Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Nordic Walking – Égess kalóriát sétálással

Csupán időjárásnak és körülményeknek megfelelő ruházat és 2 Nordic walking bot szükséges hozzá. Ebben a cikkben bemutatjuk a sportág lényegét, eredetét és azt, hogy még miért is remek elfoglaltság kipróbálni és rendszeresen űzni.

Nordic Walking – hogyan lehet a kardió edzést megszeretni?

Eredetileg még az 1960-as években kezdték el ezt a sportágat űzni egy finn testnevelő tanárnőnek köszönhetően, aki által aztán egyre népszerűbb is lett a Nordic Walking.

Mi az a Nordic Walking?

A Nordic walking nagy előnye, hogy bárhol űzhető, akárcsak kint a természetben vagy a városban. Főleg az idősebb korosztály ismerte fel a hatékonyságát, külföldön jelentősen népszerűbb, mint Magyarországon. Nagyon hatékonyan átmozgatja a teljes testet. A sétálással ellentétben aktívan bevonja a mozgásba a karokat is.

A Nordic walking gyaloglás bottal, ami a sífutáshoz kissé hasonlító mozgást eredményez, megdolgoztatva minden izmot, beleértve így a karokat is, eltérően a szimpla gyaloglástól. Egyszerű és olcsó, de miért olyan különleges? Régen a sétálás, vagy gyaloglás annyit jelentett, hogy eljutsz A-ból B-be. Mivel nem volt ilyen jó az infrastruktúra és a közlekedés fejlettsége mint manapság, az emberek kénytelenek voltak mozogni, gyalogolni. Nem is volt ennyi mozgásszervi és egészségügyi probléma.

Kiknek ajánlott a Nordic Walking?

Ma már autóval megyünk a legközelebbi helyekre is, fejlődött a tömegközlekedés, a mozgásmennyiség pedig jelentősen leszűkült. Sokan elhíztak, ülőmunkát végeznek, mozgásszervi problémákkal küzdenek. Így nem is csoda, hogy a gyaloglást reklámozni, népszerűsíteni kell. Pedig a legegyszerűbb mozgás és a legkönnyebben megoldható sportprogram. Csupán időt kell rá szánnod. Ezzel az egyszerű mozgással, ami a Nordic Walking, ráadásul sokkal többet teszel magadért, mintha csak egyszerűen sétálnál.

Nem csak átmozgatod az ízületeidet, serkented a vérkeringést, erősíted az izomzatodat és fejleszted az állóképességedet, de könnyedén kontrollálhatod a testsúlyodat is.

Egyetlen speciális eszköz szükséges hozzá, ez a gyalogló bot. Ez segít abban, hogy a sétától eltérően a karok is mozgásba lendüljenek és valóban belesegítsenek a láb munkájába, erősödve, még több kalóriát égetve, aktívan. Semmilyen más speciális ruházat nem szükséges hozzá. Bármilyen időjárási körülmények között, bármilyen terepen kiválóan űzhető. Bárhol, bármikor kimehetsz a szabadba, kiválasztasz egy útvonalat és indulhatsz. Magyarországon még nem olyan népszerű, de külföldön teljesen megszokottnak számít a Nordic Walking bottal gyaloglók látványa. Idősebbek számára is kiváló ötlet, hiszen a gyaloglást segíti a karmozgás, a tempót a saját erőnlét határozza meg. Végezhető egyedül is, ha épp arra vágynál, de szólhatsz a barátaidnak is és együtt mindjárt remek szórakozás lesz a sportolás. Alacsony intenzitású mozgás, ha síkon, lassabb tempóval, hosszabb időtartamon keresztül végzed, így remek zsírégető is egyúttal. Mivel ízületkímélő mozgásformáról van szó, ezért akár túlsúlyosak számára is ajánlható mozgás. Ugyanakkor rendesen megdolgoztat minden izomcsoportot. A karmozgásnak köszönhetően 40%-kal több kalóriát éget el a Nordic Walking mint a sima gyaloglás. A botok ráadásul a nehezebb terepeken a segítségedet is szolgálják a biztonságos haladásban.

