Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Night Run- Csillagszemű futók éjszakája

Night Run- Csillagszemű futók éjszakája

Le sem tagadhatom, engem magával ragadott a Várbazár körüli őrület, az éjszakai futóverseny lámpafényes varázsa. Élményekkel teli volt ez az este Veletek. Mikor ezt a cikket még csak terveztem a múlt hét elején, tartottam attól, hogy mit fogok papírra vetni. A versenyzés helyett a pálya szélén állva, lesz-e olyan értékes gondolat, amit érdemes megosztani veletek, hogy jobbak, többek legyetek? Aztán eljött az este és sokan jöttetek, nagyon sokan… Volt miből meríteni.

Íme, néhány a legtipikusabb kérdésekből, tanácsokból. :

„Hypotonic. Én megmondtam…”

Az első rajtig gyakorlatilag folyamatos nyomás alatt tartottátok a BioTechUSA sátrát és az egyik legjobb választás volt, hogy a kollégák a Multi Hypotonic Drink-ből hoztak utánpótlást, mert a sátrunknál elsöprő sikert aratott. Azoknak különösen jó alternatíva volt, akik már az izgalom miatt nem kívánják a vizet vagy túl gyorsan átfolyik rajtuk a verseny előtti 1 órában.

„Pulzusmérő, mérés nélkül…”

Sok amatőr futóval beszélgettem, akik az adott táv teljesítésében kértek taktikai tanácsokat. Elég komoly pulzusmérővel jöttek, de se mérőpántot nem hoztak, sem a kimért intenzitászónákkal nem rendelkeztek. Az, hogy csak a tempód (perc/km) látod, önmagában csak durva közelítés ahhoz, amire egy adott távon optimálisan képes lehetsz, hisz nem ad semmilyen információt arról, hogy mi is zajlik benned. Nem beszélve a sok-sok edzésről, aminek egy jelentős részét a túl nagy intenzitás (amit többnyire nem is érzékelsz) miatt dobhatod a kukába. A tanácsadások alkalmával is mindig azt mondom, hogy ha szeretnél hatékonyan edzeni, akkor „használd jól az órát, vagy felejtsd el.”

„Frissítés, te csodás..”

Örömteli, hogy egyre többen vannak azok, akik végigtanulmányozzák, hogy az egyes frissítőállomásokon mi található, terveztek, számoltok, kiértékeltek. Tudjátok, hogy mennyi vizet és szénhidrátot tud a szervezetek optimálisan felszívni, hasznosítani. Ezek az apró trükkök, amik a habot jelentik azon a bizonyos tortán. De egy olyan fülledt, kihívásokkal teli pályán, mint amilyet a NightRun kínált, ott bizony a hűtésre is komolyan oda kellett figyelni. Nem elég csak kortyolgatni a vizet vagy a fejedre löttyinteni. Az izzadtság és a só egyvelege filmszerű réteget hoz létre a bőrödön, ami gátolja a párolgást. Ez nagyobb teher a szívre, keringésre és még több értékes energiát von el a szervezetedtől feleslegesen.

A megoldás:
Az arcodat, füledet, tarkódat és mindkét karodat is vizezd be, nagy segítség lesz. A cipődet hagyd ki a játékból.

 

Előtted áll még néhány verseny, próbáld ki, tökéletesítsd magad és a frissítésed is.

Találkozunk szeptember 10.én a 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon.

Keresd a BioTechUSA sátrát.

Még jobb, még gyorsabb leszel!

 

Janota Zoltán

(@johnnyghostleader)

 

BioTechUSA – állóképességi szakértő

triatlonedző

15x ironman finisher