L-carnitine: mire jó és mikor érdemes fogyasztani?

2016-04-26 10:03:00

Mi is az L-karnitin?

Az L-karnitin egy két aminosavból álló dipeptid, amely az emberi szervezetben a vese termel két esszenciális aminosavból (lizinből és metioninból), de a termeléshez vitaminokra és vasra is szükség van.

A csecsemők számára ezt a fontos anyagcsere anyagot az anyatej biztosítja, amely igen magas L-karnitin tartalommal rendelkezik. A mai tápszerek mind tartalmaznak már ebből a komponensből, így is „másolva” az anyatej összetételét. Az L-karnitin csak 14 éves kortól termelődik normál mennyiségben, és idős korban ismét csökkenő tendenciát mutat. Az így termelt L-karnitin a napi szükségletnek töredékét (10-20%-t) fedezi, a különbözet pótlása mindenképpen szükséges. Az egészséges embereknél általában előállítódik a kívánt mennyiség, azonban szívbetegeknek, vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt beszedniük kiegészítő formájában.


Mire jó?

Alap funkciók:

  • Elsődlegesen a szervezetben metabolikus (anyagcsere) funkciókat és antioxidáns feladatokat lát el.
  • A zsírok szállítását végzi, a mobilizált zsírsavakat a mitokondriális sejtekhez szállítva biztosítja az izmok számára a szükséges energiát.
  • Anti-katabolikus, azaz megóvja az energiaraktárakat a kiürüléstől és segít megőrizni az izomtömeget.
  • Csökkenti az izom fáradságot, és lerövidíti az edzések után kialakuló izomfájdalmak jelenlétének idejét, gyorsítja a regenerációt.
  • Csökkenti a testzsírt, a mozgás során energia forrásként felhasználva azt és így javítja a testkompozíciót.
  • Erős antioxidáns, csökkenti a gyulladást, amelyek az edzések hatására is kialakulhat.

Másodlagos funkciók:

  • Növeli az állóképességet, javítja az erek, vénák állapotát és erősíti a szívizmot.
  • Javítja a LH hormonok működését.

Mikor érdemes L-CARNITINT fogyasztani?

Főleg edzés, aktív tevékenység előtt használjuk, de edzések után is alkalmazható. Kisebb adagokban étkezésekkor is fogyasztható, de a zsírfelhasználás, testzsír csökkentés, csak nagyobb dózis edzés előtti alkalmazásával érhető el.

Folytatás hamarosan!

Németh Sándor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD SÁNDORT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Németh Sándor TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK