Hogyan találj motivációra?

2016-01-19 13:58:00

Amíg versenyeztem, az új évvel jött az új cél is: tavaszra formába lendülni. Miután ebből a célból és az egész versenyzésből sikerült teljesen kiábrándulnom, új célokat, új utakat kerestem. Ez eleinte nem volt könnyű, mert egyrészt hiányzott a közeg, a csapatszellem, a közös cél/szenvedés, másrészt a hátam közepére sem kívántam azt, hogy újra kizsigereljem a szervezetemet és kikészítsem a környezetemet. Van, akinek könnyebben megy a felkészülés, nekem ez sosem volt így, talán csak az elején, amikor még a naiv lelkesedés hajtott.

Nem akarok nagy töprengésekbe és következtetésekbe belemenni, mert ezt a témát már lezártam magamban és elengedtem. Nem is erről akarok írni, hanem arról, hogy mindig kellenek célok, amik motiválnak, amiket kitűzünk magunk elé, amiért küzdünk. Hiszen ezeknek a céloknak az elérése tartja építi az önbizalmunkat, tartja bennünk a hitet - önmagunkban. Nem is értem, hogyan lehet úgy élni, hogy valaki tényleg csak bejár a munkahelyére, aztán hazamegy tévézni, eszik és alszik. Én beleőrülnék. Nekem a munkámban és a hobbimban is vannak céljaim, amikért küzdök minden nap.

Tavaly az volt a célom, hogy versenyen kívül elérjek egy élhető, számomra elfogadható formát. Sikerült, megcsináltam, büszke voltam rá. Idénre gyakorlatokat tűztem ki célul, amiket szeretnék megvalósítani, megtanulni, fejlődni és gyakorolni addig, amíg megy. Amikor a fejemben összeállnak ezek a célok, valami egészen emberfeletti erő és elszántság jelenik meg bennem, ami minden edzésen arra ösztönöz, hogy egy lépéssel közelebb kerüljek hozzájuk.

De ugyanígy vannak céljaim a tudásom fejlesztésében is. Szeretek tanulni, szeretek új ismereteket birtokolni, szeretem, ahogy összeállnak a fejemben a logikai láncok az edzésről, az emberi szervezetről, az anatómiáról, a táplálkozásról, a fejlődésről, a fogyásról és izomépítésről stb. Ezek a témák éltetnek és ezekben próbálok segíteni rengeteg embernek nap mint nap. És imádom, amit csinálok :)

Tehát a céljaim idénre:

  • egylábas guggolás
  • kézenjárás
  • 10 húzódzkodás
  • hídba fel-le (ez tulajdonképpen már megy, csak gyakorolni kell, hogy bármikor menjen)
  • tartásjavítás (megrövidült csípőhajlító nyújtása, ezzel párhuzamosan farizmok erősítése, valamint mellizmok nyújtása, hátizmok (főleg középső-alsó trapéz) erősítése), valamint vádli nyújtása – mert ugye én is irodában ülök egész nap, annak minden tartásrontó hatásával… ja igen, és hajlító erősítés és feszítő nyújtás, mert sajnos a hajlítóm még mindig fájogat az eredésnél…

A kézenállást és kézen járást szinte minden felsőtest napon gyakorlom. Sajnos kisebb akadályba ütköztem azzal, hogy a járásnál a vállam megfájdult és hiába jött rendbe, bennem van a félsz, hogy újra belenyilall a fájdalom, ezért itt inkább a pszichés gátak leküzdése a cél, de dolgozom rajta.

A húzódzkodás tavaly óta képezi erőteljesen az edzéseim részét. Tavaly könnyebb testúllyal, mint ami most van, 3 ment. Tegnap az edzésen ment 5 úgy, hogy előző este elhatároztam, hogy menni fog 5. Fejben dől el minden, de persze a realitások talaján. Akartam, megcsináltam. És leírom az egész edzéstervet, mert elég jó kis izomlázam lett tőle, talán szívesen kipróbáljátok! :)

Bemelegítés: Minden edzésen Blackroll hengerrel kezdek, teljes testet áthengerezek, majd jön az alapos bemelegítés hangsúlyosan az adott nap céljai szerint. Így a hát-törzs napon szokásos vállforgatás gyakorlatsorral, húzódzkodásban vállöv húzás és tolódzkodásban vállöv tolás, karkörzések stb.

Húzódzkodás1. gyakorlatsor (4 kör):

- Húzódzkodás szélesen: 10 (amennyi megy saját súllyal, maradék gumikötéllel).Tegnap így festett: 5+5, 5+5, 5+5, 3+7

- Evezés rúddal: kontrolláltan, lapocka zárással, lassan, végpontnál megtartva: 12 ismétlések rúd+5 kg-val (nyilván ezeknél a súlyoknál sokan nagyot néznek, de nekem már nem az ego a lényeg ;-) és a személyi edzésre járó vendégeim is igazolják, hogy nem a súly a lényeg, hanem sokkal inkább a technika :) )

- Tricepsz letolás kötéllel: 15 ismétlés (szokásos lassú, kontrollált, szabályos) 20kg, 20kg, 25kg ,25kg

- GFlex komplex hátizom gyakorlat (lapockazárásban A-ból I-be és vissza): 10 ismétlés (oda-vissza)

2. gyakorlatsor (4 kör)

- Szűk húzódzkodás alsó fogással (a széles húzódzkodással megegyező rendszerben) 4+4, 4+4, 3+5, 0+10 (tehát ez az utolsó csak gumiszalaggal)

- Tolódzkodás saját testsúllyal: 8, 9, 10, 10

- Döntött padon komplex hátizom átmozgatás (lapockazárásban karemelés hátrafeszítéssel): 8, 9, 10, 10 különösen lassan, végpontokon megtartva, ezért 2 kg-val maximum!

- Hipernyújtás: szokásos, lassan, kontrolláltan: 10, 10, 10, 10

3. gyakorlatsor: támaszok (3 kör)

- csípőemelés majd tartás mindkét oldalon alkartámaszban 30 másopercen át

- toes to bar: 10

Edzés végén: Blackroll hengerezés, majd nyújtás. Ilyenkor akármilyen edzésnapom volt, alaposan átnyújtom a fent leírt, megrövidült izmokat is, mint a mellizmok, csípőhajlító, combfeszítő :)

Remélem tudtam adni egy jó tippet az edzésedhez, vagy egy kis lökést a folytatáshoz, a motivációdhoz! Ha kérdésed van, keress bátran!

Dóri

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD DÓRÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Nagy Dóra TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK