Antioxidánsok

2014-07-21 16:22:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/100/o_Antioxidants-1024x768_20140721163507.jpgMindenki halotta már, hogy antioxidánsokra van szükségünk, de hogy ez mit is takar pontosan, azt kevesen tudják.

Szabad gyökök

Természetes élettani folyamatok eredménye a szabadgyökök képződése a szervezetben, mind az anyagcsere, de a sport hatására is történik szabadgyök képződés. Általában a szervezetbe bejutott káros mikroorganizmusok ellen dolgoznak. Normál esetben a szervezetünk kontrollálja ezt a folyamatot és egyensúly van. De bizonyos hatások, túlzott szabadgyök képződést eredményeznek; ilyenek a környezeti ártalmak, sugárzás, levegőszennyezés, immunrendszer gyengülése, nem megfelelő táplálkozás, megégett zsiradékot tartalmazó ételek, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás. A szabad gyökök elszaporodását összefüggésbe hozták szív és érrendszeri betegségekkel, öregedéssel, DNS károsodással és daganatos megbetegedésekkel.

Mik is azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják, segítve a szabadgyökök közömbösítését. Egy részüket a szervezetünk termeli, ezek enzimek, mint pl. glutation-peroxidáz, kataláz, szuperoxid dizmutáz. Másik felét a táplálkozással juttatjuk a szervezetünkbe, ilyen az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.

Hatékonyság mérőszáma

Az antioxidáns hatásának mértékére van egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer, amit ORAC-nak neveztek el, ez az oxigéngyök elnyelő kapacitás mértékét fejezi ki 100 grammra. Minél magasabb az ORAC értéke az élelmiszernek vagy egy terméknek annál erősebb a szabadgyök pusztító és semlegesítő képessége.

A legnagyobb ORAC értékű termékek például Acai-, kínai goji bogyó, berkenye bogyó, szegfűszegolaj, alaszkai vadáfonya, gránátalma.Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK