Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Röviden a szív-, és érrendszer egészségéért

Az egészségtelen életmódnak köszönhetően több típusú betegség, és hozzá kapcsolódó tünetek jelentkezhetnek. Az érelmeszesedés, a szívritmuszavar, a szívelégtelenség, a szívinfarktus, stroke csak pár abból a számos megbetegedésből, amely népességünk közel felét érinti. Csupán pár apró változtatást kellene beiktatni életünkbe, és ez az arány radikálisan csökkenne! De melyek ezek a preventív lépések?

Anya és kislánya közösnen tornáznakTestmozgás

Egyre több tv-csatorna műsorajánlójában hangzik el, hogy naponta legalább fél órát sportoljunk. Sajnos egyre növekszik a túlsúlyos gyermekek és felnőttek aránya egyaránt, hazánkban minden második ember elhízott! Ennek egyik jelentős oka a mozgásszegény életmód. Jelenleg a világ közel 60%-a nem végez elég testmozgást, egy régebbi felmérés szerint pedig a magyarok nagyon nagy százaléka szabadidejét a televízió előtt tölti. Ez igencsak elkeserítő. Nagyon fontos, hogy rávegyük magunkat a mozgásra, és a leendő generációt is minél előbb hozzászoktassuk a rendszeres sporttevékenységhez.

Egy tál friss eperTáplálkozás

Az egészségedért tett legelső lépést elsősorban a helyes étrend jelenti. Mint tudod, szervezetünk működéséhez szénhidrátokra, fehérjékre, és zsírokra van szükség, azonban ezek bevitelének mennyiségére, és forrására rendkívül oda kell figyelni! Érdemes zöldségekben, halakban és sovány húsokban gazdag diétát követned, valamint a szénhidrátok minőségére is odafigyelned. Részesítsd előnyben a zabot, a jázminrizst, csicseriborsót, és más egyéb fontos anyagokban bővelkedő hüvelyeseket.

Zsírfogyasztás

Kókuszolaj, kókuszzsírSok felől hallani az omega3, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsír, transzzsír és stb. kifejezést, de sokakban összemosódhatnak a fogalmak. Különbséget tehetünk növényi és állati eredetű zsírok között. Az állati zsiradékokat alapvetően illendő lenne kerülni, így most a növényi zsírokról szólnék pár szót. A növényi zsírok (olajok) minősége több forrásból is származhat. Legtöbbünk által kedvelt és használt növényi zsír a napraforgóolaj, amiben a vasárnapi sült krumpli készül. Sajnos nem a legjobb minőségű olajok közé tartozik, hiszen többszöri felhasználása során rákkeltő anyagok keletkezhetnek (gondoljunk a fritőz rácsaira tapadt maradékokra). Helyette ajánlatos olívaolajat vagy kókuszolajat használni, amelyek telítetlen zsírsavakban gazdagok. Miért jobbak az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok a telítettekkel szemben? Kicsit ellentmondásos ugyan, de a telítetlen zsírok elősegítik a fogyást, és segítenek megőrizni a normális koleszterinszintet!

Ha erre a pár szempontra odafigyelsz, a tested garantáltan meghálálja a törődést, és az energiát, amit egészséges megőrzésébe fektettél. Hidd el, csak elkezdeni nehéz!

Kővágó Henrietta

Kővágó Henrietta