Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Regeneráció II. – Az olvasástól a gőzkabinig

Sok edzőterem wellness részlegén, a különböző szaunákon kívül találkozhatunk még gőzkabinnal, jakuzzival, szoláriummal, masszázs szolgáltatással. Az alábbiakban egy kis segítséget szeretnék nyújtani, melyiket válasszuk, s miért!

Gőzfürdő, gőzkabin

A gőzfürdőt magas vízgőztartalmú gőzkamrákban végzik, közepesen magas hőmérsékleten; 35-40 °C -on. A magas páratartalom miatt fellépő hő torlódás igencsak megterheli a szervezetet, ezért óvatosan, maximum 10-15 percig használjuk, majd fokozatosan hűtsük le testünket!

Hatásai:

 • a pórusok kitágulnak, tisztulnak;
 • a vérkeringés élénkül;
 • az izmok ellazulnak;
 • súlycsökkenési folyamatok indulnak el;
 • fájdalomcsillapító hatással bír;
 • segít alvási zavarok leküzdésében.

fénySugárzás

A belső regenerációs folyamatokat sugárzás által is serkenthetjük. A napfény, ill. a szolárium által fokozódik a bőrben a D-vitamin előállítása, mely szükséges bizonyos csontosodási folyamatokhoz, valamint – a jókedvünket elősegítő- speciális hormonelválasztást indít be. Túledzett sportolók esetében a fényterápia is hatásosnak bizonyulhat. (A fényforrás elé színes fóliákat helyeznek, ezzel próbálnak meg a napfénnyel közel megegyező teljes spektrumú mesterséges fényforrást létrehozni.)

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1866/o_Regeneracio_II._kep_20160211112148.png

Masszázs

A masszázsnak rengeteg fajtája létezik (svéd, sport, gyógy, frissitő, reflex, aroma, méz, indiai, kínai, meridián- akupresszúrás, shiatsu masszázsok), ám ezek közül most csak párat emelnék ki. Általánosságban elmondható erről az eljárásról, hogy mind testileg, mind lelkileg kedvező hatással van ránk! Segíti az endorfin termelést, serkenti a vérkeringést, a szövetek jobb tápanyagellátását, vérbőséget okoz a bőrben, gyorsítja az anyagcserét, beindítja a méregtelenítési folyamatokat, élénkít.

Svéd masszázs:

 • az európai masszázsfogások alapját képezi (simítás, dörzsölés, ütögetés, gyúrás, váltott nyomástechnikák, vibrálás);
 • a sportsérülések utáni felépülést gyorsítja, az álmatlanságot is elűzi (túledzettség esetén is ajánlott), közérzetjavító.

Sportmasszázs:

 • kifejezetten sportolóknak: az izmokat bemelegíti, fellazítja, regeneráló, fájdalomcsillapító, rehabilitációs, teljesítményfokozó hatású.

Thai masszázs:

 • nem az izmokat, hanem az akupresszúrás pontokat ingerelik nyomásos technikával (ehhez a masszőr nem csak a kezét, hanem alkarját, térdét, talpát is beveti).

Jakuzzi/ hidromasszázs

A hidromasszázs a meleg víz és a levegő keverékéből álló vízsugár által elért, vérkeringést fokozó masszázs. A vizes közeg tehermentesíti az izmokat és ízületeket, hiszen a test súlya 90%-kal csökken. A többi eljáráshoz hasonló módon jótékony hatással van a vérkeringésre, vérnyomásra, stresszoldó, fájdalomcsillapító, ezen felül ajánlott még:

 • mozgásszervi panaszok, reuma enyhítésére;
 • visszerek, cellulitisz megelőzés;
 • az izomláz csökkentésére.

Aktív pihenés

Talán furcsán hangzik, de a pihenőnapokon sem kell teljesen „tétlenül”; szigorúan mozgás nélkül lustálkodni! Nyugodtan választhatunk a fő sportunk mellé, egy másik mozgásformát, ami mind a helyszínét, mind az intenzitást tekintve merőben eltér tőle. Fontos azonban, hogy semmiképpen ne terhelje meg a test (elfáradt) izmait! Ezek a tevékenységek könnyed, élvezetes, szórakoztató jellegűek legyenek, rövidebb időt vegyenek igénybe (30-40 perc), és az izmok és a keringési rendszer átmozgatását célozzák meg! Ha az edzéseinket teremben végezzük, igazi felfrissülést okoz például egy szabadtéri program; túrázás, tenisz, tollas, kerékpározás. A szárazföldi sportok remek kiegészítője az úszás.

Passzív pihenés

Megfelelő: sétálás, heverészés, olvasás, zene hallgatás.

Nem megfelelő: tv nézés során a központi idegrendszert izgató ingerek érik a szervezetet, ezáltal nem lesz tökéletes a pihenés!

Végezetül; ne feledkezzünk meg a lelki feltöltődésről sem: szánjunk minden nap néhány nyugodt percet Önmagunkra! Kellemes kikapcsolódást!

 

Plézer Panna

Sportedző