Sétáld le a felesleget: Nordic walking a fogyásért

Ahogy már fentebb írtuk, a Nordic walkingnál jelentős szerepet kap a karmunka, a mozgás karral történő segítése, így az egyszerű sétától már ez is jelentősen megkülönbözteti. Jóval több kalóriát is tudsz ezáltal elégetni, ugyanakkor ízületkímélő módon tudsz sportolni. Jelentős túlsúllyal is ajánlható, mert a bottal történő mozgás és a karok bekapcsolása a lábakról le is vesz némi terhelést. A futásnál azért előnyösebb, mert nem tartalmazza a becsapódás és elrugaszkodás ízületet terhelő mozdulatát. Nincs is ugyanakkor olyan magas pulzus, kivéve persze ha az emelkedőn gyaloglást választod. A futásnál jelentősen könnyebb a Nordic Walkinggal a zsírégető tartományban tartani a szívfrekvenciát és így hatékonyabban tudunk a feleslegtől is megszabadulni.

Mik a Nordic Walking egészségre gyakorolt pozitív hatásai?

Mik a Nordic Walking egészségre gyakorolt pozitív hatásai?

  1. Állóképesség: ha ülőmunkát végzel és a munkán kívül is sok időt töltesz ülve, vagy fekve, akkor bizony szükséges lesz sportmozgás keretei között átmozgatnod magadat azért, hogy a ma már népbetegségnek számító mozgásszervi és keringési rendszeri problémák ne érjenek utol. A Nordic Walking remek segítséget nyújt ebben, fejlesztve az állóképességedet. Ha egyébként edzett vagy, akkor nehezítsd a pályát és a síkról indulj el az emelkedők felé, hogy további fejlődést tudj elérni.
  2. Izomerő: A Nordic Walking mozgásforma minden izomcsoportodat megdolgoztatja. A lábat a gyaloglás által, és ha emelkedőn mész, fokozottan terheled és megdolgoztatod a combokat és a farizmokat. A karok mozgását sem tudod elhanyagolni, hiszen ez a Nordic Walking sport lényege, hogy gyalogló botokkal kiegészítve végzed a mozgást. Dolgozik tehát a kar, az előrehaladást segítve a vállöv minden izma bekapcsolódik a mozgásba, így erősödik, fejlődik.
  3. Ízületek: Az ízületek állapotromlásáért is nagyban felelős a mozgásszegény életmód, így az ízületek kenése egyre romlik, a hirtelen terhelés pedig károkat tud okozni. A Nordic Walking remekül, plusz terhelés nélkül átmozgatja az ízületeket és serkenti az ízületi kenést, az ízületek mozgását megkönnyítve.
  4. Vérkeringés: A gyaloglás serkenti a vérkeringést, rugalmassá téve az ereket, így azok ellenállóbak lesznek.

A Nordic Walking azért az egyik legjobb ötlet, ha sportolni vágysz, mert szinte bárki űzheti, férfi, nő, idős, fiatal, de még nagy túlsúllyal rendelkezők is. Egyfajta gyaloglás, amit gyalogló botokkal végezhetünk és pontosan ez teszi különlegessé, mert bekapcsol izmokat, amelyek a gyalogláskor nem dolgoznak igazán és így még több kalóriát tudsz elégetni. Nem túl magas az intenzitása, így kifejezetten zsírégetésre alkalmas. És persze kinek ne tenne jót egy óra tempós séta a szabadban? A természetben kitisztulnak a gondolatok, relaxál az agy, újra töltődsz és még a napi mozgásod is megvan.

Forrás: Effects of Nordic Walking Compared to Conventional Walking and Band-Based Resistance Exercise on Fitness in Older Adults – PMC (nih.gov)