Hogyan kellene jó edzéstervet írni?

2014-11-24 14:28:00

Nehéz helyzetben vagyok, amikor edzéstervet kértek. Tudom, sok edzőnek abszolút nem okoz semmiféle dilemmát, hogy írjon egyet és kezdőként ezzel én pontosan ugyanígy voltam. Hiszen mi kell bele? Mell, váll, hát, kar, láb, has és kész. Belövök egy sorozat- és egy ismétlésszámot és már nyomok is a „küldés” gombra…

Aztán ahogy egyre többet tanultam, tudtam az edzésről, technikákról, módszerekről és fejlődésről, egyre több kétségem volt afelől, hogy van-e értelme edzésterveket írogatni interneten, vagy tanácsokat adni telefonon, bármilyen találkozó nélkül. Természetesen van, csak nem mindegy, hogy mit várunk egy ilyen edzéstervtől…

Edzésterv, fekvőtámasz

Lehet írni edzéstervet…

Alap edzéstervet. Olyan személyeknek, akik voltak már edzőteremben, ismerik a gyakorlatokat, de még igazából kezdők és némi útmutatásra vágynak. Lehet írni általános edzéstervet, általános gyakorlatokkal, és a weben is ilyeneket találsz javarészt. Egyénre szabásra sajnos nincs lehetőség. Pedig ez lenne a szükséges. Persze, van kar edzésterv, meg hát edzésterv, és ha választhatsz, jobb helyzetben vagy, főleg ha nagyjából tudod már, hogy mit lehetne kipróbálni, mi az, ami esetleg bejönne, mi az, ami biztosan nem… Ha viszont én látatlanban küldök egy edzéstervet, vajon lehet az a legjobb? Kétlem...

Miért nem jó így edzéstervet írni?

Mert nem tudok garanciát és felelősséget vállalni azért, hogy helyesen hajtod végre a gyakorlatokat, hogy megfelelő intenzitással dolgozol, megfelelő ellenállásokat állítasz be, de nem is ez a nagyobbik gond… Rögtön mondom a lényeget.

Teljesen kezdőnek azért nem írok szívesen edzéstervet, mert aki most megy először edzeni, nem tudja végrehajtani a gyakorlatokat. Sokszor a haladóbbak sem... Tehát egy kezdőnek mindenképp célszerű edzővel edzeni, aki megmutat mindent, és úgyis ír edzéstervet. Haladónak pedig azért nem írok szívesen látatlanban, mert nem látom az arányokat, a javításra szoruló pontokat stb. Ez kb. olyan lenne, mint diétás étrendet írni tápanyag mennyiségek nélkül… De elmondom, hogyan is ideális edzéstervet írni…

Hogyan írok edzéstervet?

Az első feladat megtudni azt, hogy mi a cél? Izomtömeget szeretne építeni valaki, vagy inkább fogyás az elsődleges cél, esetleg valami egészen speciális fejlesztést szeretnénk egy másik sportághoz szükséges képességek javítása érdekében stb.

A második feladat, hogy felmérem az adottságokat, edzettséget, koordinációt, sportmúlttal együtt. Milyenek a testarányok, mekkora az izomtömeg, hol és milyen irányban célszerű formálni, fejleszteni stb.

A harmadik feladat, hogy követem a fejlődést, megnézem, mely gyakorlatok váltak be, mely gyakorlatokat érzi jobban vagy kevésbé a vendég, melyeket tudja jól végrehajtani illetve mely izomcsoportja hogyan fejlődik. Tehát ennek megfelelően módosítom az edzéstervet, mert lehet, hogy egy-egy izomcsoportra heti több alkalmat kell szánni és lehet az is, hogy bőven elég az egy alkalom hetente.

Ha mindezeket végiggondolod, láthatod, hogy személyre szabott edzéstervet nem lehet interneten dobálni, ezért nehéz válaszolnom az olyan jellegű kérdésekre, hogy „Írnál nekem egy edzéstervet felsőtestre?”. Mert itt már elakadok azon, hogy miért pont csak felsőtestre? Hiszen az izomegyensúly például egy rendkívül fontos dolog, ami ha elcsúszik, idővel sok problémát és fájdalmat okozhat.

Ugyanakkor élőben látom, hogy ennél a gyakorlatnál például inkább „ide” érdemes húzni a kart, „úgy” érdemes tartani a lábfejedet, hogy biztosan célzottan hasson a gyakorlat, és apró módosítások óriási változást eredményezhetnek. Ezért nem mindegy… Mert ha ott áll melletted az edző, akkor ő koordinál, ellenőriz, javít, látja, amit Te esetleg nem és segít, ha úgy látja, megy még egy ismétlés… Lehet, hogy ez túlzott precizitás, de mégis mi más lenne egy edző dolga?

Azt gondolom, fontos, hogy tisztában legyél mindezekkel, hogy ha kapsz egy edzéstervet, az még messze nem a célhoz vezető út. Ezért fontos az, hogy edzővel eddz mindaddig, amíg megismered a tested reakcióit és a fejlődésed útját, hogy aztán önállóan tudj arról dönteni, mi az, ami Számodra a leginkább megfelelő gyakorlat és terv.

Protein Express AMagosi Zsombor ajánlásával

Mire jók akkor a webes edzéstervek?

Ötleteket szerezni, gyakorlat kombinációkat, izomcsoport kombinációkat kipróbálni, változatossá tenni az edzést, új gyakorlatokat megismerni, kipróbálni.

A mi edzésterveinket itt találjátok!

Jó edzést,

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD DÓRÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK