Bemutatkozik Tamási Patrik és Rozs Gergely

2017-01-14 12:47:00

Tamási Patrik és Rozs Gergely Streetworkout

 

Miért esett a választásotok a street workout-ra?


Rozs Gergely: Nos, ez egy remek kérdés, amelyet szeretek megválaszolni. Sok sportágat kipróbáltam gyerekkorom óta, például atlétika, labdarúgás, küzdősportok, testépítés, de olyan mozgáskultúrával rendelkező sportágat, mint a street workout, még nem láttam. Pont ez tetszett meg benne. Az erő és a dinamika tökéletes találkozása. Látványos és hatásos!


Tamási Patrik: Mielőtt megismertem volna a street workout-ot, sokáig a parkour nevű sportot űztem, így közel álltam a nyújtón végzett akrobatikus- és tornagyakorlatokhoz. A lakásomtól pár percre volt egy szabadtéri edzőpark, ott csatlakoztam már egy meglévő közösséghez, amelynek tagjaibevezettek a saját testsúlyos edzés, vagyis a calisthenics világába. Elsősorban a közösség és a sok új barát volt az, amit megszerettem, ez bíztatott arra, hogy ezt a sportot választottam.  Az erőfejlesztő edzéseimnek és a már meglévő, akrobatikus mozgáskultúrámat kihasználva az évek alatt kialakítottam a saját, egyedülálló stílusom. Emiatt is érzem úgy, hogy a sport legnagyobb vonzereje az önkifejezés.Mit lehet tudni az edzésforma eredetéről? Mióta beszélhetünk hazánkban is street workout mozgalomról?

 


Rozs Gergely street workoutR.G.: A street workout a calisthenicsen alapul, amelyet a legősibb edzésformaként tartanak számon. Magát a szót legalább a tizenkilencedik század óta használják, de eredete az ókori időkre nyúlik vissza. Az ógörög kallos („szépség”) és a sténos („erő”) szavak egyesítéséből származik. Fiatal sportágról van szó. A világszervezet 2011-ben, a magyar szövetség pedig 2013-ban alakult. Szerény véleményem, hogy a magyar szövetség megalakulása óta beszélhetünk „hazai street workout mozgalomról”. Már akkor is szép számmal jelentünk meg rendezvényeken, versenyeken. Azóta is gyarapodik az itthoni létszám, ez is jelzi a sportág népszerűségét.


T.P.: Maga a calisthenics ősi eredetű. Az emberek már ókorban is edzettek a saját testükkel. A street workout nem más, mint a saját testsúlyos edzés alapjaira épülő extrémsport. Mind ez megfűszerezve a torna, a parkour és a breaktánc elemeivel letisztult formában. A sport az USA-ból kezdte meg a hódítását a 2000-es években, még Magyarországra a 2010-es évek elején érkezhetett meg, de igazi itthoni közösségről 2012-2013 óta beszélhetünk.

Street workout saját testsúlyos edzés

 

Kiknek javasoljátok ezt a mozgást?


R.G.: Elég gyakori kérdés, amelyet egyszerűen és lényegre törően szoktam megválaszolni. Nemtől, kortól és testalkattól függetlenül bárkinek ajánlom, akár kiegészítő sportágként, akár alapsportágként megállja a helyét. Ez a mozgásforma kiválóan alkalmas az egész test, különösen a felsőtest teljes körű átmozgatására.


Tamási Patrik street workoutT.P.:
Bárkinek! Mindig furán néznek rám, amikor ezt mondom, de minden ember képes arra, hogy felhúzza a saját testét vagy megcsináljon egy fekvőtámaszt - még akkor is ha kezdetben nincs meg a kellő erőnlét amit egy ilyen intenzív saját testsúlyos edzés megkövetel. Emellett vannak olyan gyakorlatok, amelyekkel akár rövid idő alatt bárki képes elsajátítani a mozgásforma alapjait. Utána pedig a határ a csillagos ég!


 

Sportolói múlt nélkül, akár kezdőként is érdemes próbálkozni vele?


R.G.: Ahogy azt az előző kérdésben is megválaszoltam, nemtől, kortól és testalkattól függetlenül bárki elkezdheti. Nem szükséges sportolói előfeltétel ahhoz, hogy elkezd ezt az igazán látványos mozgásformát. A lényeg itt is a fokozatosság elve. Kezdjük mindig az alapgyakorlatokkal, s fokozatosan haladjunk nehézségi szintnek megfelelően. Nem szabad türelmetlennek lenni, és senki sem várhatja el a gyors fejlődést. Egyre több oktató jellegű könyv jelenik meg, amely segítséget nyújthat az elindulásban, de már online felületen is találhatunk tutorial videókat. A street workout extrém edzésforma, amihez a türelem és a kitartás kulcsfontosságú.


T.P.: A sportolói múlt mindenképp előny, de találkoztam olyan eredményes street workout versenyzővel, akinek nem volt komolyabb sportolói múltja. Egyszóval, igen! Végtelen számú gyakorlat van, amelyeket, ha készséggel csinál a kezdő sportoló, akkor hamar fel tudja készíteni a szervezetét és az izomzatát a keményebb saját testsúlyos munkára.

Barbro street workout


Milyen eredményeket várhat valaki a street workout-nak köszönhetően?


R.G.: Mozgáskultúrájából kiindulva fejleszti a koordinációs és kondicionális képességeket (erő-állóképességet), ezen kívül olyan személyiségjegyeket is (akaraterő, kitartás, motiváció, stb.), amelyek a mindennapi életben való helytálláshoz nélkülözhetetlenek, emellett segítik az egészségtudatos magatartás kialakítását. Társaságban végezve közösségformáló erővel bír, így szociális képességeket is fejleszt: együttműködő képesség, tolerancia, társas kapcsolatok kialakítása. Ezeket összefoglalva, látványos fizikai fejlődés várható rövid időn belül.


T.P.: Ha a cél a fogyás vagy az izomtömeg-növelés, a jobb teljesítmény elérése, mindenképpen megtalálod az erőnléti állapotodnak megfelelő, szisztematikus, a fokozatosság elvét követő végrehajtási módokat. Innentől már a sportolóra van bízva, hogy hobbi tevékenységként folytatja, vagy megfertőzi a mozgásforma és életstílusként tekint rá. Az edzőtársaim között volt, aki 20 kg-ot fogyott és volt, aki 20 kg-ot hízott - izomban. Mindezt köszönhetően a saját testsúlyos edzéseknek és kitartó munkának.A street workout új műfaj, mégis egyre több követője van itthon. Hogyan jellemeznéd ezt a közösséget?

 


R.G.: A street workout látványossága és sokszínűsége embereket ragad magával, ennek hatására hazánkban is évről évre egyre többen kezdik el űzni ezt a mozgásformát, egyre nagyobb számra tehető a közösség. A hazai szövetség évek óta rendez versenyeket és nyári táborokat, hétvégi programokat, amelyek lehetőséget adnak találkozókra. Ezek az összejövetelek a kiváló közösségformáló hangulat mellett lehetőséget adnak az eszmecserére, aktuális tudásszint felmérésére, és kölcsönös segítségadást a gyakorlatok kivitelezésében, például az új elemek elsajátításában. Emellett a közösségi oldalakon, erre kialakított csoportokban ismerjük el egymás sikereit, valamint jól működik az „online-coaching” is.


T.P.: Három éve, egy szegedi verseny alkalmával ismertem meg a sportág hazai követőit és nagyon sok barátot köszönhetek a street workout-nak. A magyar közösség nagyon erős, összetartó, segítőkész, nyoma sincs az ellenségeskedésnek. Garantálom, hogy aki ezt a sportot választja, az életre szóló barátságokat köthet.

Tamási Patrik street workout edzés közben


Milyen eredményeket sikerült eddig elérnetek ebben a sportban, és mik a jövőbeni tervek?


R.G.: Négy éves pályafutásom alatt arra vagyok a legbüszkébb, hogy a Pécsi Tudományegyetem Sportközpontja által, lehetőségem nyílt a street workout-ot szabadon választható kurzusként meghirdetni az egyetemen, így az egyetemi hallgatók betekintést nyerhetnek és megismerkedhetnek ezzel az újfajta saját testsúlyos mozgásformával. Mindemellett az 2015-ben megrendezett országos kvalifikációs 9. helyet, és e a 2016-os Budapest Urban Games eseményen UG-on megrendezett Street Workout Világkupa sorozat kvalifikációs 4. helyre vagyok még büszke.


T.P.: Nekem két országos Street Workout Párbajon szerzett ezüstérmem van. A jövőben is hasonló, s még ennél is jobb eredményeket várok magamtól. Szeretnék külföldön is versenyezni. Hosszú távú tervem, hogy saját, stabil márkanevet építsek ki, valamint szakértőként, edzőként és versenyzőként nem csupán Magyarország, hanem Európa meghatározó street workout arca lehessek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK