Kezeld magadnak a fájdalmat

2016-08-25 10:41:00

Aki ismer, tudja, hogy regeneráció, rehabilitáció témában (is) minden érdekel, a fájdalomcsillapító gyógyszer pedig az utolsó, amihez nyúlnék, ha fáj valami. Ezért tegnap részt vettem az Oriolus Med és a BioTechUSA Sport Kinesiology tape BASICworkshopján. Idáig hittem is meg nem is, hogy a tape jó valamire, bár már többször is „ragasztottak” rám. Most már viszont ismerem a hatásmechanizmusát és teljesen meggyőződtem róla, hogy mennyire hasznos lehet sérülések kezelésére, de még annak is, akinek nincs problémája, csak szeretné az edzését kimaxolni…

MI VOLT A TANFOLYAMON?

Megtanultuk a legfontosabb alap tape technikákat és a magunkra történő felhelyezést, de nem is ez volt, ami a legjobban tetszett, hanem sokkal inkább az, hogy a gyakran előforduló fájdalmak okait is átbeszéltük és azt, hogy a tape mindezen hogyan segít. Mindez 15.000 Ft-ért, a 4 órás workshopon.

Kinezio Tape - Kineziológiai szalag BioTech USA

NE CSODÁT VÁRJ, TELJESEN LOGIKUS ALAPOKON MŰKÖDIK

A tape nem csodaszer, nem tartalmaz hatóanyagot, hanem egy teljesen logikus elven működő dolog, amitől tehát nem a csodát kell várni. Fájdalmat csökkent és segíti a regenerációt azzal, hogy elősegíti a véráramlást és az anyagcsere felgyorsulását az adott területen. Nem úgy, mint egy szorítókötés, ami a szöveti sérülések során felgyülemlő folyadékot még jobban a fájdalmas izomrészhez nyomja és ráadásul akadályozza a mozgást is, ami szintén hátráltató tényező. Vagy a jegelés, ami a véráramot lassítva lassítja a regenerációt is. A tape a bőrt megemelve segíti az alatta lévő részek vér- és nyirokáramlását és mivel nem gátolja a mozgást, így nincs izomleépülés vagy mozgásbeszűkülés (ami a rideg kötéseknél a mozgáshiány miatt előfordul).

Ízületi problémákra remek stabilizáló tape-elést tanultunk, ami az instabil ízület mozgását normál tartományban lehetővé teszi, de kórosan már nem engedi mozogni. Így nincs rögzítés, ami lassítaná a regenerációt. Az ízület ugyanis mozgás hatására tud regenerálódni, akkor jut tápanyagokhoz. Ezt érdemes ízületvédővel megspékelni, hogy legyen tápanyag is… Az oktató elmondta, hogy ha itt vagy ott fáj a térd, annak mi az oka és hogyan kell tape-elni, hogy stabil legyen de ugyanakkor mozoghassunk is vele óvatosan.

Nyilván a fájdalomcsökkenés sokaknak arra ad okot, hogy fejest ugorjon az edzésekbe, de ez is órási hiba, hiszen a regeneráció még folyamatban van, addig maximális terhelést adni nem szabad. Viszont a mozgással segítjük a szövetek helyreállását és így hamarabb leszünk egészségesek és terhelhetők.

SEGÍTS A NARANCSBŐRÖDÖN!

Tanultunk nyiroktape-elést is, ami sérülésnél a nyirokáramlást segíti (pl. részleges szakadásnál duzzanat), de narancsbőr, sőt stria esetén is nagy segítség lehet a tape. Nem a hegesedett, sok éves striák eltűntetésére jó, hanem arra, hogy a friss szakadások kevésbé maradjanak láthatók. Narancsbőr esetén is megfelelő étkezés és folyadékbevitel mellett segíti a felhalmozódott zsír gyorsabb távozását az anyagcsere és vérkeringés fokozásával.

Megtanultuk azt is, mikor tilos a tape-et használni, mert erre is van jó pár eset.

Ragasztottunk egymáson is pl. vállfájdalom esetére a vállon illetve derékfájdalom esetére az ágyéki szakaszon. Egyből éreztem, mennyire kellemes volt a derekamnak, ami kap rendesen az egész napos ülés miatt…

Tudtad, hogy az sem mindegy, milyen színű tape-et használsz?

Nem mindegy, hogy meleg vagy hideg színt alkalmazol - ezt is megtanultuk :)


Őszintén megmondom, hogy napközben a hátam közepére sem kívántam az esti oktatást, mert hajnalban keltem és alig aludtam. Mégis ez a 4 óra annyira jól telt, annyira sokat tanultam és szórakoztató volt az egész, hogy nagyon örülök, hogy elmentem. Kell még gyakorolni a ragasztást, nyilván, de már várom, hogy induljon egy következő szintű képzés a basic után és oda is mehessek :)

MINŐSÉGI TAPE A BIOTECHUSA-TÓL

Tudtad, hogy 3, engedéllyel egyáltalán rendelkező Tape van az országban és ebből az egyik a BioTechUSA X-tape? Az engedéllyel nem rendelkező tape-ek okozhatnak allergiás problémákat, vagy egyszerűen nem ragadnak rád megfelelően… a BioTechUSA X-tape nagyon jól ragad, könnyű vele dolgozni. Szívből ajánlom mindenkinek, aki ezzel foglalkozik :)

EZT NEM LEHET VIDEÓKBÓL MEGTANULNI…

Tape-et lehet kapni mindenhol, mindenfélét már és mindenki ragasztgatja is magát meg persze másokat... de azt is tudni kell, hogy ha nem jól rakod fel, akár károkat is okozhat. Ha túlságosan meghúzod és asszimetrikusan rakod fel, simán beleszólhat izom- és ízületi funkciókba, vagy akár tovább fokozhatja a panaszokat. De ahogy kiderült, ha tudod mit és hogyan, akkor kiválóan tudsz segíteni magadon!

Ha Te is megtanulnád, itt tudsz jelentkezni a következőre: Részletek és jelentkezés

Mire jó a kineziológiai tapasz és hogyan kell használni? Tanuld meg tőlünk!

 

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD DÓRÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK