Hogyan (mivel) üssük el az időt az aerob edzés alatt?

2014-11-18 15:20:00

Futni csak szálkásítás idején? Nagyon sok gyúrós, főleg az ektomorf (nehezen hízó) alkatúak vallják azt, hogy felesleges az aerob edzés. A többiek meg vagy lusták, vagy csak szálkásítás idején kardióznak, mert ’muszáj’. Pedig az aerob edzéssel nyert állóképesség a súlyzós edzésnél is jól jöhet, nem is beszélve az egészségre gyakorolt egyéb hatásairól.

Tudom, amikor nekiállunk a súlyzós edzéseknek tizen-huszonévesen, egyáltalán nem az a legfontosabb számunkra, hogy az egészségünket karbantartsuk, vagy javítsuk, mert az általában úgy jó, ahogy van. Azért edzünk, hogy izmosak, szépek legyünk. Sok edzőtermi barátunk pedig azt fogja mondani, hogy "még véletlen se kardiózz, mert akkor a nehezen felépített izomzatodat elégeted…" pedig ezzel az eshetőséggel tényleg csak annak kellene foglalkoznia, aki a legnagyobbak közt ott áll a színpadon versenyzőként, a versenyzésről pedig mindannyian tudjuk, hogy nem feltétlenül az egészségről szól.

Na de miért is olyan fontos ez a téma?

Tudjátok jól, mennyire nagy problémát jelentenek a szív- és keringési rendszeri megbetegedések… legalábbis remélem. Most még talán nem érzitek, (tízen-huszonévesen), de jó, ha tisztában vagytok a ténnyel, amin javítani kell! Az erek az idő múlásával veszítenek rugalmasságukból, ami vérnyomásproblémákhoz vezet, a helytelen táplálkozás hatására az erekben még lerakódások is keletkeznek, és szűkítik azt, ami szintén egy rendkívül káros folyamat. Egy, a sok közül... Rendszeres aerob edzéssel és megfelelő táplálkozással viszont megelőzhető lenne a probléma és itt a Te életedről van szó. És sohasem késő ebbe belevágni – csak mondom.

Heti 3-4 alkalommal legalább fél óra!

A monoton aerob edzés (nem kell interwallra vagy kardióra gondolni) az erek rugalmasságát fokozza és kiküszöbölhető sok érrendszert érintő probléma, de ehhez rendszeresen kell végezni. És csupán ennyit. Tökéletes a napi kicsit erőltetett tempójú séta, de jó ötlet a kocogás vagy bringázás, amelyikhez kedved van. A lényeg az, hogy csináld! Nem veszítesz vele egy gramm izmot sem, ha megfelelően étkezel előtte és utána, az egészségedért viszont sokat teszel ezzel!

Nem esik jól az első?

Minden kezdet nehéz. Arra gondolj, hogy az állóképességed javulásával egyre könnyebb lesz és eljön az a pillanat, hogy várod és élvezed, mert felemelő érzés tudni azt, hogy megtetted, ami az egészségedért, a jó közérzetedért szükséges!

És most hogy kiveséztük, hogy az egészségünk, a szívünk és érrendszerünk szempontjából mennyire fontos az aerob edzés, bizony akkor is fontos, és jó ötlet, ha a testzsírodból szeretnél veszíteni. A megfelelő étrend aerob edzés mellett egy nagyon hatékony megoldás, ha fogyás, vagy netán a kockás has elérése a cél!

Protein Express Magosi Zsombor ajánlásával

Motiváció az aerob edzéshez

Tudom, hogy elsőre unalmasnak tűnik, de mondok pár ötletet, amivel talán mégis rá bírlak venni egy kis monoton edzésre, ami egyébként elképesztő módon ki tud kapcsolni és oldja a stresszt.

  1. A kedvenc zenéidet tudod végighallgatni, anélkül, hogy ebben bárki zavarna. Én például alig várom, hogy az új zenéket meghallgathassam a telefonomról, amin hihetetlenül jól szólnak!
  2. Hallgathatsz kabarét, stand-up comedy-t, csak vigyázz, nehogy beszúrjon az oldalad ;-)
  3. Hallgathatsz hangoskönyvet, a kedvenc regényedet például
  4. Hallgathatsz rádiót, sok szuperjó műsor van akár beszélgetéssel vagy az aktuális slágerekkel
  5. Tudsz akár olvasni is közben, például a taposógépen, vagy a futópadon sétálva – én például rendszeresen itt készülök az egyetemi vizsgákra, szóval ne legyen kifogás a suli ;-)
  6. Ha teremben aerobozol, nagyszerű új gyakorlatokat leshetsz el a többiektől, ha kint aerobozol, akkor új tájakat láthatsz
  7. Ha társsal mész egy erőltetett tempójú sétára, jókat tudtok beszélgetni, persze ez az edzőteremben sem lehetetlen
  8. Ha edzőteremben végzed, vagy otthoni szobabicajon, akár a TV-t is nézheted közben. Berakhatod a kedvenc sorozatodat például

Fél-egy óra nem a világ, igaz? Ennyi igazából kell is, hogy kiengedd a gőzt és csak magaddal törődj legalább ennyi időre. Plusz tíz évért a végén, egészségben... nem, nem bezárva ;-)

Jó edzést:)

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD DÓRÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK