A vízvisszatartás minimalizálása

2016-12-15 16:09:00

Biztosan nem ismeretlen számotokra az az érzés, amikor egyik nap úgy ébredtek fel, hogy jobban érzitek magatokat, kellemesebb látvánnyal fogad a tükör, mint előző reggel. Nézzük meg mi áll a háttérben, hogyan optimalizálhatod szervezeted vízháztartását, beszélgessünk a testzsír felhasználásról, illetve fogyásról, szálkásításról…

Schönekker László a vízvisszatartásról, szálkásításról

Viszont akkor mi is lehet ez?

Kellemes érzés és megnyugtató amikor minden tudatos előzmány nélkül, szálkásabb feszesebb test köszön vissza a tükörből, de vajon maradandó is? A jó hírem az, hogy ez csupán rajtunk áll, hiszen nem más áll a háttérben, mint a szervezetünk természetes vízvisszatartási folyamatainak változása.

Ha pedig felteszed a kérdést: Lehetne esetleg olyat kérni, hogy ez az önműködő szálkásítás funkció a lehető legoptimálisabb legyen és persze még egészséges keretek között? A válasz:

Egyértelműen igen!

Nézzük, mit tehetünk az optimális vízháztartás érdekében!

Elképesztő, hogy milyen kevés is elég ahhoz, hogy szervezetünk bonyolult máködési folyamatait a legoptimálisabb irányba tereljük és oly' módon segítsük anyagcserénket, hogy testünk számára az egészséges állapot egy szálkás és tónusos összkép legyen. Mindezt különösebb erőfesztítés nélkül, némi tudatossággal és következetességgel.

1. Több tea! Ez azért elég tág fogalom, de máris sorolom nektek azokat a növényeket, amelyekből lefőzött tea kifejezetten segíti a szervezetünkben elraktározott víz mennyiségének ürülését. Ilyen a kukoricabajusz, zsurló, csalán, zöldtea, borókabogyó, tőzegáfonya, borsmenta, nyírfalevél! A legjobb ha elfelejted a filteres előre porciózott, többynire törmelékekből előállított verziókat. A maximális hatásfok érdekében vásárolj szálas teákat, ezek főzete sokkal intenzívebb, nagyobb hatásfokkal támogathatod a vízraktárak anyagcseréjét és felesleges víz kiürítését szervezetedből.

2. Fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt! Na, de melyiket is? Mivel sok esetben a vízvisszatartás köszönhető a szervezetünk elsavasodásának, ezért azok a zöldségek és gyümölcsök segítenek a legtöbbet, amelyek lúgosítják a testünket. Ilyenek a spárga, a citrom, a grapefruit, az uborka, zeller, petrezselyem, tök, vizitorma, karfiol, paradicsom, káposzta, articsóka, görögdinnye, cékla! Nyersen, párolva gyakorlatilag mindegy, a lényeg, hogy egyél annyi zöldséget amennyi csak belédfér :)

3. Elegendő tiszta víz fogyasztás! Bizony, bizony! Ezt nagyon sokan elrontják. Azt gondolják, hogy minél kevesebb a bevitt folyadék mennyisége, annál kevesebb jut a szervezetnek, amit elraktározhat. Ez óriási tévhit. A testet nem lehet megvezetni, sem becsapni. Úgy működik, hogy ha eleget kap, akkor nem tartalékol, hiszen tudja, hogy nincs szüksége rá. Ha viszont kevésnek érzi, akkor minden cseppjét eldugja az ínségesebb időkre. Egyszerű, ugye? Naponta minimum 2,5-4 liter, és máris kevesebb lesz a gondunk a szálkásítással. De figyelem a napi mennyiséget ne kávéban és üdítőben vagy épp az ebédre elfogyasztott levesben mérd. A szervezet folyadékigényét egyedül tiszta ivóvízzel elégítheted ki, minden más csupán saját magad ámítása.

11954. Minél kevesebb feldolgozott élelmiszer! Nem győzöm hangoztatni a feldolgozott élelmiszerek egészségre gyakorolt kellemetlen, sok esetben negatív hatását. Ugyan jelen esetben legfőképpen esztétikai okai vannak, de azok annál jelentősebbek. A sok térfogatnövelő, a túl sok só, az ízfokozók és az aromák nem a barátaink, ha minimalizálni szeretnénk a bennünk feleslegesen felgyülemlő vízmennyiségét. Igyekezzünk mindig mi elkészíteni az ételeinket, ha pedig ez nem megy, akkor válasszunk olyat, ami a leginkább hasonlít elkészülve is a természetes formájára! Olyan ez, mint az edzőteremben: míg ott célirányosan szálkásító gyakorlatokat végzel, a boltokban is következetesen és célirányosan vásárold be hozzávalódat: olvasd el az ételek összetevőinek listáját és igyekezz kerülni minden olyan élelmiszer megvásárlását, amelynek csomagolásán több a tartósítószer, színezék, mint maga az étel.

5. Minimalizálni a só fogyasztást! Mindenki hallhatta már, hogy a túlzott só fogyasztás emelheti a vérnyomást, és ezáltal okozhat akár ödémás vízvisszatartást is. A só mértékletes fogyasztása egészséges és a szervezetünknek szüksége is van rá, de a mennyiségét igyekezzünk kordában tartani és törekedjünk a folyamatos csökkentésére. Naponta 1-1.5 gramm belőle éppen elég!

6. Megfelelő táplálék-kiegészítés! Szerencsére rengeteg olyan kiegészítő létezik, amik még extra segítséget nyújtanak teljesen természetes összetevőkkel, amik gondosan párosított és kitalált összeállításában szerepelnek a termékekben.

Schönekker László, Söni

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD LÁSZLÓT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Schönekker László TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK