Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Frissítés és táplálékkiegészítés gyerekkorban

Több cikkemben is írtam már, hogy a tápanyagok és folyadék visszapótlása is ugyanolyan tervszerű, átgondolt kell, hogy legyen, mint pl. a fizikai-, és mentális felkészülésé. Ennek a három területnek az összehangolása stratégiai jelentőségű az állóképességi sportágakban. Nincs ez másként gyerekkorban sem. A rendszeresen sportoló gyerekek számára ugyanolyan jelentőséggel bír a megfelelő táplálékkiegészítés, mint felnőttek esetében. A következő gondolatok főleg az edzőknek és a gyerekük sportolását hatékonyan támogatni kívánó szülőknek szól.

Ha sportol a gyerek – ahogy a nagyoknak, szükség van táplálékkiegészítőkre

A gyerekek (~7-14év) lelkesek, pörögnek napestig, ha kell, ha nem. Megállíthatatlan energiabombák és túsztárgyalókat meghazudtoló módon kell őket sötétedéskor lekönyörögni a mászókáról. Kétség kívül ez nagy előny akkor, ha rendszeresen sportolnak is, hiszen van hol, hova levezetni, irányítani az energiákat. Azonban ennek van egy fontos hátulütője. Mégpedig az, hogy nem mindig képesek még jól felmérni, érezni, hogy mire is van szükségük. (Persze, csokira mindig, minden körülmények közt szükség van.) Márpedig a sport nagyon sok energiát éget és ezerrel hasznosulnak a bevitt tápanyagok, a vitaminok és aminosavak is.

Gyermek sportolók számára ajánlott táplálékkiegészítők

A gyermek sportolók energiapótlása

Székesfehérváron, az egyre bővülő „Family Tree”- triatloncsapat vezetőedzőjeként is kiemelten fontos  feladatnak tartom a sportolóink (és szüleik) képzését, hogy önmaguk működését is megismerjék, ne  csak azt, hogy pl. hogyan kell kanyarodni kerékpárral a kanyarban, vagy milyen a szép delfin lábtempó. Az úszóedzések talán a legjobb „mintavételi”, tesztelési lehetőség arra, hogy hogyan is változik a versenyzőink energia-, és folyadékigénye. A megváltozott közeg miatt máshogy jelentkezik a fáradtság, nem érzik, hogy mikor, milyen rendszeresen kéne inniuk. A vízhőfok ezen tovább ront. Ha nem figyelünk, nem tanítjuk következetesen a „frissítés művészetét”, akkor minden összeáll, hogy egy kiszáradt, levert és elgyengült úszót mosson ki a partra a medence.

A gyermek szervezet hidratálása

„Ne igyon annyit a gyerek, eddzen!”

Bizony, ez az őskori, vaskalapos és teljesen hibás elképzelésen alapuló hozzáállás még ma sem veszett ki az edzőkből…  A sportolók az iskolából már eleve lestrapált állapotban, szomjasan érkeznek. Ez a karikás, beesett szemekből és a hangulatukból is gyakran észrevehető. Ha ettek is, az sokszor sem mennyiségben, sem összetételében nem alkalmas arra, hogy a (sportoló) gyermek igényeit kiszolgálja. Kakaóval és májkrémes kenyérrel még nem érezte magát egyik gyerek sem kirobbanó formában edzésen…

Gyermek sportolók és a kapacitás

„Minek nekik ilyen „izé”? Kicsi a testük, keveset izzadnak, jó a csapvíz.”

Ezt a téves következtetést is gyakran hallom. A víz (+szél) a legjobb hő-, és energia elvonó kombináció. 20x gyorsabb, mint a szél önmagában. A gyerekek keringése alaphelyzetben is jóval magasabb, mint a felnőtteké, ráadásul elég pazarló is. Emésztésük sem tökéletes. Sportolás közben a 180-as, 200-as pulzus sem ritka náluk, ami olyan hőleadással jár, mintha egy szénerőmű munkálkodna bennük teljes üzemi kapacitáson. Emellett a testzsír/testsúly/testmagasság aránya is kedvez a kiszáradásnak. A fentiekből egyszerűen kikövetkeztethető, hogy nagyon gyorsan merülnek az energiaraktárak, elhasználják, kiizzadják a bennük lévő folyadékot ÉS ásványi anyagokat is. Ha sima vizet isznak, akkor az esetek többségében ez segíti a makro-tápanyagok kimosódását a szervezetükből…

Biztonságos táplálékkiegészítés sportoló gyerekek számára

„Teszt a lelke mindennek!”

Amikor a kiszáradás és energiapótlás problémájára kerestem a megoldást, akkor a legkézenfekvőbb és legbiztonságosabb megoldásnak tűnt a Multi Hypotonic. Nagy kiszerelésű, gyorsan, pontosan adagolható, esetlegesen variálható más kiegészítővel. Többféle, gyerekbarát íz közül választhatunk, és nem kell hozzá shaker. A mi esetünkben mindegyik gyerkőc kulacsába 2/3 adagot (két pumpálás) tettünk és mindenkinek azonos időpontban kellett innia (kb. 10p-ként). Minden edzés végén átbeszéltük a tapasztalatokat, megnéztük kinek mennyi fogyott a kulacsából és a reakciók alapján változtattunk, ha szükséges volt. Két hét után volt érezhető a különbség. A gyerekek fele annyit kéredzkedtek a mosdóba és az ujjaik kevésbé néztek ki összeaszalódva a folyadékhiánytól. Nem mellesleg, volt kedvük még pillangót úszni is edzés végén. Szakmai együttműködő partnerünknél, a sok kiváló úszót kinevelő „Hullám91” csapatánál is szívesen vállalkoztak a fenti „kísérletre” az edzők, gyerekek és hasonló pozitív tapasztalatokról számoltak be.

Táplálékkiegészítés és a gyermek sportolók

 

Hasznos-e a táplálékkiegészítés gyerekkorban?

VISSZAJELZÉSEK

„Jó cucc, érzem!”

Ezt az egyik 9 éves triatlonosom mondta a Hypotonicra nemrég, az úszóedzés végén. Sima vízből alig 3 dl fogyott addig, de a hypotóniás oldatból közel az egész 7,5 dl-es kulacsot kiitta és szemmel láthatólag összeszedettebb, lelkesebb volt. Néha a több, jobb.

 

„Kezd el és csak nyersz!”

A visszajelzések alapján, jó úton vagyunk. Bátran ajánlom a Hypotonicot a gyerekeknek, mert segíthet a folyadék-, és energia visszapótlásába. Eleinte macerás minden versenyzőnkre rákérdezni, de megéri, mert a kiszáradt, fizikailag és idegrendszerileg is lestrapált gyerek jóval fogékonyabb a betegségre, gyenge teljesítményre.

 

Ha tudatosítjuk bennük, hogy rendszeres időközönként enniük és inniuk KELL, akkor egy idő után reflexként fog működni a kulacsért nyúlás és egy gonddal kevesebb lesz, ami miatt ver a víz.

 

 

Janota Zoltán

BioTechUSA állóképességi szakértő

triatlonedző

15x Ironman