Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Immunerősítés házilag 1. rész

Megfázásos, influenzás időszakban kimondottan figyeljünk arra mit eszünk, hogy az immunrendszerünket minél inkább felturbózzuk. Szedjük össze, mivel segíthetjük a szervezetünket:

Gyümölcsökkel az immunrendszerünkért

  1. Fogyasszunk minél több nyers ételt (zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat), mert ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot, enzimet. Ha tehetjük minél kevésbé hőkezeljük az ételeket, mert ilyenkor rengeteg vitamint és enzimet elveszítünk. Az enzimek az egészséges emésztés és tápanyag feldolgozás szempontjából nagyon fontosak.
  2. Fogyasszunk, magas antioxidáns tartalmú, immunrendszert erősítő, kék, lila, vörös színű zöldségeket, gyümölcsöket. Ilyen pl. a kökény, az áfonya, a szeder, a bodza, a csipkebogyó, a lilahagyma és a cékla.
  3. A hagymafélék rendszeres fogyasztása (vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma) esetén kihasználhatjuk a vírus és baktériumölő, immunerősítő tulajdonságaikat.
  4. Részesítsük előnyben a fermentált, természetes módszerekkel savanyított élelmiszereket, mert a fermentáció során képződő baktériumok és gombák támogatják a bélflórát, így az immunrendszert is (savanyú káposzta, hordós csalamádé, kefír, joghurt).
  5. Akár probiotikum kúrát is alkalmazhatunk a bélflóra és az immunrendszer karbantartására.
  6. Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, minimum 40ml/ttkg, mely víz, gyógytea és zöldséglevek formájában történjen, ne cukros, koffeines italokkal.

Olvasd el a cikk folytatását is, melyben a megelőzésen túl, arra adok tippeket, hogyan győzhetjük le a megfázást gyorsan » Immunerősítés házilag 2. rész

 

Silye Gabriella,

BioTechUSA sporttáplálkozási szakértő