Ugrás a tartalomhoz
Életmód
Táplálék-kiegészítő tippek

Stresszcsökkentő táplálkozási technikák

Használd ki a táplálkozásban rejlő előnyöket, amelyekkel nagyban befolyásolhatod a hangulatodat. A stressz szinte mindannyiunk életében jelen van és bizony számos káros egészségügyi hatása van, ha nem tudjuk megfelelően kézben tartani.

A stressz hatására beindul a kortizol termelés, ami különösen rossz hír azok számára, akik célja az izomzat építése. A kortizol ugyanis katabolikus, tehát izombontó hatású hormon. Legyőzni viszont nem lehetetlen a stresszt. Persze, könnyű azt mondani, hogy „nyugodj meg”, „ne gondolj a munkádra”, „szakadj el kicsit a munkádtól”, megvalósítani ezeket már korántsem olyan könnyű.

Kevesen gondolnak bele abba, hogy már a táplálkozásunkkal is milyen sokat tehetünk a stressz csökkentése – és ezáltal az “izombontó” kortizol csökkentése – érdekében!

Triptofán

A triptofán egy aminosav, ami számos ételünkben fellelhető. Ilyenek a pulyka, csirkemell, tonhal, szójabab, marhahús, bárányhús, lazac. Ahogy a triptofán a szervezetbe jut, átalakul szerotoninná, ami jó közérzetet biztosít, melatoninná alakulva pedig álmosságot okoz.

Kalcium

A stressznek fizikai megnyilvánulásai is vannak, például izomgörcsök. A stressz hatására csökken a szervezet kalcium készlete, amit pótolni kell. A kalcium elengedhetetlen a megfelelő ideg-izom kapcsolatok, az erős csontok érdekében. Felelős a nyugodt idegrendszerért és izomzatért.

Magnézium

A kalcium szint mellett a magnézium szint is csökken a stressz hatására. Egy triatlonistákon végzett vizsgálat bebizonyította, hogy azok a sportolók, akik magnézium kiegészítést fogyasztottak, jóval alacsonyabb kortizol szinttel rendelkeztek. Magnéziumban gazdag ételek a bab, brokkoli, mogyoró, spenót, tofu.

Kamilla tea

Ha tea, akkor stresszes időszakban lehetőleg kerüld a fekete teát és részesítsd előnyben a valódi gyümölcsteákat. A koffein egy idő után pontosan ellenétes hatást vált ki, vagyis az energizáltság enerváltságba fordul át. A kamilla nagyszerűen nyugtat és segíti az emésztést is.

Tengeri halak

Vannak, akik a horgászattal vezetik le a feszültségüket. Ha neked erre nincs időd, akkor elég csak fogyasztani! A tengeri halak fogyasztásának számos előnye van, a legfontosabb a rengeteg telítetlen zsírsav. Csökkentik a kortizol szintet is, amely stressz esetén megnő a szervezetben. Ráadásul magas fehérjetartalommal is rendelkeznek, amelyek sportolók számára különösen fontosak.

A megfelelő étrend fontos a stressz kezelés szempontjából!