Fruktóz- egyem vagy ne egyem???

2016-09-13 12:15:00

Napjainkban egyre vitatottabb kérdés, hogy a kristálycukor helyettesítésre használt fruktóz mennyire egészséges. Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) ezért vizsgálatokat folytatott, tanulmányozta a fruktóz felhasználását a szervezetünkben és az egészségünkre gyakorolt hatását.

A fruktóz

A fruktóz (gyümölcscukor) a mézben és a gyümölcsökben (pl. datolya, mazsola, füge, alma, és gyümölcslevek), valamint kis mennyiségben, néhány zöldségfélében (pl. sárgarépa) is természetesen megtalálható cukor. De az élelmiszeripar is szívesen használja a glükóz-fruktóz szirupot, amit kukoricából és búzából állítanak elő és leginkább dzsemek, befőttek és édességek édesítésénél.

Gyümölcskosár

A fruktóz-anyagcsere

Az elfogyasztott fruktóz a májban metabolizálódik, és a máj főként glükózt (50%), tejsavat (25%),  glikogént (>17%), valamint egy kevés zsírsavat állít elő belőle. A glükóz a véráram útján jut el a szövetekhez és ott a sejtek energiaként felhasználják. A tejsav és a zsírsavak szintén energiaforrások.

A glükózhoz képest a fruktóz kisebb glikémiás választ vált ki, azaz alacsony a glikémiás indexe (GI). Ezért javasolt a cukorbetegség vagy csökkent glükóztoleranciájú embereknek.

Hatása

Újabban egyre többet vizsgálják hatását a szervezetre és vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a nagymértékű fruktóz bevitel metabolikus zavarokhoz vezethet. Ezek a vizsgálatok állatokon történtek, fruktóz túletetés (napi 100-150g fruktóz) hatását vizsgálták.

Egy nemrég készült tanulmány esetében azt találták, hogy egy 7 napig tartó nagy mennyiségű fruktózzal, glükózzal, vagy telített zsírsavakat tartalmazó zsiradékkal való túletetés ugyanúgy növelte a májban lévő zsír mennyiségét, és mind a fruktózzal, mind a glükózzal történő túletetés pedig csökkentette a máj inzulinérzékenységét.

Sok, rövidtávú, túletetéses vizsgálat azt mutatta, hogy egészséges emberekben a fruktóz, normális határértékeken belül, megemelheti a triglicerid szintet. Más vizsgálatoknál, amiben azonos energiatartalmú szénhidrátokat helyettesítettek fruktózzal, nem eredményezett magasabb testsúlyt, mint más szénhidrát esetén vagy triglicerid szintet.

Így az is lehet, hogy csak a nagyobb mennyiségű fruktóz bevitelnek köszönhetőek a kedvezőtlen hatások, vagy a magasabb energia bevitel vezet testtömeg gyarapodáshoz.

Az elhízás, különösen a hasi zsírlerakódás egyértelmű összefüggést mutat az anyagcsere betegségekkel. És érdekességképpen a rendkívül nagymértékű fruktóz-fogyasztás vérzsír szintekre gyakorolt hatása nem volt kimutatható egy olyan vizsgálatban, melyet olyan egészséges, fiatal férfiak körében végeztek, akik naponta kétszer 30 percet kerékpároztak. Ez rávilágít a testedzés előnyös hatásaira. Ha érdekelt vagy a témában olvasd el a fruktóz és a sportolók" target="_blank">A fruktúz és a sportolók című cikkünket is.

Egyenlőre további kutatásokra van szükség a nagymennyiségű étrendi fruktóz bevitelnek az anyagcserénkre, a különböző egyénekre, és a túlsúlyosokra, elhízottakra gyakorolt hosszú távú hatásainak meghatározásához.

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Silye Gabriella TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK