Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Karácsonyi menü egészségesen

Közeleg a karácsony és már mindenki előre fél a lakomáktól és az ünnepek alatt felszedett plusz kilóktól. De egy minimális odafigyeléssel sokkal egészségesebbé és alakbaráttá tehető a menü.

Vásárlás

Már a vásárlásnál figyelnünk kell, mert rengeteg vásárlásra buzdító akció van. A reklámok is azt sugallják, hogy akkor szeretettel teli és boldog a Karácsony, ha roskadásig tele az asztal. Mielőtt belekerül bármi a kosárba, érdemes ilyenkor is megnézni a címkét, sok meglepetést tartogathat. És bolti kész termékek helyett házilag is elkészíthetők a finomságaink. Próbáljunk meg itt is minél frissebb és kevésbé feldolgozott adalékanyagok nélküli élelmiszereket vásárolni.

Daily Pack BioTechUSA

Ételkészítés

Nézzük át, melyik ételnek hogyan készíthetjük el egészségesebb változatát, mely nem is igényel túl sok plusz időt, inkább odafigyelést.

  • Töltött káposzta

Szinte mindenhol előfordul a menüben karácsonykor a töltött káposzta. Ilyenkor ezt már savanyú káposztából készítik, ami egyrészt kiváló C-vitamin forrás és alacsony a kalóriatartalma is. Tölteléket pedig elkészíthetjük akár pulykamellből és a fehér rizs helyett basmati vagy barna rizst használva, de hajdinával is remek.

  • Halászlé

Végre örülhetünk, hogy halat is eszünk. Elkészítésekor érdemes figyelni a zsiradék minőségére és mennyiségére. Ezen kívül, ha kenyeret eszünk hozzá, csökkentsük a mennyiséget és csak teljes kiőrlésű legyen. Vagy, ha bajai halászlét fogyasztunk, amibe tészta kerül, itt vagy házliag készítjük el a tésztát, mert teljes kiőrlésű gyufatésztát még nem láttam vagy más formájú tésztát használunk bele.

  • Bejgli

Az elengedhetetlen bejgli is egyszerűen elkészíthető zablisztből és xillit vagy eritrit felhasználásával. Ha jó alapanyagból készítjük és úgy fogyasztunk egy-két szeletet nem lesz nagy probléma. És a dió nagyon jó növényi Omega-3 zsírsav forrás, a mák pedig elsőrangú kalcium beviteli lehetőség.

Próbáld ki kedvenc diétás bejgli receptünket!

Egészségesen Karácsony idején is

Vendégség

Ha vendégségbe megyünk, sokszor felmerül a kérdés, mi a jó megoldás. Egyrészt a házigazdának is érdeke, hogy jólessen a vendégnek a menü, így akár előre kérheted, hogy csináljanak egy salátát is és Te azt eszel többségében a hús mellé és a sütiből is, ha 1 szeletet megeszel, nem fogsz elhízni, de mégsem sértetted meg a vendéglátót és a salátával vagy akár savanyúsággal kompenzálhatod.

 

Silye Gabriella, sporttáplálkozási szakértő