Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Otthoni Edzés Videók Nőknek Kiss Virággal


10 perces popsi edzés

Guggolás és lábemelés oldalra (végezd 50 mp-ig)

Remek combizom erősítő gyakorlat, valamint a stabilizáló oldalsó farizmokat is erősíti. Nehezítheted akár térdre helyezett gumiszalaggal is. Figyelj a guggolásnál arra, hogy a csípődet told hátra, de közben ne dőlj túlzottan előre. A térdek kövessék a lábfej vonalát, de a lábujjak vonala elé ne menjenek. Húzd ki magadat, nézz előre. A láb oldalara emelésénél a másik csípődet tartsd stabilan, az emelés mozdulatánál is nézzen előre a lábfej!

Kitörés oldalra (Végezd 50 mp-ig)

Lépj egy nagyot az egyik oldalra, majd zárd a lábakat és lépj egy nagyot a másik oldalra is. Süllyeszd a csípődet a kilépés után és guggolj bele jó mélyen. Remek farizom és combizom erősítő gyakorlat. A szabályok ugyanazok, mint a guggolásnál. A térd vonala kövesse a lábfej vonalát. A csípődet told hátrafele, a törzsedet próbáld függőlegesen és egyenesen tartani. A tekintetedet szegezd előre!

Csípőtolás hátsó kéztámaszban (végezd 40 mp-ig)

Remekül erősíti a farizmokat és a combhajlítókat, valamint a vállöved stabilitását is elősegíti. Ha fáj a csuklód esetleg, akkor hátsó alkartámaszban is végezhető. A legfontosabb, hogy a csípőd azért emelkedjen ki, mert megfeszíted a farizmodat és ne azért, mert kitolod a csípődet előre. Ha ez utóbbit teszed, nagy az esély rá, hogy fájni fog a derekad, vagy begörcsöl a combhajlítód, a combod hátsó részén. Fokozottan figyelj a farizom feszítésére!

Csípőfeszítés hasonfekvésben (végezd 40 mp-ig)

Szintén egy remek farizom erősítő gyakorlat. A lényeg itt is az, hogy a lábakat a farizom feszítése emelje és ne az, hogy “derékból” megemeled a lábakat! Egyáltalán ne törekedj a magasságra, kizárólag a farizom megfeszítésére. A tekinteted lefelé nézzen a talaj felé, a homlokodat alátámaszthatod törölközővel vagy a kezeiddel.

A gyakorlatokat végezd egymást után, a teljes gyakorlatsorból pedig 3 kört végezz! Ne felejts el az edzés elején alaposan bemelegíteni, a végén pedig szánj 5 percet nyújtásra!

10 perces hasizom edzés

Kéztámaszban ellentétes kar- és lábemelés (30mp)

Remek törzsizom erősítő és koordináció fejlesztő gyakorlat. A legfontosabb, hogy a medencédet billentsd végig hátra, így a csípődet, derekadat feszese tudod tartani. Ebben a kiinduló helyzetben próbáld meg egyszerre megemelni az egyik karodat és az ellentétes lábadat. A karodat igyekezz a füled mellé emelni, míg a lábadat elég csak éppen elemelni a talajtó, így lesznek a végtagok éppen egy vonalban a törzseddel. Az emeléseket a végponton egy számolásig tartsd meg!

Oldal kéztámasz tartás (30mp)

Szintén egy remek törzsizom erősítő gyakorlat. Arra törekedj, hogy egy vonalban legyen a törzs, a fej és a lábak. Ha fáj a csuklód, végezheted alkartámaszban is. Tartsd a csípődet és a lábakat is a törzsed síkjában. Végig tartsd feszesen a pozíciót, ne engedd a csípődet lefelé!

Hasprés lábemeléssel (15-15 mp)

Az egyszerű hasprés nehezített verziója, amikor az egyik lábadat a talaj felett kb. 10 cm-rel, a talajjal párhuzamosan tartod és így végzed a haspréseket. Az állad és a mellkasod között legyen végig egy ökölnyi távolság! A hasprésnél fújod a levegőt, a törzs leengedésénél szívod. Közben a nyújtott lábat mozdulatlanul tartsd! Minden hasprést tarts meg a felső ponton egy másodpercig. A lapockákat emeld el a talajtól!

Végezd el a gyakorlatokat egymás után, majd a teljes gyakorlatsort végezd el 3x. A gyakorlatok után nyújtsd meg a hasizmokat!

25 perces teljes test edzés

Ezzel a 25 perces átmozgató edzéssel alaposan megdolgoztathatsz minden izomcsoportot, de ki is egészítheted a fenti 10-10 perces popsi- és hasizom erősítő edzéssel.

Guggolásból felugrás kombinálva hátra kitöréssel váltott lábbal

A guggolásnál engedd hátra a csípődet, a térdedet tartsd a lábujjak vonala mögött. A törzsedet tartsd feszesen! A felugrás utáni talajfogásnál próbálj gördülni a talpadon lábujjaktól a sarkadig. Ugorj minél magasabbra. Ezután lépj hátra kitörésbe szintén a guggolás szabályait figyelembe véve az elöl lévő lábad térded pozícióját illetően. Igyekezz függőlegesen tartani a törzsedet, a súlypontot középen legyen!

Hegymászó, vagyis mountain climber

Kéztámaszban húzd a térdedet a mellkasodhoz váltva, szökkenéssel, a lehető leggyorsabban. A láb egyetlen helyen érintkezik a talajjal, amikor nyújtva van a térd! Figyelj a kontrollált mozgásra, a törzs feszes tartására.

Csípőfeszítés karemeléssel hasonfekvésben

Feküdj hasra, hajlítsd be a térdedet. Tehetsz a térdedre gumiszalagot, ha a középső farizmot szeretnéd még pluszban aktiválni, vagy a térdek közé valamilyen eszközt, pl labdát, ha a combközelítőket aktiválnád még. Ezekkel nehezítheted. A tekinteted lefelé szegezd a talaj felé, úgy, hogy a nyakad a gerinc meghosszabbított vonalában maradjon. A karokat oldalsó középtartásban tenyérrel lefelé vagy felfelé tartsd. Tenyérrel lefelé némileg nehezebb. Feszítsd a farizmodat, ami miatt a lábak megemelkednek a talajtól. Igyekezz a mozdulatból kiiktatni a gerincmenti izmok deréktáji szakaszát és koncentrálj valóban a farizmokra. A karokat pedig emeld el a talajtól ezzel egy időben a vállad magasságában, ezzel dolgoztatod a hátsó deltákat, a trapéz izom középső részét és a rombuszokat, amelyek a tartásjavításban nagy szerepet kapnak!

Támlázás

Rendkívül hasznos gyakorlat, ami nem csak a vállöv körüli izmokat dolgoztatja meg, de a törzsizmok is erősödnek tőle. Alkartámaszból nyújtsd a karokat külön-külön kéztámasz pozícióig, majd engedd le magad a karokat egyesével alkartámaszba helyezve. Figyelj arra, hogy a tenyereddel a könyököd helyébe lépj, emeld fel a kart ehhez úgy, hogy a törzsed nem csavarodik, hanem stabilan tartod közben végig. A csípődet tartsd feszesen, a tekinteted lefelé nézzen. A gyakorlatot egyenletes ütemben, lassan végezd!

Arcraengedős fekvőtámaszban karhajlítás és nyújtás

A jógában  ismert lefelé néző kutyapózban vagy nálunk ahogy hívják, háromszög tartásban helyezkedj el, a kezek szélesen legyenek a talajon, a lábak lehetnek zárva vagy terpeszben is, ez rajtad áll. A fejed a két kar között legyen, fejtetővel a talaj felé. A fejtetődet közelítsd a talajhoz a könyök hajlításakor, a nyújtásnál pedig ugyanígy végig maradjon a fej a két kar között. A csípőddel hátrafelé indulj, ügyelve arra, hogy ne a törzsedet told felfelé! Kifejezetten nehéz gyakorlat, figyelj oda a végrehajtásra! Remekül erősíti a vállöv körüli izmokat.

Egylábas csípőfeszítés

Feküdj hanyattfekvésbe. Az egyik térdedet húzd fel, talpadat tedd a talajra. A másik lábadat enyhén hajítva emeld fel úgy, hogy a talpad a plafon felé nézzen. Feszítsd a farizmodat, amitől a csípőd elemelkedik a talajtól. Tartsd meg a felső ponton 1 mp-ig, majd engedd vissza a talaj felé, de ne tedd le! Végezd el a megadott ismétlésszámot, vagy végezd az adott időtartamon át a gyakorlatot, majd jöhet a másik oldal! A karjaiddal a tested mellett segítheted a stabilizációt, ha nehezíteni szeretnéd a gyakorlatot, akkor tedd a mellkasodra a karjaidat úgy, hogy a vállak is emelkedjenek el! Nehezíthetsz még úgy is, hogy a felemelt láb combtövéhez súlyt szorítasz. Pl kézisúlyzót, lábsúlyzót, fél literes vizesflakont vagy egy cipőt, amibe rakhatsz bármilyen nehezéket.

Hasprés cipőfűző érintéssel

Feküdj hanyatt a talajon, emeld fel a lábaidat, a talpak a plafon felé nézzenek. A térdeket nyújtsd ki, amennyire csak tudod, a cipőd legyen rendesen bekötve, de ha cipő nélkül vagy, akkor a cél a lábujjak megérintése lesz! A levegő kifújásakor emeld el a lapockákat a talajtól, a karokat nyújtsd előre, érd el a lábujjakat, vagy a cipőd orrát vagy a cipőfűzőt, majd a hátadon gördülj vissza hanyattfekvésbe a levegő kifújásával egyidőben.

A gyakoraltokat az adott ismétlésszám vagy időtartamon keresztül végezd egymás után. A 7 gyakorlat végrehajtása jelent egy kört. A 25 perces edzéshez ezt a kört ismételd meg összesen háromszor!

Az edzés végén ne feledkezz meg a jól megérdemelt fehérje turmixról vagy fehérjeszeletről sem!