Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Súlyzós edzés és fogyás? Micsoda?!

Nos, a következőkben leírok mindent remélhetőleg érthetően és őszintén. Az utóbbiért előre is bocsánatot kérek, de sajnos az igazság néha fáj. A cikk után már magatok döntitek el, hogy elfogadjátok-e a leírtakat vagy sem, de mielőtt lesepritek az asztalról a témát, legalább adjatok neki egy esélyt.

Kezdjük az elejéről. Az hogy a súlyod csökkenni fog, kizárólag annak lesz köszönhető, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amit elégetsz. Ebben nincs semmi varázslat, ez ilyen egyszerű. Nem a különböző csodatablettáktól fogsz fogyni, vagy a különböző divatdiétáktól, hanem a kalóriadeficittől.

Hogy jön ide a mozgás?

Ha ilyen egyszerű, akkor csak figyeljünk az étkezésre és minden megoldódik, nem? Sajnos nem. Nem mindegy ugyanis, hogy izomból vagy zsírból fogsz fogyni. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy nekik mindegy, csak fogyjanak. Vajon akkor is ezt mondanák, ha tisztában lennének vele, hogy testünk tónusosságát az izmok adják, melyek sokkal tömörebbek és kisebb térfogatúak, mint az ugyanakkora súlyú zsírtömeg. Sajnos szervezetünk véletlenül sem úgy gondolkozik, ahogy mi szeretnénk. A zsírok számára a legutolsó vésztartalék, tehát ha nem használod az izmaidat, akkor abból fog energiát nyerni, hogy zsír helyett az izmaidat bontja el, hisz nem használod őket, nincs rájuk szükség. Itt jön képbe a mozgás.

A mozgásnak a fogyás szempontjából két szerepe van

Az első az előbb említett izommegtartás. Nyilvánvaló azonban, hogy egy intenzívebb séta, nem veszi úgy igénybe az izmaidat, mintha súlyokkal dolgoztatnád meg őket. Annak érdekében, hogy hatékony legyen a diétád, érdemes heti háromszor súlyzós edzést végezned. Ebben az esetben a szervezetedben tudatosul, hogy az izmaidra szüksége van, hisz rendszeresen használod őket, így kénytelen a vésztartalékból, a zsírból energiát meríteni, ezáltal „elégetni” azt.

A második funkció egyszerűen azt a célt szolgálja, hogy megnövelje a kalóriafelhasználásodat, és pörgesse az anyagcserédet. A minél magasabb kalóriafelhasználás érdekében érdemes a súlyzós edzést szintén heti háromszor kardióedzéssel is kiegészíteni. Ha edzés után szeretnél kardiózni akkor 30-40 perc a javasolt, ha viszont a súlyzós edzéstől külön mennél el kardiózni, akkor ez megemelkedik 45-60 percre.

Nézzük most a kérdéseket

Vigyázat, tévhitek leleplezésének tömkelege érkezik.

1. Csak hasból szeretnék fogyni: Első szomorú hírem, hogy lokális/helyi fogyás nincs. Nem mondhatod meg a szervezetednek, hogy honnan fogyjon, mindenhonnan egyszerre éget zsírt, és bizony a legproblémásabb területek a legmakacsabbak. Lányok, kettes számú rossz hír: bizony, a melletek is kisebb lesz, sokszor azon látszik a fogyás először. Hogy miért? Mert a mell nagyrészt zsírszövet és az egész test arányos zsírvesztése itt lesz a leglátványosabb.

2. Hasazzunk jó sokat, hogy kockás legyen a pocink. A pocid most is kockás, csak zsírréteg fedi. Hasazhatsz rá éjjel-nappal, a kockák csak akkor fognak látszódni, ha már lediétáztad a hasizmod felett lévő zsírpárnát.

3. Én nem fogok lábgyakorlatokat csinálni, mert azt szeretném, hogy kisebb legyen a lábam, így is nézd milyen izmos!. Egy: tehát az ott lévő izmot nem szeretnéd használni, onnan nyugodtan mehet az izom, a lábadon csak a zsírt szeretnéd megtartani?! Ha azt szeretnéd, hogy kisebb legyen a lábad, eddz rá, és diétázz becsületesen! Így is milyen izmos: hidd el meglepődnel, hogy a zsírréteg nélkül mekkora is lenne a combod. Létezik természetesen olyan eset, amikor valakinek már volt valamilyen sport előélete, és tegyük fel, tényleg nagyon izmos a combja. Ebben az esetben tudsz izmot is „leégetni”, de nem úgy, hogy nem edzel rá, hanem, hogy kisebb súllyal és nagy ismétlésszámokkal (15 felett) végzed a lábgyakorlatokat.

 

4. Én nem szeretnék karozni, mert hatalmas bicepszem lesz: hatalmas bicepszed nem lesz (hacsak nem bírod el a 30 kg-os egykezes kézi súlyzókat), viszont nagyon kis cuki fogpiszkáló karod lesz a rajta lévő zsírréteg nélkül, ha valami kis izmocskát nem varázsolsz oda. Hidd el, ameddig a 2-5 kg-os súlyokat emelgeted, addig maximum szép tónusos kart érhetsz csak el, nem gigászi bicepszet.

5. És az utolsó: nem akarok akkora lenni mint a testépítők! Soha, de soha nem leszel. Alapvetően különbözünk mi nők a férfiaktól. Egy férfi fizikuma teljesen más mint egy nőé, hála számos hormonnak, többek között a tesztoszteronnak, amiből a nőknek jóvel kevesebb van. Másrészt egy testépítő élete teljesen e körül forog. Időre eszik, és naponta több órát tölt a konditeremben vért izzadva, hosszú éveken keresztül, hogy úgy nézzen ki ahogy. Amit te látsz a tévében/interneten az egy élet munkája! Ha akarnád se tudnád elérni nemhogy pár hónap, de évek alatt se.

Lehet, kissé hosszúra sikerült ez a cikk, és mindenkitől elnézést kérek akit esetleg megbántottam, de mindenkinek joga van tudni, miként lehet sikeres a fogyókúrában. Ne hagyjátok magatokat átverni/elijeszteni különböző tévhitekkel, a lényeg az, hogy kiegyensúlyozott és egészséges életre törekedjetek.

Tóth Lídia, dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem