Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Stresszoldó gyógynövények

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1607/o_herbs-larger-pic_20140321141815.jpgA stressz sok embernek okoz problémát, ennek ellenére nem betegségnek, hanem az élet elmaradhatatlan velejárójának tekintik. Őseink a vadállatok vagy ellenséges emberek támadásainak voltak kitéve, mely helyzetekre az emberi test hormonok elválasztásával válaszolt. A modern stressz viszont alapjában véve különbözik a múltbelitől, a szervezet reakciója ugyanakkor nem változott.

A stresszhelyzet egy érzelmileg fokozott állapotot hoz létre

Erősen serkenti a szimpatikus idegrendszert és a mellékvesét, ami elkezdi termelni az adrenalint, amely felviszi a vérnyomást, a májból kiömlik a véráramba a glikogén (tartalék tápanyagként szolgáló keményítő), hogy legyen energiád a kellemetlen stresszhatás elviselésére. Növekszik a légzésszám, a vérnyomás, a pulzus. A megterhelés a központi idegrendszeren keresztül váltja ki ezt a reakciót. A stressz ugyanakkor gátolja az emésztést.

Akut esetekben a szervezet gyorsan regenerálódik és rövid időn belül visszaáll a normális szintre. Ha viszont a stresszhelyzet hosszabb ideig áll fenn, illetve krónikussá válik, akkor bizony kóros állapotokhoz vezethet: a homeosztázis felborul és számos betegség alakulhat ki, mivel a szervezet az állandó készültség fenntartására fordítja energiáit.

A hosszabb ideig fennálló stresszt álmatlanság, nem megfelelő táplálkozás, környezeti mérgek, depresszív lelki állapot okozhatja.

A stresszbetegségnek három stádiumát különböztetik meg:

 • az első a ‘riadó‘ állapota, amikor a negatív külső hatásra fokozódik a vérnyomás. Az ősembernek is kikerekedtek a szemei, ha jött a vadállat vagy az ellenség, a szem pupillái összehúzódtak, hogy élesebben lásson, szemügyre tudja venni a támadót, és el tudja dönteni, hogy megvívjon-e vele vagy elfusson. Mi viszont nem futhatunk el a problémák elől. Stressz lehet például egy új feladat, amely sok gonddal jár, vagy a család olyasmit talál ki számunkra, amibe nem szívesen vágunk bele. Tehát a stressz a feszültség első stádiumában nagyon magas.
 • a következő stádium az alkalmazkodó állapot, amikor már kezdünk megbarátkozni a problémával, és megpróbáljuk azt megoldani. Ahogy közeledünk a megoldáshoz, úgy csökken bennünk a feszültség, illetve kezdjük visszaszerezni a nyugalmunkat.
 • a harmadik stádium a feloldódás, amikor befejeztük a kellemetlen feladatunkat. Ez jelenti a stressz végét, illetve a stresszhelyzet feloldódását.

A folyamatos stresszhelyzet hatása

A gond ott kezdődik, hogy még az egyik stressz el sem múlik, már jön a másik. S ha a feszültség napról napra, hétről hétre tart, alkalmazkodóképességünk kimerül, és jönnek a betegségek. Ilyenkor fordulhatunk a természetes gyógymódokhoz, illetve azokhoz a gyógynövényekhez, amelyeknek kivonatai és illatai segítik elűzni őket.

A stressz leküzdésében elsősorban az idegerősítő gyógynövények vannak segítségedre. A szintetikus gyógyszerek családjában nincsenek idegerősítő hatásúak, csupán nyugtatók és altatók vannak. Az úgynevezett feszültségoldó gyógyszerek olyan nyugalmat idéznek elő, mint amikor a szervezeted természetesen nyugszik meg, és kellemesen érzed magad. Csakhogy ezek a szerek idővel depressziót váltanak ki, vagyis tulajdonképpem azt okozzák, ami ellen alkalmaztad őket.

A gyógynövények ugyanakkor nem okoznak függőséget. Az idegerősítők és illatuk megemeli a küszöböt a stressz negatív hatásai előtt, melynek köszönhetően jobban bírjuk a megterhelést, vagyis mi fogunk uralkodni a problémán, amely azelőtt nyugtalanságot, feszültséget váltott ki bennünk.

A következő gyógynövények hatnak idegerősítőként:

 • A citromfű: A többi gyógyteától eltérően a citromfűtea minél gyengébb, annál hatásosabb. Hatása olyan, hogy sokan “seduxennek“ is hívják, mert csökkenti a feszültséget, természetes módon oldja a kellemetlen érzéseket, fejfájást, nyugtalanságot, és elfeledteti a nap kellemetlen pillanatait anélkül, hogy függőség jönne létre. ĺgy hat az illóolaja is, ami nagyon kellemes illatú, és már a kis üvegcsében levő citromfű-illóolaj szagolgatása is nyugtató hatású. A citromfű illóolaja elfoglalja a bőrben az összes fájdalomérzékelő idegrostot, és az ember áthangolódik a teljes megnyugvásra.

 • Rozmaring: akinek alacsony a vérnyomása, annak a citromfű és rozmaringlevél tea ideális, mert a rozmaring fokozza a citromfű idegerősítő gyógytulajdonságát, és normalizálja az alacsony vérnyomást. Ezenkívül a rozmaringnak pszichoszomatikus hatása is van, csökkenti a fizikai és a szellemi kimerültség tüneteit.

A rozmaringteát helyettesítheti 2-3 csepp rozmaring-illóolaj is, melyet belecseppentünk az ivóvízbe, ha alacsony vérnyomás gyötör bennünket. Ám az illóolajat belsőleg csak egy-két napig szabad alkalmazni. Külsőleg is – belélegezve vagy az illólámpába csepegtetve – csodákat művel.

 • Orbáncfű és más idegerősítők: magas vérnyomás esetén a citromfüvet orbáncfűvel kell kombinálni, mert az orbáncfű segít az idegeket olyankor megnyugtatni, amikor depressziósak vagyunk, gyomorfekély kerülget bennünket, vagy felszökik a vérnyomásunk.

A citromfű nyugtat, erősíti az idegeket, az orbáncfű gyógyítja a depressziót, a többi gyógynövény pedig növeli az idegerősítő hatást úgy, hogy a feszültségben szenvedő ember újból visszanyeri lelki nyugalmát./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1607/o_2686846113_20140321141509.jpg

A stressz oldására számos lehetőség létezik, természetesen ezek nem oldják meg a problémákat, de sokat segíthetnek. A masszázsttól a rendszeresen sportoláson keresztül a gyógynövények alkalmazásáig sok megoldással érdemes próbálkoznod, mielőtt a média által kínált gyógyszeres megoldásokhoz nyúlsz. A gyógyszerek alkalmazása sok esetben segíthet, ám amíg nincs szó komolyabb egészségügyi problémáról, érdemes az „enyhébb“, a természetes gyógymódokat kipróbálnod!

A stresszoldásra alkalmas, az alkalmazkodást megkönynyítő (adaptogén) gyógynövények számos régi gyógyítási rendszerben ismertek, melyeket a mai napig is – nem veletlenül – használnak.

Íme néhány kitűnő választás, melyekhez ráadásul könnyen hozzá is tudsz jutni:

 • Az ázsiai ginszeng (Panax ginseng) a kínai orvoslásban már nagyon régen alkalmazzák. Azoknak adják, akiknek testfelépítése, izomzata és hangja gyenge. Az ázsiai ginszeng ellenállóbbá tesz a stresszel szemben, segíti a munkavégzést és jót tesz a mentális funkcióknak is. Antioxidáns hatása miatt széles körben alkalmazzák főzve, szárítva és frissen is. Bizonyított tény, hogy az ázsiai ginszenget legalább egy éven át fogyasztók esetében kisebb a rák kialakulásának kockázata, mint a nem fogyasztók körében, s az évtizedes használat tovább csökkenti a rizikót. A ginszenget a rák legtöbb fajtája rákos megbetegedés ellenszerének (megelőzésre) tartják, hiszen hatásos a száj, a nyelőcső, a gyomor, a belek, a máj, a tüdő, a hasnyálmirigy és a petefészek rákja esetén egyaránt.

 • Az amerikai ginszeng (Panax quinquefolius) farmakológiai hatását tekintve megegyzik az ázsiai ginszenggel.

 • A szibériai ginszeng (Eleutherococcus senticosus) nem igazi ginszeng, csupán hasonló  hatást fejti ki.

 • A suma (Pfaffia paniculata) – vagy más néven brazil ginszeng – a nyugati gyógyászatban meglehetősen új növénynek számít. Japánban hörghurut, magas koleszterinszint, vérszegénység, cukorbetegség, általános gyengeség, valamint stressz kezelésére használják. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, ezért enyhíti a stresszel járó panaszokat, elősegíti a sebgyógyulást, mérsékeli a daganatok növekedését, szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást, a koleszterin- és a hormonszintet egyaránt.

 • Az ashwaganda (Withania somnifera) – más néven indiai ginszeng – tonizáló, vértisztító, összehúzó, idegerősítő és idegnyugtató hatású, az ajurvédikus gyógyászatban több mint 2500 éve alkalmazott gyógynövény. Újabb kutatások szerint immunmoduláns hatása is van, nyugtalanságra és egyéb lelki eredetű panaszokra is ajánlják.

 • A jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) szaponintartalma négyszerese az ázsiai ginszengének, s erősebb hatásúnak is tartják. Baktériumellenes és gyulladáscsökkentő hatású, alkalmas a vérnyomás beállítására, az immunrendszer serkentésére, fokozza a zsíranyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szervezetet.

 • A schisandra (Schisandra chinensis) általános erősítő és májvédő növény. Álmatlanság és ideggyengeség esetén is hasznos lehet, erősíti a mentális rendezettséget és a fizikai állóképességet.

 • A reishi (Ganoderma lucidum), a shiitake (Lentinus edodes) és a maitake (Grifola frondosa) gombák a szó legszorosabb értelmében talán nem adaptogének, mégis  tumorellenes, immunerősítő hatásúak. Az első kettőt tonizálónak tartják, míg az utolsót a „halhatatlanság elixírjének“ is nevezik.

 • Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra, G. uralensis) talán az egyetlen olyan gyógynövény, amelyet mind a 12 meridiánproblémára hasznosnak tartanak. Úgy tartják, hogy élénkíti a lépet és a védekező Qit. Szaponinokban és flavonoidokban gazdag, gyulladásellenes hatású, egyik fő hatóanyaga, a glycyrrhizin, immunerősítő hatású, ezért hasznos lehet a HIV-betegek kezelésében is. Gyökerének alkalmazása aldoszteronszerű hatása miatt egyes betegeknél magas vérnyomást okozhat.

Szabó Noémi

WBPF világbajnok testépítő

személyi edző