerülheted tehát el a visszahízást?

Mi a valós megoldás? Életmódváltás. Nem, nem fogyókúra. Az életmódváltás nagy szónak tűnhet, pedig sokkal barátságosabb fogalom. Nem kell megijedni, nem a világot akarjuk megváltani. Mindössze egy olyan étrendet állítunk össze magunknak, amit önsanyargatás nélkül hosszútávon is tartani tudunk. Ezáltal úgymond soha nem fogunk visszaállni az eredeti étrendünkre. Lehet, hogy az életmódváltás nem hoz olyan gyorsan látványos eredményeket, mint a fogyókúra. Ezzel ellenben aki hosszútávon is meg akarja tartani az elért formáját annak csak így érdemes belekezdenie.

A titok tehát már a birtokotokban van, ha a rendszeres testedzésről se feledkeztek el, a siker nem fog elmaradni. Kívánom, hogy minél hatékonyabban tudjátok alkalmazni, sok sikert és kitartást!

 

Tóth Lídia (dietetikus hallgató, Semmelweis egyetem)