Mennyit tudsz a vitamin szükségletedről?

2014-01-29 16:40:00

One-A-Day - 100 tablettaAmikor valakitől megkérdezem, hogy fogyaszt-e vitamint rávágják, hogy "igen C vitamint…" (fél siker). Mire én: "Szuper és a másik 12?!" Nem is beszélve a szintén elengedhetetlen esszenciális nyomelemekről és ásványi anyagokról!

A multivitaminok ezért is annyira népszerűek (még nem mindenki számára), mert kombinálva tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, arányos dózisban. Mivel a vitaminok között vannak vízben és zsírban oldódók, ezért is indokolt a rendszeres és komplex táplálkozás (fehérje, szénhidrátok-rostok, zsír) és a folyadékfogyasztás.

A vízben oldódó vitaminok, mint a C és B vitaminok biztonságosan, nagyobb mennyiségben is szedhetők. A zsírban oldódók maximális biztonsági szint alapján kontrolálhatók.

Ez a szint nem azonos az RDA értékkel, amely az ajánlott napi táplálékbevitel angol megfelelőjének a rövidítése és azon túl, hogy elévült eredményre támaszkodik, már nem az optimális szintet jelenti. Az RDA értékű vitamin dózis a hiánybetegségek megelőzésére elegendő csak, az immunrendszer működését nem javítja, vitalitást nem fokozza, a szervezet antioxidáns szintjét nem növeli. Gyermekek számára ideális, de felnőttek számára a magasabb dózisú készítményeket kell fogyasztani.

Mikor, melyiket?

A multivitamin készítmények az első étkezések előtt érdemes fogyasztani, hiszen a tápanyagban gazdag reggelivel tökéletesen beindul a nap és biztosítjuk a vitaminok és ásványi anyagok maximális hasznosulást.

A vízben oldódó vitaminok tökéletes edzések (aerobik, futás, foci, kondi, stb.) után is fogyasztani, hiszen az izzadás során nem csak a méreganyagok és az ásványi sók (pl.: kalcium), hanem ezek a vitaminok is kiürülnek, ezért pótlandók.

A pack-os termékeket nem érdemes egyszerre bekapdosni és legurítani egy nagy pohár vízzel. Inkább a nap folyamán étkezések köré csoportosítsuk, nagy dózisú vitamin, pl: 3000 mg C-vitamin fogyasztása haszontalan, helyette 500-1500 mg adagokra felosztva fogyasszuk 2-3 óránként.

Németh Sándor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD SÁNDORT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Németh Sándor TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK